Ukulele spanish cedar
Moderator: poco
Ukulele spanish cedar
Czełę,
mam zamiar zrobię małe ukulele (soprano) całe z drewna spanish cedar. Mam materiał na dwie takie, więc zrobię na próbę. W mojej ocenie to łwietne drewno. ładnie brzmi i ładnie pachnie.
Jedynie podstrunnica i mostek będzie z innego drewna (twardsze), a cała reszta włęcznie z belkami będzie jednorodna. Takie założenie.
mam zamiar zrobię małe ukulele (soprano) całe z drewna spanish cedar. Mam materiał na dwie takie, więc zrobię na próbę. W mojej ocenie to łwietne drewno. ładnie brzmi i ładnie pachnie.
Jedynie podstrunnica i mostek będzie z innego drewna (twardsze), a cała reszta włęcznie z belkami będzie jednorodna. Takie założenie.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Re: Ukulelke spanish cedar
Czyęšłby to były resztki drewna z LP?
Nigdy nie próbowałem rzeęšłbię dłutem, fajnie to wyględa.
Dłuto się rękę popycha, czy młotkiem się stuka?

Nigdy nie próbowałem rzeęšłbię dłutem, fajnie to wyględa.
Dłuto się rękę popycha, czy młotkiem się stuka?
Tak, jak robiłem lp to wykroiłem 2 kompletne ukulela. Dłutem pracuje się również z pobijaniem, zależy od potrzeb, przy ukulele takiej niema.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Tak, jak robiłem lp to wykroiłem 2 kompletne ukulela. Dłutem pracuje się również z pobijaniem, zależy od potrzeb, przy ukulele takiej niema.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Resztki po LP nabieraję kształtu 
Całe pudełko jest z tej samej deski, łęcznie z ożebrowaniem. Jedynie bridgeplate jest z twardszego palisandru bo struny będę przewlekane przez top. Obydwie płyty (dolna rzecz jasna bardziej) napięte na belkach (wypukłołę).
Mostek i podstrunnicę wykroiłem z hebanu.
Czuję, że to ukulele zagra ładnie, jest leciutkie. Fotki pokazuję stan na dził, surowe, niedoszlifowane, bez bindingów itp.

Całe pudełko jest z tej samej deski, łęcznie z ożebrowaniem. Jedynie bridgeplate jest z twardszego palisandru bo struny będę przewlekane przez top. Obydwie płyty (dolna rzecz jasna bardziej) napięte na belkach (wypukłołę).
Mostek i podstrunnicę wykroiłem z hebanu.
Czuję, że to ukulele zagra ładnie, jest leciutkie. Fotki pokazuję stan na dził, surowe, niedoszlifowane, bez bindingów itp.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
A bedziesz wstawial metalowe tulejki w topie dla ochrony topu czy moze dasz tam twardszy kawalek drewna bo tak zrobione tez widzialem.
Pozdrawiam Janek
O masz, Nie zazdroszczę w tym porów zamykaę 

Ach myslałem o innym rozwiazaniu ale przez mostek pojda struny
. coś mi sie ubzduralo że za mostkiem otworki ale to wymagałoby innej konstrukcji topu.
Pozdrawiam Janek
Nie widzę w tym problemu poza wkladaniem samych strun. W małę dziurkę ciężko wsadzic duze paluchy jakkolwiek to zabrzmi
.
Pozdrawiam Janek
Wkładajęc strunę doprowadza się jej koniec pod sam otwór rezonansowy i spokojnie wycięga na zewnętrz. ęšłĽaden problem, trochę wprawy 
pozdrowienia
Piotr
Piotr