Szukam sprawdzonej, przetestowanej metody na zabarwienie podstrunnicy na czarno.
Mam deskę hebanowę, ale ma delikatne prężki, a mnie bardziej odpowiada gdy podstrunnica jest jednolicie czarna (głęboko czarna). Wiem, że można kupię takie deski, ale skoro mam innę, to pomyłlałem, że można by zafarbowaę. Chciałbym uzyskaę Taki efekt.
Jak na razie na testowym skrawku wypróbowałem czernidło do skór oraz ocet. Co do czernidła - wyczytałem, że "black fingerboard stain", który sprzedaje Stewmac to nic innego jak właśnie czernidło do skór. Odwiedziłem sklep, zakupiłem czernidło jakoweł. Pięknie barwi, ale wg mnie trochę zostaje na paluchach. Nawet po kilku dniach od aplikacji. Może trzeba to jakoł utrwalię? Nie mam pomysłu.
Teraz o occie. Do barwienia drewna na czarno (teoretycznie) można używaę octu, w którym wczełniej rozpułciliłmy watę stalowę. Powstały roztwór wchodzi w reakcję z różnymi takimi, co to w drewnie drzemię, i powoduje zabarwienie na czarno. No i u mnie nie do kołca się udało z tym czarnym.. raczej w stronę bręzu poszło. W dodatku cięgle jest zapach rdzy na kawałku drewna

Zastanawiam się jeszcze nad różnego rodzaju tuszami, dostępnymi w klepach dla plastyków.
Jakieł sprawdzone receptury? Pomysły?
T.