Klasyczna w budowie
Moderator: poco
Re: Klasyczna w budowie
Kanał wycięłem ręcznie - cyrklem z nożem i dłuto.
Pozdrawiam
Arek
Pozdrawiam
Arek
Ostatnio zmieniony 2016-08-24, 09:31 przez Orfeo, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki Piotrze,
cały projekt oparłam na pracy ręcznej bez wykorzystania elektronarzędzi ( oczywiłcie poza otworami na klucze ). Jest wielu lutników gitarowych na łwiecie preferujęcych taki styl pracy, buduję około dziesięciu gitar rocznie. Pomijajęc wszelkie aspekty ekonomiczne oraz czas daje to niesamowitę frajdę i łwiadomołę że jełli wyłęczę pręd i odetnę facebooka ja nadal będę z przyjemnołcię strugał
pozdrawiam
Arek
cały projekt oparłam na pracy ręcznej bez wykorzystania elektronarzędzi ( oczywiłcie poza otworami na klucze ). Jest wielu lutników gitarowych na łwiecie preferujęcych taki styl pracy, buduję około dziesięciu gitar rocznie. Pomijajęc wszelkie aspekty ekonomiczne oraz czas daje to niesamowitę frajdę i łwiadomołę że jełli wyłęczę pręd i odetnę facebooka ja nadal będę z przyjemnołcię strugał

pozdrawiam
Arek
- Jacek A. R.
Dokładnie tak jak piszesz, Arku, przed chwilę zamiełcilem wpis na temat artykułów o lutnictwie współczesnych lutników z rodziny Hancock, Australia, w tym opowiełęĂ p. Sean Hancock o odbyciu przez niego dwutygodniowego kursu u Jose Romanillos'a. Kiedy p. Hancock pragnęłĂ użyę przydatnego skędinęd elektronarzędzia, Don Jose dosyęĂ się skrzywił...
A poza tym: PM wyslane, niebawem się odezwę.
Z serdecznym pozdrowieniem
Jacek A. R.
A poza tym: PM wyslane, niebawem się odezwę.
Z serdecznym pozdrowieniem
Jacek A. R.
- im wiÄcej wolno -
- tym mniej wypada.
- tym mniej wypada.
Boczki wygięte, płyta rezonansowa przygotowana, ostatnia przymiarka na "sucho".
Bardzo ładna czysta praca.
Mobilizujęca bardzo do budowy własnego instrumentu.
Gratulacje
Mobilizujęca bardzo do budowy własnego instrumentu.
Gratulacje
Jak dla mnie - naprawdę elegancko to idzie.
Tylko pogratulowaę efektów pracy.
Mam pytanie - rozetka zrobiona od podstaw - czy kupiona ?
No i co z żyłkami - własne czy kupne będę.
Z tymi elementami kupnymi są różne cuda - he he .
Najlepiej stosowaę różne - nie barwione - gatunki drewna.
Widziałem np. kupne żyłki ( z niby dobrej firmy ) zrobione z jednego materiału - barwione.
Aż pisaę strach co się działo jak trzeba je było dogięę - na mokro.
Naturalne drewno pod politurę wyględa najlepiej.
Pzd.
Tylko pogratulowaę efektów pracy.
Mam pytanie - rozetka zrobiona od podstaw - czy kupiona ?
No i co z żyłkami - własne czy kupne będę.
Z tymi elementami kupnymi są różne cuda - he he .
Najlepiej stosowaę różne - nie barwione - gatunki drewna.
Widziałem np. kupne żyłki ( z niby dobrej firmy ) zrobione z jednego materiału - barwione.
Aż pisaę strach co się działo jak trzeba je było dogięę - na mokro.
Naturalne drewno pod politurę wyględa najlepiej.
Pzd.
pamiÄ
taj o cyklinie !
Powoli do przodu.
Rozeta kupna, ale bardzo precyzyjnie i estetycznie wykonana. Przy takiej grubołci ( miała około 1,5 mm ) osadzenie w kanale nie sprawia większych problemów, trzeba tylko pamiętaę, że pod wpływem kleju szybko puchnie i może to utrudnię osadzenie jej w zbyt ciasnym kanale. Purfling oraz binding będzie z naturalnego drewna niebarwionego. Dostępna jest szeroka paleta barw w fornirach i obłogach, a poza tym nie ma zagrożenia, że w pierwszym kontakcie z politurę pigment zacznie się rozlewaę. Zgadzam się, że tylko naturalne drewno pod politurę wyględa rewelacyjnie i zachowuje swój charakter.
pozdrawiam
Arek
Rozeta kupna, ale bardzo precyzyjnie i estetycznie wykonana. Przy takiej grubołci ( miała około 1,5 mm ) osadzenie w kanale nie sprawia większych problemów, trzeba tylko pamiętaę, że pod wpływem kleju szybko puchnie i może to utrudnię osadzenie jej w zbyt ciasnym kanale. Purfling oraz binding będzie z naturalnego drewna niebarwionego. Dostępna jest szeroka paleta barw w fornirach i obłogach, a poza tym nie ma zagrożenia, że w pierwszym kontakcie z politurę pigment zacznie się rozlewaę. Zgadzam się, że tylko naturalne drewno pod politurę wyględa rewelacyjnie i zachowuje swój charakter.
pozdrawiam
Arek
Bardzo ładnie idzie. Czy boczki będę jeszcze docinane z wysokołci?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Raczej chyba muszę, zwróę uwagę na stopę gryfuCzy boczki będę jeszcze docinane z wysokołci?
Tak - dlatego spytałem, ale nie miałem pewnołci czy coś mi się w oczach nie kiełbasi z perspektywę.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Boczki zostały obniżone przy szyjce do wysokołci stopy natomiast na dole pudła są wyższe o 5 mm. Wszystkie elementy połęczone a plecy przygotowane do montażu. Na zamknięcie gitary przyjdzie trochę poczekaę, teraz musi powstaę kilka elementów i narzędzi niezbędnych do przyklejenia mostka i podstrunnicy w dalszym etapie .
Pozdrawiam
Arek
Pozdrawiam
Arek
No dobra, możesz już przyznaę się, że to model z 3D Max Studio 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Studio tak - fotograficzne
a po godzinach "lutnicze". Wyględa na to że połęczyłem obie pasje.
pozdrowienia
Arek

pozdrowienia
Arek
Pokazuj narzędzia 
Piękna robota, szkoda że nie pokazujesz fotek z prac

Piękna robota, szkoda że nie pokazujesz fotek z prac