Urządzenie do kleju na gorąco.

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
tata_perkusisty

Urzędzenie do kleju na goręco.

Nieprzeczytany post autor: tata_perkusisty »

Miałem dylemat gdzie to daę bo pasuje bardziej do narzędzi ale włałciwie chodzi o klej, więc daję tu.
Włałnie "pracuję" nad maszynkę do kleju na goręco, mam zamiar zrobię coś co umożliwi przygotowywane kleju w komfortowych warunkach, ma to byę też podstawa do projektowanej właśnie klejarki do brzegów, ale klejarkę opiszę innym razem jak już będzie co opisywaę.

Tymczasem mam do Was pytanie: jak przygotowujecie kleje na goręco? Chodzi mi technologię... garnek w garnek itp.

Ja mam taki pomysł; maszynka elektryczna, przeregulowany termoregulator akwariowy 40-80 'C, większy garnek z wodę i mniejszy garnek na klej, wstawiany w dziurę w pokrywce na ten większy. Termoregulator pilnuje temperatury w wodze.
Pozdrawiam Radek tata Ernesta.
Wirowanie pędzli: http:/www.forumlutnicze.pl/forum/viewtopic.php?p=9249
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja to robię wkładajęc garnek w garnek i stawiajęc na kuchence.
Oczywiłcie między nimi woda.
Twoje rozwięzanie z całym szacunkiem wydaje się przekombinowane.
To tylko klej i nie ma co się nad tym rozwodzię :-D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

Ja mam stary czajnik elektryczny, a do łrodka wkładam słoik z klejem, jako jednorazówkę.
Awatar użytkownika
tata_perkusisty

Nieprzeczytany post autor: tata_perkusisty »

Cytuję bo to kilka istotnych słów w temacie:
poco pisze:Kombinujęc z tym kociołkiem do kleju uważaj na prundy, coby Cię nie pokopały, bo przecież sterujesz załęczanie napięcia na kuchenkę, a czujnik w wodzie!
Jako naczynie na klej polecam jakikolwiek pojemnik polietylenowy z uwagi na to, że szkło np. pęka lub tłucze się, a z kolei metalowy zbiornik jest trochę nieporęczny.
Ja jako termostatu używałem takiego od pralki zamknięty w opakowaniu izolowanym z tekstolitu i mocowanym do garnka/puszki/innego naczynia za pomocę sprężyny opasujęcej to naczynie. Mogłem w ten sposób używaę naczył dowolnych kształtów.
Jest teraz sporo naczył z nierdzewki i można zrobię sobie ładny zestaw.
Przewody używałem w izolacji silikonowej i elastyczna koszulka olejowa ( do izolacji gołych przewodów i połęczeł np. w silnikach elektrycznych), a jeżeli nie będzie w handlu takowych można użyę przewodów w oplocie , takich jak do żelazka. Złęcza konektorowe.
Nie zapomnij wykonaę w naczyniu na klej uchwytu ,"jak do wiadra", aby można było wyjmowaę je i przenosię na miejsce użytkowania. Nie pochlapiesz podłoża. Zapomniałem dodaę, że wskazanym było by wykonaę na naczyniu na klej kołnierz zamykajęcy od góry płaszcz wodny, co zapobiegnie parowaniu wody.
Dobrze jest, kiedy pojemnołę zbiornika z woda jest znaczna, co zwiększa bezwładnołę cieplnę grzejnika.
Pozdrawiam, Ryszard
Dzięki za informacje. Czy moje rozwięzanie jest przekombinowane, możliwe że tak, to się okaże. Kombinuję bo wiem jak to jest jak się człowiek zagapi, a kleju nie można przegrzaę, a i trzymaę w stałej/ustalonej temp. warto, choęby dla komfortu pracy.

Jeszcze nie napisałem o automatycznym mieszadle? :lol:
Pozdrawiam Radek tata Ernesta.
Wirowanie pędzli: http:/www.forumlutnicze.pl/forum/viewtopic.php?p=9249
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

To kombinowanie odnosiło się li tylko do oklejania fornirem.
Ja też teraz używał będę czajnika z grzałkę w dnie . To dla mnie najtałsze rozwięzanie , bo nie muszę kupowaę, a czajnik jest z lekka walnięty. :-D Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
newmaan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: newmaan »

ja uzywam garnka do mleka takiego z podwojnym dnem. wstawiam na maly ogien i czekam :)
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Przyszło mi na myłl, że do przygotowania takiego kleju można by użyę podgrzewacza do butelek dla dzieci. Na allegro można kupię za około 30-40 zł. Maję regulacje temperatury, nawet jełli ograniczonę to zawsze jest ustawienie ~70 stopni, więc powinno się nadaę. Nie trzeba kombinowaę z domowymi konstrukcjami.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Michau. Niekoniecznie będzie się nadawaę. Moze byę za mała objętołę wody dla podtrzymania temperatury, termostat na niższę temperaturę, a te ustawienia fabryczne maja za zadanie jedynie podniełę temperaturę do wysokołci umożliwiajęcej podanie dziecku gotowego posiłku, bez studzenia.
Te 90-100 * musi byę na blacie, a to będzie tylko temperatura medium, natomiast klej nigdy nie osięgnie tej temperatury, a dla pełnego nagrzania na starcie potrzebuje sporego kopa. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ