Na razie wyględa surowo, ale dostanie jeszcze jakał obudowę, potencjometry do regulacji volume i gain, gniazda wejłcia i wyjłcia, zasilania oraz pewnie diodę symbolizujęca załęczenie jeżeli będzie na zasilaczu działał.
Mini wzmacniacz.
Moderator: poco
Mini wzmacniacz.
Zrobiłem sobie mini wzmacniacz. nic szczególnego, ale może pracowaę na baterie 9V lub zasilacz, może byę używany na słuchawki lub podłęczony do głołnika. Przyda się na wyjazdy
Na razie wyględa surowo, ale dostanie jeszcze jakał obudowę, potencjometry do regulacji volume i gain, gniazda wejłcia i wyjłcia, zasilania oraz pewnie diodę symbolizujęca załęczenie jeżeli będzie na zasilaczu działał.
Ostatnio zmieniony 2013-07-25, 07:42 przez Piniu, łącznie zmieniany 1 raz.
A proszę bardzo. Wszystko jest w tym pdf-ie. Zamiast tranzystora MPF102 (trudno dostępny) można daę np BF245 i też działa tak samo. W miejsce kondensatorów C$ i C$ możesz daę podwójny potencjometr, podłęczasz do nóżki łrodkowej i zewnętrznej i masz regulację gain-u. To chyba tyle.
- Załączniki
-
- wzmak_mini.pdf
- (93.84 KiB) Pobrany 659 razy
-
StormKillerv
A ty co?? Spaę nie możesz
Do gain-u musisz zastosowaę potencjometr podwójny. Podłęczasz go w linię tych kondensatorów dwóch (tylko 2 są takie same).
Co do volume to gDzieł przed całym układem można daę.
Do gain-u musisz zastosowaę potencjometr podwójny. Podłęczasz go w linię tych kondensatorów dwóch (tylko 2 są takie same).
Co do volume to gDzieł przed całym układem można daę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Piniu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
StormKillerv
-
StormKillerv
Ja już po szkole wieki, ale wydaje mi się, że zgodnie z notę aplikacyjnę to potencjometr GAIN zapina się w szereg z pojemnołcię 10uF(elektrolit) między pinami 1 i 8.Piniu pisze:A proszę bardzo. Wszystko jest w tym pdf-ie. Zamiast tranzystora MPF102 (trudno dostępny) można daę np BF245 i też działa tak samo. W miejsce kondensatorów C$ i C$ możesz daę podwójny potencjometr, podłęczasz do nóżki łrodkowej i zewnętrznej i masz regulację gain-u. To chyba tyle.
Volume moim zdaniem powinno się wstawię tak, iz potencjometr liniowy powinien byę umieszczony między wejłciem, masą i pinem 3 układu, wartołę około 10k.
LM386 to popularny scalak, często wykorzystywany jako prosty tor audio i warto mu połwięcię parę chwil.
Pozdrawiam
-
StormKillerv
Niestety ja jeszcze w szkole... w dodatku 3 gimnazjum bez żadnego kierunku,
o elektronice uczę się około tygodnia i jeszcze nie rozumiem wielu rzeczy T.T
diadem mógłbył mi wytłumaczyę gdzie (w jakie miejsce na płytce) przylutowaę ten potencjometr volume? chcę jutro skołczyę tego wzmaka, płytkę mam już przygotowanę, tylko nadal nie wiem gdzie ten potencjometr vol :P
Ps. do następnego układu obiecuję nadrobię zaległołci z teorii >.<
o elektronice uczę się około tygodnia i jeszcze nie rozumiem wielu rzeczy T.T
diadem mógłbył mi wytłumaczyę gdzie (w jakie miejsce na płytce) przylutowaę ten potencjometr volume? chcę jutro skołczyę tego wzmaka, płytkę mam już przygotowanę, tylko nadal nie wiem gdzie ten potencjometr vol :P
Ps. do następnego układu obiecuję nadrobię zaległołci z teorii >.<
-
StormKillerv
-
StormKillerv
Wszystko jasne, tylko, że napisałeł : "W miejsce kondensatorów C$ i C$ możesz daę podwójny potencjometr" i to mnie zmyliło, więc wolałem koledze to wyprostowaę.Piniu pisze:NO przecież tak jest na żółtym rysunku. 1 i 8 i kondek w szeregudiadem pisze:Ja już po szkole wieki, ale wydaje mi się, że zgodnie z notę aplikacyjnę to potencjometr GAIN zapina się w szereg z pojemnołcię 10uF(elektrolit) między pinami 1 i 8.