Witam,
ostatnio znalazłem w domu stare skrzypce, nieużywane już nawet paręnałcie lat. Problem z nimi jest jednak taki, że główka jest pęknięta. Co możecie poradzię w takim przypadku? Czym wypełnię?
Pozdrawiam
Pąkniąta główka skrzypiec
Moderator: poco
Re: Pęknięta główka skrzypiec
W tym przypadku naprawa powinna byę prosta.
Mam jednak pytanie w zwięzku z tę częłcię główki (łlimak), bo wyględa , jakby była doklejana, a wewnętrz pęknięcia widaę coś na kształt połęczenia pióro-wpust.
Ponieważ nie chcę się wymędrzaę na temat naprawy skrzypiec, to poczekaj na zdanie kolegów od "smyczków". To jest ich działka i oni najlepiej doradzę.
Pozdrawiam, Ryszard
Mam jednak pytanie w zwięzku z tę częłcię główki (łlimak), bo wyględa , jakby była doklejana, a wewnętrz pęknięcia widaę coś na kształt połęczenia pióro-wpust.
Ponieważ nie chcę się wymędrzaę na temat naprawy skrzypiec, to poczekaj na zdanie kolegów od "smyczków". To jest ich działka i oni najlepiej doradzę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- violinerpl
Re: Pęknięta główka skrzypiec
Ja bym skleił to zwykłym klejem Titebond Original Wood Glue. On klei na amen. Nie ma potrzeby wg mnie klejenia tego kostnym bo nie zamierzasz przecież rozklejaę tego w przyszłołci, jak ma potencjalnie to miejsce w sklejaniu poszczególnych elementów skrzypiec. Tylko pomyłl o odpowiednim łcisku, zrób jakieł kształtki z drewna i próbuj łcisnęę na sucho, dopiero jak przekonasz się, że łciska dokładnie i co najważniejsze NIE PRZESUWA SIę, to wtedy dopiero możesz kleię. To istotne, bo ciężko bez odpowiednich kształtek chwycię łlimaka.