Skrzypki 4/4
Moderator: poco
-
@Poco: masz rację co do dorosłości, tylko że chłopak pisząc w ten sposób prezentuje bardzo dojrzałą postawę. A co do tworzenia skrzypiec - myślę o tym cały czas, ale raczej o instrumencie elektrycznym, więc jednak nieco mniejsza skala wyzwania. Ale póki co muszę skończyć gitary, które są w stanie kompletnego rozgrzebania, bo czas się jakoś kurczy ostatnio.
-
Rozumiem, że chodzi o grzałkę do wyginania boczków na gorąco. Jeszcze nie zabrałem się do ostatecznego wykończenia, ale powiem tak. Rurę mam aluminiową, jakieś coś z odzysku, grzałkę 250 W w postaci spirali z koralikami, termostat od piekarnika i teraz tylko potrzeba czasu na to wszystko. Ponieważ jeszcze nie dojrzały wszystkie realizacje lutnicze - drewno schnie lub się sezonuje więc, a życie wymaga chleba, zatem i końcowy efekt będzie w późniejszym czasie. To o ile o moją wersję chodzi, ale innych możliwych rozwiązań jest jeszcze co najmniej kilka. Wskazałem je w stosownym poście. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Poco wyjaśnił nieco jak to działa.
Ja mam tymczasowo dostęp do grzałki lutniczej o profilu przeciętego skrzydła samolotu wysokości ok 10cm.
Boczki gięte na zmianę z zanurzeniem w wodzie.
Jeżeli miałbym taką robić (a kiedyś niestety przyjdzie na to pora), to najlepszym rozwiązaniem byłby
frezowany blok aluminiowy. Na razie jednak nie mam na to warunków.
Kolejne zdjęcia (położony podkład jeszcze bez koloru) wstawię w ciągu kolejnego tygodnia.
Niestety prace posuwają się powolutku, bo każda warstwa lakieru
to ponad tydzień utwardzenia - Lakier naturalny spirytusowy.
Ja mam tymczasowo dostęp do grzałki lutniczej o profilu przeciętego skrzydła samolotu wysokości ok 10cm.
Boczki gięte na zmianę z zanurzeniem w wodzie.
Jeżeli miałbym taką robić (a kiedyś niestety przyjdzie na to pora), to najlepszym rozwiązaniem byłby
frezowany blok aluminiowy. Na razie jednak nie mam na to warunków.
Kolejne zdjęcia (położony podkład jeszcze bez koloru) wstawię w ciągu kolejnego tygodnia.
Niestety prace posuwają się powolutku, bo każda warstwa lakieru
to ponad tydzień utwardzenia - Lakier naturalny spirytusowy.
- palisander
- Kontakt:
No... kolego Bartku pokłony z mojej strony wielkie. Super to idzie i widać w tym wprawę i dokładność. Tylko ja jak przeglądam te fotki i patrzę na to co poza kadrem to wygląda mi, że nie robisz tego pierwszy raz. Porządny , stary, stół stolarsko - warsztatowy... , no i trochę narzędzi oraz ich stan świadczą, że trochę chyba w tym miejscu powstaje takich rzeczy... lub podobnych Ale widok przyjemny i jest co podziwiać.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
podstawa to dokładność