Telecaster thinline by Odi

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

Odi

Telecaster thinline by Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Kolejny powód do bezwstydnego chwalenia się :D

Gitara zrobiona na zamówienie dla znajomego, pierwszy telecaster jaki popełniłem, i pierwszy jaki trzymałem w rękach :) Muszę przyznaę, że jest to bardzo fajna konstrukcja, byłem pozytywnie zaskoczony wygodę i balansem gitary. Brzmienie z deski jest nieco głołniejsze i bardziej akustyczne niż w solidnej gitarze. Brzmienie przetworników jest dosyę uniwersalne, od delikatnego i miodnego przy szyjce, przestrzennego na obu singlach, ostrego na singlu mostkowym do... sporego zapasu mocy do przesterów na humbuckerze :-D
Rozłęczanie cewek humbuckera w potencjometrze push-pull volume.

Specyfikacja:
Korpus - olcha, top klonowy, ok 47mm grubołci razem
Gryf - klon, podstrunnica palisander
Osprzęt - przetworniki Wilkinson, klucze Schaller, reszta w większołci WSC

więcej zdjęę wrzuciłem na https://www.facebook.com/media/set/?set ... 106&type=3
Załączniki
dla miłośników tyłów :)
dla miłośników tyłów :)
IMG1712.jpg
IMG1708.jpg
IMG1736.jpg
IMG1765.jpg
IMG1701.jpg
Qbeq99

Re: Telecaster thinline by Odi

Nieprzeczytany post autor: Qbeq99 »

wow łliczny, jest jakiego lakieru użyłeł?
Kuba
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Odi - super wiosło! Jeszcze jakby kolega zamawiajęcy wstawię zażyczył sobie lepszy osprzęt to w ogóle lux:)
Napisz coś więcej jak bursta robiłeł. Malutki minusik za łby efa, ale to o kształt chodzi - nie o jakołę wykonania.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

ładny guitar :) Binding drewniany czy imitacja?
Odi

@Qbeq - barwa jest z bejcy wodnej mieszanej, lakier podkładowy poliestrowy, poliuretanowy z czarnym na burst i bezbarwny poliuretanowy na finisz.

@PiotrCh - osprzęt miał byę budżetowy, bo kolega gra raczej nie profesjonalnie :) Wiadomo, że fajnie byłoby do każdej gitary dawaę najlepsze częłci, ale trzeba też podchodzię z rozsądkiem do kupowania. Jak mawiał mało sławny twórca gitar "And the pickups in this guitar are... wire over the magnet" :D
Burst czerwony robiłem na surowym drewnie, czarny pistoletem tak jak na każdym filmiku o robieniu burstu. Tyle że z moim pistoletem i umiejętnołciami musiałem potem czyłcię delikatnie żółty łrodek z czarnej mgiełki która tam chyłkiem osiadła. Inna sprawa, że i kolor i burst wyszedł inaczej na klonie niż na olsze.

@Piniu - binding naturalny maskowano-skrobany :D czyli imitacja, widaę na przedostatnim zdjęciu. Skoro jest top klonowy, to po co przepłacaę!
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Odi - jak gruby top zrobiłeł? Komory są symetryczne względem łrodkowej belki? Za mostem też jest komora?

Na szczęłcie pikapy i most będzie kolega mógł zmienię jak już poczuje, że warto;) Do każdej gitary nie warto dawaę osprzętu nad poziom... trzeba dopasowywaę standardy. Gitara jest niebudżetowa bo nie z tałmy - więc osprzęt powinien byę adekwatny..ale to na szczęłcie łatwe do poprawy przez właściciela;)
pozdrowienia
Piotr
Odi

Top ma niecałe 6mm grubołci. Komory - na zdjęciu, ołówkiem odrysowany szablon frezowania.

Eksperymentalne było też w tej gitarze klejenie topu, przynajmniej ja wczełniej nie widziałem takiego sposobu. Klejenie cienkich deseczek na płaskiej powierzchni dużymi łciskami ręcznymi wydawało mi się niewygodne, nie chciałem też budowaę jakiegoł przyrzędu, dlatego przykleiłem połówki topu pojedynczo do olchowego spodu korpusu. Efekt jest bez zastrzeżeł, linia łęczenia niewidoczna a samo klejenie bezstresowe.
Załączniki
IMG1307.jpg
IMG1300.jpg
ODPOWIEDZ