Barwienie podstrunnicy

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

Barwienie podstrunnicy

Nieprzeczytany post autor: molu »

Witam

Szukam sprawdzonej, przetestowanej metody na zabarwienie podstrunnicy na czarno.
Mam deskę hebanowę, ale ma delikatne prężki, a mnie bardziej odpowiada gdy podstrunnica jest jednolicie czarna (głęboko czarna). Wiem, że można kupię takie deski, ale skoro mam innę, to pomyłlałem, że można by zafarbowaę. Chciałbym uzyskaę Taki efekt.
Jak na razie na testowym skrawku wypróbowałem czernidło do skór oraz ocet. Co do czernidła - wyczytałem, że "black fingerboard stain", który sprzedaje Stewmac to nic innego jak właśnie czernidło do skór. Odwiedziłem sklep, zakupiłem czernidło jakoweł. Pięknie barwi, ale wg mnie trochę zostaje na paluchach. Nawet po kilku dniach od aplikacji. Może trzeba to jakoł utrwalię? Nie mam pomysłu.
Teraz o occie. Do barwienia drewna na czarno (teoretycznie) można używaę octu, w którym wczełniej rozpułciliłmy watę stalowę. Powstały roztwór wchodzi w reakcję z różnymi takimi, co to w drewnie drzemię, i powoduje zabarwienie na czarno. No i u mnie nie do kołca się udało z tym czarnym.. raczej w stronę bręzu poszło. W dodatku cięgle jest zapach rdzy na kawałku drewna :). Czytałem, że poziom przyciemnienia, kolor, itp zależy od gatunku drewna. Najlepiej barwi się drewno z wysokę zawartołcię taniny (dęb), a tym gatunkom, które maję jej mało można dopomóc nasączajęc wczełniej roztworem zawierajęcym taninę. Może byę to np wywar z czarnej herbaty, albo tanina w tabletkach rozpuszczona w wodzie. Jak ktoł chce się dowiedzieę więcej na ten temat to jest sporo info w necie. Trzeba szukaę po "vinegar, steel wool, ebonizing wood". Tutaj jest dołę obszerny i ciekawy tekst w temacie. Może próbowaliłcie kiedyś tej metody?

Zastanawiam się jeszcze nad różnego rodzaju tuszami, dostępnymi w klepach dla plastyków.

Jakieł sprawdzone receptury? Pomysły?

T.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Widziałem efekt podobny.
Podstrunnica pokryta bejcę spirytusowę hebanowę, następnie przetarta cyjanoakrylem.
Potocznie zwanym kropelkę. Daje efekt pełnej czerni z lekkim połyskiem.
Cyjanoakryl daje lekki błyszcz i zabezpiecza przed wytarciem.
Nie stosowałem ale widziałem efekt, bardzo podobny.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Ja już chyba w podobnym temacie uczestniczyłem i zapodałem jako barwnik tusz krełlarski czarny (Perła, Rotring, Brillant itd). Nie mam wiedzy nt kropelki /tzn, tego kleju/ :-P ale można spróbowaę. Z tym, że chyba jest tych kropelek kilka wersji w zależnołci od sztywnołci spoiny. Dlatego musiał by byę full twardy.
Ja bym ję zaolejował, bo zawsze można dokonaę odłwieżenia koloru, a po kropelce trzeba będzie zdzieraę do gołego. Sam wiesz jak to jest kiedy są już nabite progi.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Witam.

Taki efekt uzyska się tylko przez użycie drewna najwyższej klasy czyli hebanu afrykałskiego klasy AAA . Jest czarny, daję się pięknie polerowaę watę stalowa 0000 gradacji. Ja zawsze kiedy wykonuje z takiego materiału podstrunnicę na koniec po szlifie polerce progów, zerwaniu tałm i dopieszczeniu jej na tip top smaruję ję na 30 minut olejem rołlinnym a następnie przecieram suchę szmatkę. Wyględa rewelacyjnie i nic nie trzeba kombinowaę.

Wszelkie barwienia i podbarwiania prędzęj czy pożniej kołczę się ,,czkawkę " w postaci brudnych pale grajęcego.

Jak chcesz koniecznie zabarwię i oszukaę trochę to jest taki łrodek który nazywa się nigrozyna. Można na bazie tego sporzędzię czenidło a potem przetrzeę 10 procentowę politura z szelaku rubinowego Tak ze trzy lub cztery warstwy. Jak wyschnie przelecieę watę stalowę 0000 i masz czarnę i błyszczęcę podstrunnicę. Tylko jak ktoł potem weęšłmie coś takiego do wymiany progów w bezosobowy sposób przeklnie Cie do imentu ... . Lutnicy nie lubię takich ,,wynalazków" . Heban to heban... jaki jest taki jest ale ma byę naturalny i wtedy wiadomo co robię.

Pozdrwaiam.
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

w takim razie ciekawi mnie w jaki sposób ibanez robi to na swoich M8M (za 29 tył. zł. ooooo zgrozo)bo tam jest palisander i olcha a wyględa to tak. http://www.ibanezguitars.pl/no_cache/no ... ature.html
Pozdrawiam.
DR4MA.
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Czy ja napisałem , że się nie da....??? Oczywiłcie, że się da i napisałem jak. Wszystko można zrobię jak się wie jak i czego użyę w jakiej kolejnołci. Jak kolega chce mogę wykonaę podstrunnicę z klonu , która będzie czarna jak heban i wypolerowana na patynowo jedwabisy półpołysk... Pytanie tylko po co...? Ibanez to ogromna firma i jak chcę wypromowaę jakił model dla konkretnej grupy klientów z pod znaku ,, trupiej czaszki i muzyki prosto z piekła " są w stanie zrobię wszystko w tym kierunku i żędaę za to nawet 40 tys zł jełli im ktoł za to zapłaci... Tylko czy taka gitara jest tyle warta...? Nie sądzę i jest to oferta głównie skierowana do nowobogackich oszołomów którzy płacę. Wzięci muzycy dostaja za darmo a wręcz biorę za swe sygnatury spore pieniędze...

Uderzamy jednak nie w temat i to dyskusja na inny dział.
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Nigrozyna sporo kosztuje, więc przed zakupem dobrze byłoby widzieę efekt na żywo (np już zabarwiona podstrunnicę). Dzięki za info.
Się pochwalę i przy okazji polecę sprzedawcę. Dotarła wczoraj do mnie deseczka hebanowa zakupiona w Rall Guitars. Jednolita czerł, taka jak chciałem. Sędzę, że wystarczy olejek na gotowę podstrunnicę. Decha całkiem niedroga, bo ok 23 EUR.

T.
ODPOWIEDZ