To spasowana kieszeł powinna decydowaę o marginalnym znaczeniu kęta wkręcania łrub. Ok, jest to ciekawe i w ostatecznym rachunku jak rozważymy rozkład sił wypadkowy we wszystkich wkrętach, to będę one elementem silnie stabilizujęcym położenie gryfu pozwalajęc jednoczełnie na występienie pewnych luzów kompensowanych tym sposobem łęczenia.
Ale konia z rzędem temu, kto okrełli ten kęt i jednoczełnie wskaże sposób realizacji.
W konstrukcjach maszynowych stosuje się stożkowe kołki ustalajęce powodujęce pozycjonowanie wzajemne detali przy każdym kolejnym de- i montażu. Wtedy te kęty nie odgrywaję żadnej roli , gdyż elementy złęczne tylko dociskaję elementy, a kołki automatycznie stabilizuję ich wzajemne położenie.
Może to niezbyt zręcznie opisuję, ale zwracam tym samym uwagę na to, że ten sam efekt uzyskamy stosujęc takie kołki ustalajęce wykonane z twardego drewna (max fi 5-6)
Stożkowy kształt i możliwołę kasowania luzu poprzez lekkie pobijanie kołków pozwala nie martwię się tematami zwięzanymi ze łrubami.
Nie wprowadzamy obcego ciała pomiędzy powierzchnie łciskane, tylko drewno.
Nie potrafię jeszcze zrozumieę , a nie mam ęšłródeł pisanych - nie znalazłem, dlaczego nie stosuje się gniazd typu Rampa w gryfie i wkrętów metrycznych, tylko wkręty do drewna.
Może mogę byę ęšłródłem "wilków"; może powstaję puste przestrzenie przy ich realizacji coś tam zmieniajęce; może koszty; może komplikacje realizacyjne; może tradycja; może......
Taki prozaiczny wydawało by się temat, a ile możliwych rozważał.
Myłlę, że jest potrzebny, aby rozwiaę wętpliwołci, wskazaę powody i podbudowę teoretycznę dla których tak, a nie inaczej trzeba robię , aby było dobrze, bo tylko takim sposobem obala się fantasmagorie.

Molu. Nie było by potrzeby wiercię , gdybył wykorzystał pierłcieł kopiujęcy.
Pozdrawiam, Ryszard