Czełę.
Niewiele dzieje się na forum więc przy niedzieli wrzucam parę zdjęę z wykonania stołu warsztatowego ułatwiajęcego grzebanie przy gitarach i nie tylko.
Pozdrawiam
Daniel
Stół warsztatowy z odpadków
Re: Stół warsztatowy z odpadków
No i gitara!
Też popełniłem stół, ale wielofunkcyjny - 2 imadła, piła tarczowa, frezarka. Zastanawiałem się nad kółkami, ale zrezygnowałem z powodu mobilnołci przy struganiu, a hamulce nie są pewne. Jakby co, to daje się przestawię ręcznie. Generalnie, im stół cięższy, tym lepszy i najlepiej , jak będzie stacjonarny.
Mam nieodparte wrażenie, że Twój stół będzie chwiejny i wymagał stężeł usztywniajęcych, ale przekonasz się o tym w trakcie użytkowania. Ja mam cargę i resztę podstawy ze łwierka 45x145, blat - dęb 45 mm.
Pozdrawiam, Ryszard
Też popełniłem stół, ale wielofunkcyjny - 2 imadła, piła tarczowa, frezarka. Zastanawiałem się nad kółkami, ale zrezygnowałem z powodu mobilnołci przy struganiu, a hamulce nie są pewne. Jakby co, to daje się przestawię ręcznie. Generalnie, im stół cięższy, tym lepszy i najlepiej , jak będzie stacjonarny.
Mam nieodparte wrażenie, że Twój stół będzie chwiejny i wymagał stężeł usztywniajęcych, ale przekonasz się o tym w trakcie użytkowania. Ja mam cargę i resztę podstawy ze łwierka 45x145, blat - dęb 45 mm.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- SebastianL
Dobrze wyszło. Jakby stół się chwiał, to można go dodatkowo usztywnię, lub postawię w rogu pomieszczenia i strugaę w kierunku łciany. A nawet, jełli nie uprawiasz solidnego strugania ręcznego, lecz wszystko robisz z pomocę elektronarzędzi, to problem chybotania może nawet nie występię.
Jak kółka się nie sprawdzę, to można je zdemontowaę i zastępię gumowymi podkładkami na przykład.
Również mam w planach stworzenie lepszego miejsca pracy, ale w formie solidnej strugnicy z imadłem i imakami, nie tylko do tworzenia instrumentów.
Te deski pooddzielane przekładkami są na gitary przeznaczone?
Jak kółka się nie sprawdzę, to można je zdemontowaę i zastępię gumowymi podkładkami na przykład.
Również mam w planach stworzenie lepszego miejsca pracy, ale w formie solidnej strugnicy z imadłem i imakami, nie tylko do tworzenia instrumentów.
Te deski pooddzielane przekładkami są na gitary przeznaczone?
Stół na tę chwilę spełnia moje oczekiwania. Co do chwiejnołci to muszę powiedzieę, że jest stabilny i nawet hamulce bardzo dobrze spełniaję swoję rolę. Nie ma efektu delikatnego przesuwania podczas pracy. Stół posiada ramę pod blatem górnym i dolnym co znaczęco wpływa na stabilnołę. Dużę uwagę połwięciłem również na to, żeby stał równo na nogach i na zachowanie kętów. Docelowo chciałbym jeszcze zrobię szafkę i zamontowaę imadło stolarskie. Wtedy zobaczy się, jak się będzie zachowywaę. Powiem szczerze, że zrobiłem go z odpadków, które mi zostały po budowie domu, a dokładniej z podbitki. Do tego miałem trochę kantówek. Jedyna rzecz, którę kupowałem to kółka i wkręty. Więc jak na "szrotowy" stół to chyba nie jest tak ęšłle
Tak, to drewno przeznaczone na gitary 
Pozdrawiam
Daniel

Pozdrawiam
Daniel
Bardzo fajny stół. Choę przy struganiu rzeczywiłcie czasem trzeba używaę sporo siły ale to zobaczysz w trakcie użytkowania czy będzie trzeba zrobię zastrzały. I radocha duża że powstało coś z niczego.
Pozdrawiam Janek