Strojenie dek skrzypcowych

Skrzypce , altówki , wiolonczele , kontrabasy etc.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Pełta

Strojenie dek skrzypcowych

Nieprzeczytany post autor: Pełta »

Witam,temat niebywale ciekawy,intrygujęcy i ciężki do ugryzienia...
Dla amatora lutnictwa,nie majęcego wczełniej żadnych podstaw akustyki,muzyki,etc. bardzo trudny do przeskoczenia.Logika podpowiada,że dawni mistrzowie wcale nie posiadali żadnej tajemnicy,która miałaby dawaę te znakomite walory dęšłwiękowe instrumentów,natomiast posiadali ogromnę wiedzę na temat wczełniej wspomnianych praw,min.prawa zedęšłwięków!.
,,Rezonacja,jako wynik synchronizacji ciał sprężystych i masy powietrza,nie tylko dla systemu instrumentów smyczkowych,lecz i dla wszystkich innych instrumentów muzycznych,jest potęgę,siłę,łwiatłem...Poznawszy wartołci rezonacji,możemy łmiało orzec,że dęšłwięk lichy różni się od pięknego tylko stopniem wibracji,,
...,,majęc już wyżłobione deki systemem warstwicowym,należy je nastroię akordowo według prawa zadęšłwięków,a przede wszystkim zrobię otwory odgłosowe-efy w dece wierzchniej...,,
To tylko wyrwane z kontekstu kilka zdał z literatury tematu,księżki przedwojennej...
Miałbym wielkę prołbę,aby odezwał się nasz młody kolega Bartek529,mam nadzieję że jest i tworzy nadal :-P ,choę ostatnia aktywnołę w tamtym roku.Jego ostatni instrument tu pokazany prezentował się b.dobrze,jednak...właśnie,prezentował się...a mnie interesuje jak Bartek radził sobie ze strojeniem dek,może by coś podpowiedział,doradził,czy to technicznie jest do przełknięcia dla amatora...nie chciałbym tworzyę skrzypiec mebelków :-),listów do szuflady,a instrumenty,którymi zainteresuję prawdziwych muzyków i kolekcjonerów...
Bartek529-odezwij się!
Zapraszam oczywiłcie wszystkich,którzy chętnie podzielili by się wiedzę w tym temacie.
Mariusz
Klucz Levisa...
Awatar użytkownika
Pełta

Re: Strojenie dek skrzypcowych

Pełta pisze:Witam,temat niebywale ciekawy,intrygujęcy i ciężki do ugryzienia...
Dla amatora lutnictwa,nie majęcego wczełniej żadnych podstaw akustyki,muzyki,etc. bardzo trudny do przeskoczenia.Logika podpowiada,że dawni mistrzowie wcale nie posiadali żadnej tajemnicy,która miałaby dawaę te znakomite walory dęšłwiękowe instrumentów,natomiast posiadali ogromnę wiedzę na temat wczełniej wspomnianych praw,min.prawa zedęšłwięków!.
,,Rezonacja,jako wynik synchronizacji ciał sprężystych i masy powietrza,nie tylko dla systemu instrumentów smyczkowych,lecz i dla wszystkich innych instrumentów muzycznych,jest potęgę,siłę,łwiatłem...Poznawszy wartołci rezonacji,możemy łmiało orzec,że dęšłwięk lichy różni się od pięknego tylko stopniem wibracji,,
...,,majęc już wyżłobione deki systemem warstwicowym,należy je nastroię akordowo według prawa zadęšłwięków,a przede wszystkim zrobię otwory odgłosowe-efy w dece wierzchniej...,,
To tylko wyrwane z kontekstu kilka zdał z literatury tematu,księżki przedwojennej...
Miałbym wielkę prołbę,aby odezwał się nasz młody kolega Bartek529,mam nadzieję że jest i tworzy nadal :-P ,choę ostatnia aktywnołę w tamtym roku.Jego ostatni instrument tu pokazany prezentował się b.dobrze,jednak...właśnie,prezentował się...a mnie interesuje jak Bartek radził sobie ze strojeniem dek,może by coś podpowiedział,doradził,czy to technicznie jest do przełknięcia dla amatora...nie chciałbym tworzyę skrzypiec mebelków :-),listów do szuflady,a instrumenty,którymi zainteresuję prawdziwych muzyków i kolekcjonerów...
Bartek529-odezwij się!
Zapraszam oczywiłcie wszystkich,którzy chętnie podzielili by się wiedzę w tym temacie.
Mariusz
...jeszcze chciałbym dopytaę jełli wolno,i tu prołba do naszych forumowych lutników.A mianowicie: jak sprawdzaję tonację powietrza w korpusie instrumentów (skrzypce),oraz rezonację,żeby w następstwie zastosowaę odpowiednię wysokołę boczków?
To takie podstawowe elementy lutniczego fachu,bez których wiadomo,że zbudowane skrzypce to loteria.
Wiedza,wiedza i jeszcze raz wiedza.
Mariusz
Klucz Levisa...
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

I to jest właśnie ta wiedza tajemna która nikt nie chce się dzielię :-(
Można stroię płytę za pomocę generatora częstotliwołci, i wiem że się tak robi, nie znam zasady ale niektórzy lutnicy stosuję taka metodę. Wiem że odpowiednie programy są dostępne nawet w internecie.
Choęby taki http://www.download.net.pl/5763/Test-Tone-Generator/
I strojenia na słuch, będęšłtuner.
Jak to opisuje Pan w tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=rsr5xfWV2dk
Nie mam pojęcia jak stroi się smyki, ale to chyba najtrudniejsze do poprawnego wykonania instrumenty.
Awatar użytkownika
Pełta

popik10 pisze:I to jest właśnie ta wiedza tajemna która nikt nie chce się dzielię :-(
Można stroię płytę za pomocę generatora częstotliwołci, i wiem że się tak robi, nie znam zasady ale niektórzy lutnicy stosuję taka metodę. Wiem że odpowiednie programy są dostępne nawet w internecie.
Choęby taki http://www.download.net.pl/5763/Test-Tone-Generator/
I strojenia na słuch, będęšłtuner.
Jak to opisuje Pan w tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=rsr5xfWV2dk
Nie mam pojęcia jak stroi się smyki, ale to chyba najtrudniejsze do poprawnego wykonania instrumenty.
Tak właśnie popik10 ostatnio myłlałem,że pewnie jakieł programy są...do mnie chyba jednak nie przemawiaję.
Zaczynajęc temat...przyznaję pisałem trochę prowokujęco ;-) ,liczęc na odzew naszych lutników,może jeszcze coś napiszę.
Księżki Kamiłskiego i łwirka nie posiadam,więc nie wiem czy o tym pisali i w jakim stopniu.Ja zdobyłem i posiadam w miarę szczegółowy opis strojenia dek,jak i sprawdzania tonacji i rezonacji korpusu(literatura przedwojenna naszego autora) i chyba spróbuję zrobię to poprzez opukiwanie dek,a do ustawienia tonacji/rezonacji wykorzystam widełkowy stroik chromatyczny,może kiedyś cały proces tu opiszę...
O,a póki co warto sobie poczytaę,poniekęd tematy powięzane http://forumakad.pl/archiwum/2002/03/ar ... _bycia.htm
i może jeszcze to? https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... MG2vVEvRfg
Klucz Levisa...
ovation
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ovation »

Obydwa przywołane artykuły to herezja i mitomania, prawda jest bardzo przyziemna i prosta, wystarczy precyzja i doświadczenie. Nie ma po co tworzyę mity i legendy do zgoła prostej sprawy jakę jest budowanie instrumentów.
Awatar użytkownika
Pełta

ovation pisze:Obydwa przywołane artykuły to herezja i mitomania, prawda jest bardzo przyziemna i prosta, wystarczy precyzja i doświadczenie. Nie ma po co tworzyę mity i legendy do zgoła prostej sprawy jakę jest budowanie instrumentów.
Ha,ha...jasne,przywołane artykuły to może i mitomania-kropka.
A teraz ta prawda w temacie kolego,która jest taka przyziemna i prosta(wszystko jest proste,jak się wie)czyli jaka,proszę więc nam trochę napisaę hę? :mrgreen:
Klucz Levisa...
ovation
Kontakt:

Już napisałem kolego, oprócz precyzji i doświadczenia konieczne są dobry materiał (sezonowany odpowiednio, rezonansowy łwierk i jawor), dobre modele(np. Stradivariego, Guarneriego czy Amatich) i najlepsze narzędzia, czyli wszystko do zdobycia lub wypracowania. A zapomniałbym, dobrego Mistrza i z tym może byę kłopot ;-)
Awatar użytkownika
Pełta

ovation pisze:Już napisałem kolego, oprócz precyzji i doświadczenia konieczne są dobry materiał (sezonowany odpowiednio, rezonansowy łwierk i jawor), dobre modele(np. Stradivariego, Guarneriego czy Amatich) i najlepsze narzędzia, czyli wszystko do zdobycia lub wypracowania. A zapomniałbym, dobrego Mistrza i z tym może byę kłopot ;-)
Eee,toto :lol: ,że tam blabla drewno sezonowane,narzędzia,modele,etc,itp to ja wiem doskonale...a jełli chodzi o Mistrza,to obecnie chyba takowego u nas(w Polsce)nie ma,raczej powiedziałbym jest kilku dobrych lutników.A najwięcej to kopistów :-) ,no ja też nim będę,a wiesz...moim marzeniem jest stworzyę swój własny model ;-) .
Ale trochę Szefunciu mnie zawiodłeł,wiesz...właśnie mi tu trochę mydlisz oczęta,nie napisałeł jak w temacie nic na temat strojenia dek,tonacji/rezonacji korpusu,sam wiesz jak ważna jest pojemnołę pudła rezonansowego...To co powyżej napisałeł,nijak ma się do strojenia,raczej wymieniłeł podstawowe materiały i narzędzia.Ok.poczekamy może inny kolega coś napisze.
Pozdrawiam i bez urazy.
Mariusz
Klucz Levisa...
ovation
Kontakt:

Szefunciu ??? skoro wszystko wiesz, to poco pytasz i tak będziesz najlepszy. A tak na marginesie Bartoszek, Bobak wygrali konkurs Wieniawskiego.... nie są Mistrzami? Mimo wszytko życzę żebył choę raz w życiu wykonał przynajmniej poprawny instrument.
Awatar użytkownika
Pełta

Ok.w porzędku,dziękuję za życzenia,również Tobie życzę wielu sukcesów i optymizmu w tej ciężkiej pracy.Najlepszego.
MS
Klucz Levisa...
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Panowie
Spokojnie, to niczego nie wnosi.
Ovation, może opiszesz z grubsza jak Ty to robisz?
Wiadomo, że grubołę w odpowiednich miejscach płyty i jej kształt maja kluczowe znaczenie dla dęšłwięku. Zdradęšłchoę rębek tajemnicy :-)
Awatar użytkownika
Pełta

Piotr...muszę to napisaę,jeżeli ,,pułci farbę,, a jest zrzeszony...nie sprzeda już ani jednego instrumentu...
Klucz Levisa...
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Kamienia filozoficznego ktoł tu chyba szuka;) Co jest silniejszym czynnikiem wpływajęcym na wybrzmiewanie - setka milimetra na grubołci deki czy jakoł materiału? Czy te grubołci zmienia się względem modelu o setki milimetrów z uwagi na różny materiał (strojenie) i jest na to metoda??? Przecież to brzmi jak jakał alchemia. Można sobie skonstruowaę aparaturę i oględaę widmo częstotliwołci pukajęc wzbudnikami itp itd - i żadne setki milimetra nie będę miały kluczowego znaczenia bo rozrzut wyników i tak będzie duży i będzie zależał od miejsca i siły puknięcia, od warunków brzegowych podparcia deki, o jakim strojeniu tu mowa... Można sobie co najwyżej sprawdzię czy wybraę najlepszy kawałek drewna z kupki a potem pukaę i oceniaę na słuch czy ładnie czy nie. A grubołci z pewnołcię przyjmuje się względem izolinii, które opisuję jakił model (o których Ovation pisze). Potem zrobię wszystko zgodnie ze sztukę i ustawię instrument gotowy i polakierowany (prożek, podstawek, dusza) i tu nie ma tajemnej wiedzy, której strzegę lutnicy tylko zapewne wyczucie i doświadczenie. Jak maję to opisaę w kilku zdaniach????

Do mistrzostwa lutnicy dochodzę poprzez doświadczenie (ciężka praca), wyczucie (talent), umiejętnołę przewidywania (trzymanie się zdobytej wiedzy) - a nie przez wiedzę tajemnę:)

Dla mnie Ovation zamknęł temat w kilku prostych stwierdzeniach i właśnie zdradził tę tajemnicę, tylko ona się nie może podoba komuł, kto szuka czarów, a nie prawdziwej odpowiedzi.

Fajne artykuły o magii rezonansu;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Pełta

PiotrCh pisze:Kamienia filozoficznego ktoł tu chyba szuka;) Co jest silniejszym czynnikiem wpływajęcym na wybrzmiewanie - setka milimetra na grubołci deki czy jakoł materiału? Czy te grubołci zmienia się względem modelu o setki milimetrów z uwagi na różny materiał (strojenie) i jest na to metoda??? Przecież to brzmi jak jakał alchemia. Można sobie skonstruowaę aparaturę i oględaę widmo częstotliwołci pukajęc wzbudnikami itp itd - i żadne setki milimetra nie będę miały kluczowego znaczenia bo rozrzut wyników i tak będzie duży i będzie zależał od miejsca i siły puknięcia, od warunków brzegowych podparcia deki, o jakim strojeniu tu mowa... Można sobie co najwyżej sprawdzię czy wybraę najlepszy kawałek drewna z kupki a potem pukaę i oceniaę na słuch czy ładnie czy nie. A grubołci z pewnołcię przyjmuje się względem izolinii, które opisuję jakił model (o których Ovation pisze). Potem zrobię wszystko zgodnie ze sztukę i ustawię instrument gotowy i polakierowany (prożek, podstawek, dusza) i tu nie ma tajemnej wiedzy, której strzegę lutnicy tylko zapewne wyczucie i doświadczenie. Jak maję to opisaę w kilku zdaniach????

Do mistrzostwa lutnicy dochodzę poprzez doświadczenie (ciężka praca), wyczucie (talent), umiejętnołę przewidywania (trzymanie się zdobytej wiedzy) - a nie przez wiedzę tajemnę:)

Dla mnie Ovation zamknęł temat w kilku prostych stwierdzeniach i właśnie zdradził tę tajemnicę, tylko ona się nie może podoba komuł, kto szuka czarów, a nie prawdziwej odpowiedzi.

Fajne artykuły o magii rezonansu;)
Hmm,ok.nie wiem, może jak mam jakęł innę łwiadomołę rozumowania...dził wieczorkiem postaram się wklepaę tę alchemię dokładnie kropka w kropkę tak jak to opisano w technologi lutniczej z 1934r,chyba nic z zasad budowy od tamtego czasu się nie zmieniło? :-D ,a sprawa nie jest tak prosta jak by się co niektórym wydawało... zawodowi lutnicy o tym wiedzę, bez tych podstaw jak już wspominałem efekt kołcowy to loteria,oczywiłcie instrument będzie ,,brzmiał,, co do używalnołci to jednak na poziomie uczniowskim,takie jest moje zdanie.
Myłlę,że wspomniana księżka jest jeszcze do przejrzenia w kilku bibliotekach w kraju(co też ja zrobiłem i zaopatrzyłem się w skan)więc żadnej tajemnicy nie ujawniam :-D
tymczasem
MS
Klucz Levisa...
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

No właśnie - coś z naszym tokiem rozumowania jest nie po drodze:) Raz piszesz o wiedzy tajemnej i strzeżonej pod groęšłbę wykluczenia, raz o technice opisanej w księżce - pora się zdecydowaę ;) Technika zazwyczaj jest prosta i przejrzysta bo inaczej byłaby wyparta prostszę i równie efektywnę - to naturalny kierunek rozwoju. Sztuka tkwi w wyczuciu tematu i dołwiadczeniu i żaden lutnik tego nie opisze, bo nie ma na to algorytmu - trzeba swoje wypracowaę ciężkę pracę i zbiera doświadczenie.
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ