Prośba o identyfikację skrzypiec.
Moderator: Jan
Prośba o identyfikację skrzypiec.
Dzień dobry, kupiłam dom z różnymi zupełnie mi nieznanymi przedmiotami,.m.in. skrzypcami. Czy ktoś mógłby spojrzeć fachowym okiem i podpowiedzieć czy mają one jakąś wartość i ewentualnie pomogą sfinansować remont?
Ze skrzypcami był akordeon i ukulele
Edit: nie widać zdjęć? Coś chyba zrobiłam źle
Edit2: udało się
Ze skrzypcami był akordeon i ukulele
Edit: nie widać zdjęć? Coś chyba zrobiłam źle
Edit2: udało się
Ostatnio zmieniony 2021-07-19, 18:34 przez nellka, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: Prośba o identyfikację skrzypiec.
Zdjęć nie widać, zmniejsz poniżej 2mb, zdjęcia wstawiaj w JPG.
Zacznij od zajrzenia do środka skrzypiec przez efy (otwory w górnej płycie) i poszukaj tam papierowej wklejki lub napisu na drewnie. Jeżeli jest to zrób zdjęcia.
Skrzypce wyglądają przyzwoicie, mają hebanowe kołki i podstrunnicę a takie drewno nie było w byle jakich skrzypcach. Ładny klon ryglowy lub jawor na pleckach i szyjce. Płyta Świerkowa. Jest tu kilka osób co się znają na skrzypcach, Ja nic więcej ci nie powiem ale widać, że to nie byle jakie skrzypce.
Zacznij od zajrzenia do środka skrzypiec przez efy (otwory w górnej płycie) i poszukaj tam papierowej wklejki lub napisu na drewnie. Jeżeli jest to zrób zdjęcia.
Skrzypce wyglądają przyzwoicie, mają hebanowe kołki i podstrunnicę a takie drewno nie było w byle jakich skrzypcach. Ładny klon ryglowy lub jawor na pleckach i szyjce. Płyta Świerkowa. Jest tu kilka osób co się znają na skrzypcach, Ja nic więcej ci nie powiem ale widać, że to nie byle jakie skrzypce.
Pozdrawiam Janek
Dziękuję za podpowiedź. Niestety nie ma w środku wklejki ani napisu.
Czy jest jakiś inny sposób oceny wartości?
Skrzypce znalazłam razem z takimi instrumentami
To jest Banjo a nie Ukulele a akordeon jest produkcji włoskiej. Są lutnicy skrzypcowi, którzy specjalizują się także w ekspertyzach skrzypiec, poszukaj na necie.
Pozdrawiam Janek
Banjo, no tak
Dziękuję, poszukam kontaktu do fachowca
Dziękuję, poszukam kontaktu do fachowca
Skrzypce to manufaktura pewnie niemiecka. Wartość w tym stanie 500zł. Skupuję takie instrumenty, mam już 4.
Czy na smyczku jest coś napisane ?
Czy na smyczku jest coś napisane ?
Może się okazać, że smyczek jest znacznie więcej wart niż skrzypce.
Pozdrawiam Janek
To nie banjo To mando-banjo czyli trochę banjo, a trochę mando
Skrzypce ładne ale zanim zagrają to lutnik musi je przygotować.
Skrzypce ładne ale zanim zagrają to lutnik musi je przygotować.
pozdrowienia
Piotr
Piotr