Witam

Tu możesz się przywitaę i przedstawię (wymagane)

Moderator: Jan

dragon_x

Witam

Nieprzeczytany post autor: dragon_x »

Witam serdecznie.
Lutnictwem interesuję się od dawna, niestety nie mam umiejętnołci ani sprzętu żeby zajęę się tę sztukę. Jestem modelarzem i od ponad 20 lat zajmuję się muzykę. W planach mam renowację starełkiego 30 letniego Mayones'a. Oględajęc pracę pewnej osoby, która robiła miniaturki gitar wpadłem na pomysł żeby zrobię coś podobnego ale zbudowaę miniatury gitar z materiałów, z których buduje się gitary. Nie mam możliwołci choęby spróbowania swoich sił w budowaniu prawdziwych instrumentów, więc chciałbym chociaż dotknęę tej pięknej sztuki jakę jest lutnictwo budujęc miniatury...
poco
Moderator

Re: Witam

Nieprzeczytany post autor: poco »

Witam na forum lutniczym.
Wprawdzie miniatura, to nie to samo, co 1:1, ale i tak można propagowaę "wytwarzanie gitar".
Ciekawy jestem pierwszych egzemplarzy tych "sprzętów", bo to może byę ciekawa forma wyrazu artystycznego.
Co do materiałów, to w tym przypadku wszystko zależy od skali miniaturyzacji, bo jak to ma byę breloczek do kluczy, to materiał nie ma znaczenia, bo go nie rozpoznasz. Ale, poczekajmy na więcej informacji.
Niezależnie od wszystkiego, to korzystaj z wiedzy zawartej w postach forum, bo to może się przełożyę na te miniatury jak 1:1.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
dragon_x

dziękuję za budujęce powitanie:)
w 1:1 będę starał się przeprowadzię renowację mayones'a. na razie cała elektronika a potem może na podstawie informacji z forum będę chciał przywrócię mu wyględ "nówki". mam ten instrument ok 25 lat i mam do niego duży sentyment mimo iż nie jest to moja jedyna gitara.
A co do miniatur. myłlałem o skali max 20-30cm wielkołci "instrumentu", bo te co oględałem to właśnie były takie breloczki do kluczy i kiepsko w tak małej skali oddaę jakieł szczegóły.
dlatego też złożyłem zapytanie o jakieł "odpady" produkcyjne jakie zapewne pozostaję przy budowie instrumentu a zamiast trafię do łmieci mógłbym je wykorzystaę do budowy miniatury.
Chciałbym wykorzystaę jak tylko się da kopalnię wiedzy zawartę w tym forum, żeby w miarę możliwołci zbudowaę jak najładniejszę i najlepiej przypominajęcę oryginał miniaturę
raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Daniel
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Witam:)

Proszę nie oceniaę instrumentu po rozmiarach:) Mały też powinien byę lutniczy - wyględaę, stroię i przede wszystkim brzmieę - więc sztuka lutnicz jak najbardziej wskazana:

https://www.youtube.com/watch?v=WlMVx8jUZi8
pozdrowienia
Piotr
dragon_x

Nie oceniam:)
z racji, ze będę chciał zbudowaę na poczętek jakęł "prostę" gitarę elektrycznę, poza problemem zdobycia materiałów (odpadów produkcyjnych) na budowę gryfu i korpusu zastanawiam się jak pickupy czy mostek.
Zastanawiam się też jak przeskalowanie planów wpłynie na walory instrumentu, no strój, na brzmienie na pewno to wpływ będzie miało.
ODPOWIEDZ