Witam.
Jakił dłuższy czas temu zrobiłem gitarę. Grałem na niej i jakoł sie sprawowała. Nie pokrywałem jej jeszcze lakierem, zapewnie z powodu braku czasu bo jeszcze sie ucze i wracam ze szkoły ok 17 to już mi sie nie chciało.
Teraz mam ferie i wolny czas. Na razie zrobiłem test jak to może wyględaę w PhotoShopie i wyszło całkiem nieęšłle.
Jakieł tam pojęcie mam o lakierowaniu bo trochę czytałem. Ale o bejcowaniu nie wiem prawie nic.
Moje pytanie to co muszę zrobię żeby uzyskaę taki efekt ? Jakę bejcę muszę kupię ? Czy mam jakieł dodatkowe czynnołci robię ? Czu zimna pogoda przeszkadza przy lakierowaniu ?
Kup bejcę na spirytusie albo nitro , szybko schnie ( kilka sekund i alkohol lub nitro odparowuje) nie podnosi włosków i bardzo płytko penetrujęce drewno . jak ci się nie spodoba to bardzo łatwo ję usunęę . A kolor musiłz sam wybraę jest tego multum . Ja używałem koloru "orzech " na spirytusie cena chyba 5zł . Naprawdę super sprawa . Ktoł na tym forum mi poradził i się nie zawiodłem . Musisz tylko pamiętaę że każdy gatunek drewna inaczej się zabarwia tę samę bejcę gryf (KLON )wyszedł inaczej niż jesionowy korpus . Tę bejcę oczywiłcie można rozciełczaę ,nakładaę kilka warstw . Jest bardzo wydajna i naprawdę płytko penetruje drewno (co jest ważne gdy ci się nie spodoba ) dosłownie usuwałem ję papierem 1000 . Te kolory to chyba grafit i palisander albo orzech. W sklepie powinny byę próbki desek pomalowanych tę bejcę . Osobiłcie polecam spirytusowę . Co do lakieru to myłlę że SG najładniej wyględaję w półmacie ,albo całkiem matowe , może jakił wosk lub olej ?Ale inni wolę nitro albo inny lakier musisz sam zdecydowaę .Wszystko jest rzeczę gustu. Im dokładniej wyszlifujesz drewno tym efekt będzie lepszy i odtłułę drewno zanim zaczniesz bejcowaę .
Znacie może jakieł konkretne bejce ? Byłem u mnie w miełcie ale maję tylko wielkę butelkę za 27zł. Na Allegro pełno i nie wiem którę wybraę. Interesuje mnie bejca spirytusowa.
Podobny kolor daje heban
Pamiętaj tylko, że jak położysz jednę warstwę tak ciemnej bejcy na w miarę ciemny mahoł to może wyjłę ci kolor wręcz czarny.
Masz jeszcze kawałki tego mahoniu?? Bo powinieneł sobie zrobię próbnik.
Takę bejcę jak już kupisz, to odlej z niej 30% i rozciełcz spirytusem.
Potem podziel dobie to drewienko na kilka obszarów i każdy z nich pokryj o jednę warstwę więcej. Jak już skołczysz i odparuje to pomaluj bezbawnym lakierem - choęby nitro.
To w przybliżeniu da ci pole do wyboru ile warstw trzeba nałożyę żeby osięgnęę efekt którego się spodziewasz.
Pozdrawiam
Stosowane przez stolarzy bejce np. nitro firm ICA, Milesi, Sopur. Spirytusowe pewnie będę tych samych producentów. Nie podaję numerów wg palety barw, bo nie wiem wg której są klasyfikowane. Dlatego podaje tylko producentów, a wybór należy do "matejki". Wybór z palety barw zależy od Ciebie. Ponieważ bejce różnie zachowuję się na różnych gatunkach drewna kupuj wg próbek widocznych przy ofercie. Stosuj się łciłle do zaleceł producenta, bo będę kłopoty. Pozdrawiam, Ryszard