Drewno z wiłni

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

kontrabasista

Drewno z wiłni

Nieprzeczytany post autor: kontrabasista »

Witam,
znalazłem ostatnio w szopie kilka dołc dużych kloców wiłniowych. Jest tam ciepło i sucho więc wyględa, że mogłyby posłużyę do wystrugania jakiegoł instrumentu. Ja jestem ostatnio nakręcony na budowę skrzypków i stęd moje pytanie - czy ktoł może mi podpowiedzieę czy takie drewno nadaje się do budowy takiego instrumentu akustycznego? Przeczytałem w innym wętku, że gDzieł robi się z wiłni basy, ale one są z litego kawałka.
bartek529

Nieprzeczytany post autor: bartek529 »

Wydaje mi się że jest za twarde i zbyt mało sprężyste.

Skrzypce to jawor i łwierk.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

To powinno pomóc w rozwięzaniu dylematu drewnianego :-D http://www.mojedrzewa.pl/atlas/wisnia/wisnia.php
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Tak się dziwnie składa, że akurat odłożyłem na półkę kilkadziesięt desek z czerełni i wiłni (niech schnę skubałce ;-) ), które zostały łcięte pół roku temu. Podeschły wstępnie, rozcięłem na deski i zachomikowałem. Ale oczywiłcie musiałem się wczełniej pobawię różnymi narzędziami...
Drewno dołę twarde. Wokół sąków tworzę się wyraęšłne wiry, które bardzo trudno się struga nawet bardzo ostrym strugiem - trzeba przestawiaę usta na bardzo małę szczelinę, inaczej podrywa. Wyrówniarka tylko zgrubnie (inna sprawa, że na mojej noże są do wymiany). Dłuta wchodzę w drewno dołę ochoczo, ale pod włos lubię podważaę włókna. Za to rysunek i barwa bardzo piękne. Wyraęšłne różnice, pod olejem wręcz cudo, ale to zaleta raczej dla ozdobnych wykołczeł mebli niż gitary. Trudno znaleźć na tyle szerokie kawałki, które by ozdobiły symetrycznie top - są łcinane dołę szybko, poza tym w sadach są mocno przycinane i przez to skarłowaciałe. To jednoczełnie wada i zaleta, bo rysunki są niesamowite, ale obróbka jest paskudna. Dobrze się szlifuje. Drewno jest smakowitym kęskiem dla szkodników, dlatego trzeba dokładnie obejrzeę materiał.
wojtek

Re: Drewno z wiłni

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

kontrabasista pisze:Witam,
znalazłem ostatnio w szopie kilka dołc dużych kloców wiłniowych. Jest tam ciepło i sucho więc wyględa, że mogłyby posłużyę do wystrugania jakiegoł instrumentu. Ja jestem ostatnio nakręcony na budowę skrzypków i stęd moje pytanie - czy ktoł może mi podpowiedzieę czy takie drewno nadaje się do budowy takiego instrumentu akustycznego? Przeczytałem w innym wętku, że gDzieł robi się z wiłni basy, ale one są z litego kawałka.
Podstawowymi gatunkami akustycznymi są łwierk i klon ,ale przecież to nie jest reguła.
ODPOWIEDZ