Mandolina typu A
Moderator: poco
Re: Mandolina typu A
Aż sobie dodałem do ulubionych, fantastyczne!PiotrCh pisze:A jak ktoś nie lubi fajnego akustycznego brzmienia - to jest niedojrzały jak zielone japki
https://www.youtube.com/watch?v=jFycqnOpifQ
Bo gdy zespół umi grać to do jednego mikrofonu fajnie zaryczy;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Trochę porysowałem, ale najważniejsze, że rysunki już wycięte w mdfie i tworzywie:)
Klepki dek dolnej i górnej już sklejone i wyrównane. Żarty się skończyły i trzeba działać dalej;)
Klepki dek dolnej i górnej już sklejone i wyrównane. Żarty się skończyły i trzeba działać dalej;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Ha, bardzo ładne foremki, pewno cnc poszło w ruch
I kilka stówek w kieszeni mniej
Podejście masz Piotrze pełna profeska
I kilka stówek w kieszeni mniej
Podejście masz Piotrze pełna profeska
No niestety - kosztowało, ale dzięki temu już strugam sklepienie na obfrezowanym idealnym kształcie na 16mm mdfie i jest komfort:) W takich chwilach zazdroszczę maszyny cnc :P Miałem w planach montowanie, nawet wrzeciono kupiłem dla zachęty na start - ale kiedy, jak..
pozdrowienia
Piotr
Piotr
No jak, wziąć się i zrobić. Nic prostszego. Kupowanie to przepłacanie.
Sam myślałem o małym CNC do inlayu i innych drobiazgów. Takie do max 6 mm freza
Sam myślałem o małym CNC do inlayu i innych drobiazgów. Takie do max 6 mm freza
A ja w sumie cały czas mam coś takiego do dyspozycji ale nie ma jak i gdzie. Stoi ciągle u koleżanki w szopie
- Michał Statkiewicz
Witam,
czy udało się ten projekt zakończyć?
czy udało się ten projekt zakończyć?
Powiedziałem kwietnia tego roku? hmm;)
Wybrałem może 60% tego mięsa jaworowego - twardy pieron jak nie wiem co. Resztę wybieram po napunktowaniu grubości. Dobrze, że najpierw robię w jaworowej, bo świerk obrabia się leciutko w porównaniu do tego drania;)
Wybrałem może 60% tego mięsa jaworowego - twardy pieron jak nie wiem co. Resztę wybieram po napunktowaniu grubości. Dobrze, że najpierw robię w jaworowej, bo świerk obrabia się leciutko w porównaniu do tego drania;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Lada moment doklejam tę spodnią płytę - lubię ten stan, choć pudełko wierzchem nie zamknięte - to już jest efekt/wrażenie całego instrumentu. Na razie mam rakietę tenisową czyli gryf z boczkami i kerfingiem (tfu..) - trójkącikami. Kto wie, może do końca miesiąca będzie mandolina na biało?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Obleciałem top zgrubnie, teraz cykliny:) W porównaniu do jaworu to ten świerk obrabia się mniej więcej jak żółty ser:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Zaczynam zauważać pewną prawidłowość.... jak lutnicy robią fotki to zawsze musi być strug, wióry i dłuto