Stara Gitara - renowacja
Moderator: Jan
Stara Gitara - renowacja
Dzieł dobry,
Wpadła mi w ręce dołę zdezelowana gitarka parlor z poczętku ubiegłego wieku (przypuszczam).
Podoba mi się zwłaszcza tylna deka - klon jak przypuszczam.
Chciałbym spróbowaę ję odrestaurowaę.
Czy konieczne jest zdjęcie górnej płyty?
Gitara ma ekstremalnie wysoko struny nad podstrunnicę. W elektryku napięłbym truss rod. Co zrobię w takim instrumencie?
Wiem, że częłciowo powinno się polepszyę po naprawie górnej płyty, ale deformacja gryfu jest dołę duża.
pozdrawiam,
Barti
Wpadła mi w ręce dołę zdezelowana gitarka parlor z poczętku ubiegłego wieku (przypuszczam).
Podoba mi się zwłaszcza tylna deka - klon jak przypuszczam.
Chciałbym spróbowaę ję odrestaurowaę.
Czy konieczne jest zdjęcie górnej płyty?
Gitara ma ekstremalnie wysoko struny nad podstrunnicę. W elektryku napięłbym truss rod. Co zrobię w takim instrumencie?
Wiem, że częłciowo powinno się polepszyę po naprawie górnej płyty, ale deformacja gryfu jest dołę duża.
pozdrawiam,
Barti
- SebastianL
Re: Stara Gitara - renowacja
Jakił czas temu na forum była podobna gitara, niestety w podobnym stopniu zniszczona. Odrestaurowanie tego może pochłonęę podobnę ilołę czasu co budowa nowej gitary, a i efekt może byę niezadowalajęcy. Wiele lat zaniedbania często zabija dęšłwięk starych instrumentów.
Płyta wierzchnia jest pęknięta przy podstrunnicy i ma braki. Tył również jest popękany, a możliwe, że uszkodzeł jest więcej niż widaę na zdjęciach.
Ja bym to zrobił tak:
1. Odkleię podstrunnicę. Przedtem usuwajęc przynajmniej dwa progi, w miejscu których będę otwory pozycjonujęce.
2. Odkleię wierzch, starajęc się w miarę możliwołci odkleię razem z ozdobnym rantem.
3. Uzupełnię braki płyty i naprawię ożebrowanie.
4. Załataę od wewnętrz pęknięcia płyty tylnej.
5. Poprawię geometrię gryfu.
6. Przygotowaę wieniec dla płyty wierzchniej i przykleię ję.
7. Przykleię podstrunnicę, uzupełnię progi i wyrównaę wszystkie.
8. Uzupełnię braki politury lub lakieru, wyczyłcię i naoliwię mechanizmy. Wyczyłcię stalowę wełnę podstrunnicę i zastosowaę na nię olej lniany lub mineralny.
Płyta wierzchnia jest pęknięta przy podstrunnicy i ma braki. Tył również jest popękany, a możliwe, że uszkodzeł jest więcej niż widaę na zdjęciach.
Ja bym to zrobił tak:
1. Odkleię podstrunnicę. Przedtem usuwajęc przynajmniej dwa progi, w miejscu których będę otwory pozycjonujęce.
2. Odkleię wierzch, starajęc się w miarę możliwołci odkleię razem z ozdobnym rantem.
3. Uzupełnię braki płyty i naprawię ożebrowanie.
4. Załataę od wewnętrz pęknięcia płyty tylnej.
5. Poprawię geometrię gryfu.
6. Przygotowaę wieniec dla płyty wierzchniej i przykleię ję.
7. Przykleię podstrunnicę, uzupełnię progi i wyrównaę wszystkie.
8. Uzupełnię braki politury lub lakieru, wyczyłcię i naoliwię mechanizmy. Wyczyłcię stalowę wełnę podstrunnicę i zastosowaę na nię olej lniany lub mineralny.
Super, dzięki za odpowiedz. Postaram się to robię z sugerowanę kolejnołcię.
Dwa pytanka.
1. Co to są otwory pozycjonujęce?
2. Do odklejania podstrunnicy i płyty używałem zawsze (a raczej parę razy...) dołę węskiej szpachli, którę uprzednio zeszlifowałem pilnikiem, żeby była cienka/ostra. Całołę podgrzewałem żelazkiem. Generalnie ten sposób działa, ale nie jest idealnie (powstaję lekkie uszkodzenia). Jest na to lepszy patent?
Dwa pytanka.
1. Co to są otwory pozycjonujęce?
2. Do odklejania podstrunnicy i płyty używałem zawsze (a raczej parę razy...) dołę węskiej szpachli, którę uprzednio zeszlifowałem pilnikiem, żeby była cienka/ostra. Całołę podgrzewałem żelazkiem. Generalnie ten sposób działa, ale nie jest idealnie (powstaję lekkie uszkodzenia). Jest na to lepszy patent?
- SebastianL
Otwory pozycjonujęce, czyli pomagajęce przykleię podstrunnicę w tym samym miejscu w którym wczełniej była. Robię zwykle jeden otwór na pierwszym progu oraz dwa na jedenastym. Otwory maję łrednicę gwoęšłdzi, które póęšłniej posłużę do ustawienia podstrunnicy.
Używam gwoęšłdzi 1,5 mm oraz wiertła 1,6. Otwory muszę przejłę przez podstrunnicę i dalej trochę w gryf. Musisz dobraę własny komplet. Gwoęšłdzie powinny mieę mniejszę łrednicę niż szerokołę progów, inaczej otwory będę widoczne po naprawie.
W trakcie ponownegp przyklejania nakładamy klej, przewlekamy gwoęšłdzie i nasadzamy podstrunnicę na włałciwe miejsce. Wtedy można założyę łciski lub owinęę płaskim sznurkiem.
Słyszałem że podstrunnice fajnie odkleja się nagrzewajęc je żelazkiem. Nigdy tego nie robiłem, więc więcej nie doradzę raczej.
Używam gwoęšłdzi 1,5 mm oraz wiertła 1,6. Otwory muszę przejłę przez podstrunnicę i dalej trochę w gryf. Musisz dobraę własny komplet. Gwoęšłdzie powinny mieę mniejszę łrednicę niż szerokołę progów, inaczej otwory będę widoczne po naprawie.
W trakcie ponownegp przyklejania nakładamy klej, przewlekamy gwoęšłdzie i nasadzamy podstrunnicę na włałciwe miejsce. Wtedy można założyę łciski lub owinęę płaskim sznurkiem.
Słyszałem że podstrunnice fajnie odkleja się nagrzewajęc je żelazkiem. Nigdy tego nie robiłem, więc więcej nie doradzę raczej.
- Waldzither9
Tam na styku otworu i podstrunnicy pod spodem najprawdopodobniej jest odspojona beleczka, inne belki skoro instrument się porozklejał/popękał też będę do inspekcji/wymiany/korekty. Belki w instrumentach po przejłciach ja wolę wymienię na nowe(suszone 10lat), ale belka to najważniejsza częłę instrumentu i powinna byę nieęšłle "usłojona". Sam układ belek, grubołę i szerokołę to coś uzależnione od grubołci topu i rodzaju/grubołci strun.Parlory to coś naprawdę fajnego, ale łatwo coś niedoszacowaę.
Niestety rozklejania w tej gitarze będzie dużo zanim się będzie dało ję skleię w całołę.
Jak ję dobrze skleisz to będzie wdzięcznie i słodko graę przez kolejne 100 lat.
Gdybył odklejał podstrunnicę żelazkiem to wyłęcz parę bo politura topu robi się matowa lub drewno szarzeje.Ewentualnie okryj top przy podstrunnicy folię aluminiowę.
Ja podstrunnicę też odspajałem mokrym goręcym nożem, co jest dobre do kleju kostnego i trzeba to robię powoli.
Niestety rozklejania w tej gitarze będzie dużo zanim się będzie dało ję skleię w całołę.
Jak ję dobrze skleisz to będzie wdzięcznie i słodko graę przez kolejne 100 lat.
Gdybył odklejał podstrunnicę żelazkiem to wyłęcz parę bo politura topu robi się matowa lub drewno szarzeje.Ewentualnie okryj top przy podstrunnicy folię aluminiowę.
Ja podstrunnicę też odspajałem mokrym goręcym nożem, co jest dobre do kleju kostnego i trzeba to robię powoli.
Pozdrawiam Andrzej
Kurde, polegem już na podstrunnicy, poszły drzazgi...
Ta podstrunnica się po prostu sypie...
Czy to możliwe, że w takim instrumencie jest zastosowany nieodwracalny klej???
Ale łwietny patent z tymi gwoęšłdziami - zapamiętam

Ta podstrunnica się po prostu sypie...
Czy to możliwe, że w takim instrumencie jest zastosowany nieodwracalny klej???
Ale łwietny patent z tymi gwoęšłdziami - zapamiętam

- Waldzither9
Ja bym obstawiał, że klej był odwracalny ale bardzo mocno łciłnięty, przez co była bardzo cienka warstwa, bardzo trudna do rozklejenia. Gdyby drewno podstrunnicy było w łwietnym stanie to by się tak łatwo nie połamało. Musisz poszukaę drewna na nowę podstrunnicę, no i ciekawe czy częłę topu pod podstrunnicę nadal będzie pasowaę do reszty topu?
W sumie każda naprawa staroci zaczyna się od jakiejł demolki/rozklejania... takie komplikacje to normalka.
W sumie każda naprawa staroci zaczyna się od jakiejł demolki/rozklejania... takie komplikacje to normalka.
Pozdrawiam Andrzej
W sumie szlo na poczętku jako tako, ale w okolicach 1-3 progu po prostu podstrunnica sie posypala.Wtedy po oderwałem ile szlo - resztę usunę poęšłniej.
Tak to wyględa obecnie.
Zamówiłem już podstrunnicę (indyjski palisander) niby 15 lat leżakowana...
Teraz zaczynaję się schody z wymierzeniem progów, nigdy tego nie robiłem.
Widziałem kiedyś wzór w necie jak wyliczaę odległołci, poszukam póęšłniej.
Czy można nacinaę progi zwykła japołskę piłę? Ewentualnie szarpnę się i kupię w Thomanie specjalnę piłkę do progów. Czy 0,5mm
wystarczy, czy lepiej ciut szerszę?
Generalnie całołę traktuje jako zabawę, poligon dołwiadczalny, lubię dłubaę w drewnie i chętnie się wezmę za tę podstrunnicę, nawet jak efekt nie będzie pierwszym razem odealny...
Tak to wyględa obecnie.
Zamówiłem już podstrunnicę (indyjski palisander) niby 15 lat leżakowana...
Teraz zaczynaję się schody z wymierzeniem progów, nigdy tego nie robiłem.
Widziałem kiedyś wzór w necie jak wyliczaę odległołci, poszukam póęšłniej.
Czy można nacinaę progi zwykła japołskę piłę? Ewentualnie szarpnę się i kupię w Thomanie specjalnę piłkę do progów. Czy 0,5mm
wystarczy, czy lepiej ciut szerszę?
Generalnie całołę traktuje jako zabawę, poligon dołwiadczalny, lubię dłubaę w drewnie i chętnie się wezmę za tę podstrunnicę, nawet jak efekt nie będzie pierwszym razem odealny...
Jakie progi polecilibyłcie do takiej gitarki? Będę prawdopodobnie w thomanie zamawiał...
- SebastianL
Progi najlepiej podobnej szerokołci jak obecne. Modelu konkretnego nie podam, sam zawsze kupuję zwykłe Sintoms o szerokołci 2 mm.
Kiedyś nacinałem otwory piłę jak z linku poniżej i było ok, choę teoretycznie jest za węska. Mimo wszystko polecam dedykowanę piłę ze sztywnym grzbietem.
https://dluta.pl/pl/p/Pila-japonska-Han ... KUCHO/5664
Swoję metodę nacina progów opiszę we wtorek, jak już będę w domu.
Kiedyś nacinałem otwory piłę jak z linku poniżej i było ok, choę teoretycznie jest za węska. Mimo wszystko polecam dedykowanę piłę ze sztywnym grzbietem.
https://dluta.pl/pl/p/Pila-japonska-Han ... KUCHO/5664
Swoję metodę nacina progów opiszę we wtorek, jak już będę w domu.
Tak się od paru dni zastanawiam. Czy byłaby opcja, żeby tę gitarkę przerobię na elektrycznę...?
Solid body (aktualnie mam na składzie topolę) wycięę w kształcie gitary, wykorzystaę górnę oraz dolnę płytę naklejajęc ję po prostu od góry i dołu na nowe body. Oryginalny gryf,może wstawię truss roda, nowę podstrunnicę, jakił regulowany mostek, humbuckery.
Wiem, że pomysł może się wydawaę szokujęcy, ale już wczełniej chodził mi po głowie podobny projekt.
Jak myłlicie - ma to, konstrukcyjnie rzecz bioręc sens i szanse powodzenia?
Solid body (aktualnie mam na składzie topolę) wycięę w kształcie gitary, wykorzystaę górnę oraz dolnę płytę naklejajęc ję po prostu od góry i dołu na nowe body. Oryginalny gryf,może wstawię truss roda, nowę podstrunnicę, jakił regulowany mostek, humbuckery.
Wiem, że pomysł może się wydawaę szokujęcy, ale już wczełniej chodził mi po głowie podobny projekt.
Jak myłlicie - ma to, konstrukcyjnie rzecz bioręc sens i szanse powodzenia?
- Waldzither9
Parlory to pozostałołę minionej epoki, jest ich coraz mniej. Naprawa łatwa i tania, a instrument odwdzięcza się dobrym dęšłwiękiem.
Przerabianie parlora na elektryka takiego z litę płytę bez pudła rezonansowego to coś niestosownego i "na siłę".
Przerabianie parlora na elektryka takiego z litę płytę bez pudła rezonansowego to coś niestosownego i "na siłę".
Pozdrawiam Andrzej
Oczyłcię, posklejaę, poskładaę, polakierowaę i się cieszyę z fajnej gitarki. Jełli chodzi o pomysł z potworkiem to ...
pozdrowienia
Piotr
Piotr
-
Elektryka zrób od zera. Chętnie pomożemy!
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ

Przyszła podstrunnica. Fajne drewno ten palisander.
Teraz rozejrze się za progami. Mam w domu Gęłldo WSO12 Slim Jumbo Frets - ale maję spory radius - 10 cali według mnie. (sprawdzałem miarkę do radiusa gryfu).
Ogólnie będzie to projekt na długie zimowe wieczory. Cieszę się