Mandolina F

Dyskusje na temat instrumentów nie mieszczęcych się w innych kategoriach.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Waldzither9

Re: Mandolina F

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Ja za takę mandolinę się nie biorę, bo preferuję grę na typie A, po drugie nie miałbym cierpliwołci do carvingowania tak wymyłlnych krzywizn, ale ta Piotra już mi się podoba (wizualnie) bo dęšłwiękowo to nic nie wiem. Uważam że kunszt Piotra widaę w pracy nad tym instrumentem, bo jest bardzo wymagajęcy.Chętnie posłucham i popodziwiam. Ale pogram na swojej proletariacko-folkowej, choę barokowa brzmi lepiej, to wygodniejsza folkowa. A co do newralgicznych miejsc to masz rację, choę ja kiedyś coś przy naprawie "przecieniasiłem" w plejstocenie pośrodku hehe tak się przyłożyłem, a miały byę tylko dwa ruchy.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Jadę dalej, brakuje może 5% albo i mniej, żeby zakołczyę sklepienie deki górnej. Ale te ostatnie 5% idzie najdłużej bo trzeba wyłapaę wszystkie nierównołci, które gdy niezauważone w czas - zabłysnę pod lakierem :)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
PiotrCh

Wygłaskana płyta z góry. Pomiędzy tymi fotkami byłe jeszcze zbierane...w ostrym łwietle poprawiałem cienie.
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

No i b ładnie to wyględa 👍😁
Awatar użytkownika
Waldzither9

łliczne dechy, nawet mucha się połlięšłnie tak wyglancowane, a kształt wymarzony. Mam małe pytanko, co to za światło, bo nawet w filmach "Sajęs Fykszyn" lub o IIWł Gestapo takich nie miało, mnie bolę oczy, "to lampa która mówi prawdę"?
Ile K ma to światło 2000? A ile lumenów? A może to żarówka samochodowa z kryptonem?
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

:D
To dioda w moim telefonie marki Hammer ;) Resztę zrobił balans bieli, który w aparacie zwariował, potem filtr w opensourceowym programie graficznym Gimp - i efekt gotowy :) Podkręcenie kontrastu na barwach pozwala na ocenę światłocienia przy spokojnej kontemplacji zdjęcia na ekranie. Jak pisałem pomiędzy pierwszę a drugę fotkę było więc delikatne skrobanie.
pozdrowienia
Piotr
popik10

Zatem ja tu widzę więcej fotoszopa niż cykliny 😀
Awatar użytkownika
PiotrCh

;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

To pewnie niedługo pora drapania po plecach? Ciekawe który moment można uznaę za półmetek całołci?
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Tak:) W ten weekend zamierzam zaczęę rzeęšłbię w jaworze.
A kiedy półmetek? Na takie pytanie może odpowiedzieę tylko zawodowiec, który zoptymalizował technologię w czasie i może podaę orientacyjny punkt łrodkowy przedziału :) Ja nie potrafię, u mnie wszystko zależy od warunków zewnętrznych. Jest czas i ochota - to strugam, nie ma możliwołci - odkładam. Bioręc pod uwagę czas rozpoczęcia tej mandoliny to mam nadzieję, że już bliżej niż dalej :D
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Już ileł instrumentów "przelatałeł" w tym mandolina/y również, przypuszczam że najwięcej zabawy jest ze struganiem topu, tyłu i gryfu, a montaż i korekty to "z górki". Chciałem zasugerowaę ,że te czynnołci wymagajęce najwięcej energii po zrobieniu plecków będziesz miał już za sobę i zostanie bardziej "wykołczeniowa" robota. Na Twoim miejscu gdybym ję ukołczył to bym dużo na niej pograł, bo na pewno będzie warto.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Cięg dalszy niekołczęcej się historii:) Mam w miarę ogarnięte sklepienie na jaworze.
pozdrowienia
Piotr
popik10

Już wybrane od łrodka?
Awatar użytkownika
PiotrCh

Oj niee...wybieranie jest dopiero jak się jest na 110% pewnym, że góra jest jak ma byę, z wiadomych powodów. Ale powiem tak - góra jest najważniejsza i najtrudniejsza. Spód się rzeęšłbi w odniesieniu do wierzchu.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Dzisiaj osłuchiwałem swoję kolekcję instrumentów, a że ciłnienie dził to 1042HPa to albo coś z uszami jest inaczej, albo drewno inaczej przewodzi, efekt jest taki ,że wszystko brzmi niesamowicie. Tak sobie pomyłlałem, że Mandolina F musiałaby niesamowicie zabrzmieę w "tych okolicznołciach przyrody" podobno jutro i pojutrze ciłnienie atmosferyczne będzie jeszcze bardziej niesamowite...
Pozdrawiam Andrzej
ODPOWIEDZ