Plany > poszukują

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Macck daj mejla przełlę ci plany, a racze obrys.
Gwoli łcisłołci -sam narysowałem zajęło mi to kilkanałcie minut i prawa do tego mam ja.
W sumie to nie trzeba mejla
http://www.sendspace.com/file/i79y9t
Nie jest to może wzór dokładnołci ale masz jakęł bazę.
Pozdrawiam
Macck

Nieprzeczytany post autor: Macck »

Dziękuję bardzo! Jest kilka różnic (kształt wnęki, główka gryfu )ale je sobie poprawię ;-)
Gryf... hmm wydaję mi się że wyprofiluję tak jak był mój "były" wizard w ibanezie... tylko radius będzie inny, ach mój gryf to mniej więcej deska była ;-)
Na stronie music mana jest w sumie częłciowy rysunek korpusu ze schematami i pokazany fajnie jest kształt wnęki ;-)

Super! Sę postępy hehe, dzięki Tobie będę mógł poprzenosię rozwalone na kilku kartkach kształty na bristol ;-)

Edit :
Koło mojego domu wiatr złamał klon kanadyjski, pójdę obejrzę drzewko a nuż klocek 75 cm na gryf się nada? Nikogo to drzewo nie obchodzi a że rołnie praktycznie na mojej drodze dojazdowej do lasu to że tak powiem sobie kawałek wezmę. Mam koło domu tartak więc zrobię deseczkę to nie problem ;-) :lol:
commel

Nieprzeczytany post autor: commel »

Grubołc pióra ??? chodzi ci o stopkę gryfu i głębokołę gniazda ?
Jesli tak to załóż ze gryf wystaje ok 6mm na deskę . Przy flojdzie nie ma potrzeby stosowania kata bo możesz "uciec" z mostem w głęb deski. Jełli to bedzie most stały i nie TOM to ok 1" w zupełnołci wystarczy. Głębokołę gniazda ok 20-21 mm grubołę stopki ok 26mm, liczona w najwyższym punkcie radiusa podstrunnicy
Macck

Dziękuje za dodatkowe informacje.
Dził ucięłem obiecany klocek, no ale łwieżak więc wilgotny. Zaniosą do tartaku żeby wyciosali mi deskę o przekroju kwadratu [-] .

Mam pytanie jak je cięę? Od boku coś wycięgaę czy rdzeł lepiej wykorzystaę?
Potem sezonowanko, ale co się odwlecze to nie uciecze a myłlę że lipę będzie łatwiej załatwię niż klon więc zajmę się korpusem.

Dostałem fajne plany Ibanezów, więc gryf raczej taki profl dostanie ze stopkę music mana i takę główkę, chyba że ogólnie poleci Petrucciowski ibanezik , ale wolę music mana bo jest bardziej oryginalny od ibanezów które są w większołci prawie identyczne ...

Heh, znam już kształt wnęki ;-)
Obrazek

Boże dziękuję że zesłałeł mi poniższe zdjęcie - wyskalowany obrys to teraz nie problem :

Obrazek

A i kolejna sprawa

Obrazek

JAK ZROBIę TAKIE coś?!? :D :twisted: :twisted: :twisted: Muszę mieę taki lakier :D

Dobra już wiem, hehe biały podkład i humbrole pochlapane w wodzie na to lakier przeęšłroczysty... i tak chyba zrobię jak zrobię ;-)

Edit, Zakupiłem małę szlifierkę oscylacyjnę mimołrodowę.
Macck

Gitara przeniesiona na papier od góry w skali 1:1 ;-)

Nadal gnębi mnie grubołc gryfu na 1 progu i na ostatnim przed "zaokręgleniem"
oraz grubołę podstrunnicy i gryfu w stopce.
Przepraszam że tak pytam o to co niby zostało powiedziane ale nie chcę popełnię żadnego błędu na samym poczętku > mierzymy 10 razy tniemy raz. Wolałbym wiecie jakieł pewne wymiary jełli o stopkę i gryf chodzi ;-)
Profil sam ... no też nie wiem w sumie.
Jełli np mierzmy grubołę profilu to bez podstrunnicy?
Np na 1 progu gryf ma grubołę 17mm bez podstrunnicy oraz 23mm z podstrunnicę.
Bardzo mi zależy na waszej pomocy w tej materii bo nigdy nie miałem music mana w rękach.

Mostek będzie najprostszy czyli http://www.gitarownia.pl/product-pol-29 ... Staly.html

Jak tworzymy radius? Naklejajęc "zradjusowanę" podstrunnicę czy trzeba również stworzyę radius na samym gryfie?

Nowy kolego, bardzo fajnie, że coś działasz w kierunku lutnictwa, ale wprowadzasz nam małe zamieszanie na forum. Jeden wętek nie służy do wszystkiego. O radius zapytaj w odpowiednim dziale i najlepiej w wętku o nim (po co znowu zakładaę nowy jak już tyle razy o to pytano).
Kombinat
Macck

Ok, nie chcęc robię problemów po drodze po prostu kupiłem radius blok

http://allegro.pl/blok-8cali-do-szlifow ... 71325.html

Kolejna porcja pytał, hmm ... nie wiem od czego zaczęę ...

czy wg. was na pilarce można rozcięę równo klocek mahoniu 45mm na 2 częsci po 22mm ?

Oczywiłcie w wykonaniu stolarza.

Kolejna sprawa. Jak zrobię: najpierw wyznaczyę trapez gryfu i oszlifowaę do takich wymiarów a potem to samo z podstrunnicę zrobię czy można jakoł wspólnie ?
Co z łęczeniem? Wiem że muszę włożyę do gryfu jakieł tulejki. Czy robię to tak że na sam gryf bez podstrunnicy wierce otwory i wkładam tulejki i zaklejam?

I pytanie za 100 punktów

rowek na pręt można zrobię przed wystruganiem gryfu ? mam na myłli fakt że można by frezarkę prowadzię po obrobionej krawędzi mahoniu ...

I kolejne odnołnie pręta regulacyjnego.
W gitarze którę robię jest on z łrubę pod przetwornikiem.
Jak jest cały pręt zaczepiony , zablokowany i w których miejscach? Jak długi należy kupię do meznury 25,5" ?

I ostatnie (na razie) kupujęc progi do nabicia trzeba je jakoł wczełniej nagięę? Przeczytałem że maję mieę promieł gryfu no ale jak takie coś zrobię? Wbijam progi przykładajęc je np klockiem i uderzajęc młotkiem kilka razy z tego co wyczytałem. Ten zabieg można przeprowadzaę przed wklejeniem podstrunnicy do gryfu?

Wiem że dużo tego ale nie daje mi to spokoju i męci w głowie dołę mocno a w google nie jest tak łatwo znaleźć jak nie wie się czego i pod jakę nazwę czy frazę szukaę konkretnie.
Mam pewne częstkowe informacje z obrazków ale to nie wystarcza.
Macck

Oględałem juz popisy Juhy Ruokangas tylko że on ma tyle narzędzi do wszystkiego ... ba nawet wymienilismy sie wiadomołcię tyle ze facet ma za duzo na głowie , ale bardzo miły jest.

No oględam oczywiscie tylko że
Macck napisał/a:
Jak jest cały pręt zaczepiony , zablokowany i w których miejscach? Jak długi należy kupię do meznury 25,5" ?

Wszystko pięknie widaę na planach.

Problem jest rodzaju takiego że planów do music mana nie ma, a nie wiem jeszcze jaka gitara ma zaczepiony w ten sposób pręt regulacyjny (na opak) . Wtedy oczywiłcie pytania by nie było. ;-)

Dzięki za przydatne informacje!

Coby nie zakładac innych tematów.

Odnołnie zaokręglania progów -
czym to można robię? Wiem że są pilniki ale .. sorry nie dam 100 zł za pilnik. Czytałem że można to robię papierem sciernym nawiniętym na kołeczek. Jak sprawuje się taka metoda?
Albo jakby wyfrezowaę takę małę rynienkę o srednicy progu i od góry zakładaę?

I taki tam szablon ze sklejki.

Obrazek
Macck

W roli przerywnika ;-)

Dzisiaj przyszedł mahoł i podstrunnice ) !
Wenge to zaiste Pięknołci!
W wolnej chwili koniecznie pójdę pocięę nareszcie to drewno co leży w pokoju obok i dosycha ;p
Nie mogę się doczekaę ;-)
Na zdjęciu wspomniany wczełniej klocek 16" radius do szlifowania podstrunnic i progów.
(kliknij aby powiększyę)

Obrazek

Obrazek
donkirk24

Nieprzeczytany post autor: donkirk24 »

Zamawiałeł podstrunnice u Rotera? z Alledrogo...
ja zamawiałem tam padouk, ale chyba coś mu kiepsko poszlo nacinanie rowków pod progi i znowu muszę kombinowaę...
Jak oceniasz swoje podstrunnice?
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

Donkirk, a co jest nie tak z nacięciami?
donkirk24

Nieprzeczytany post autor: donkirk24 »

Wiecie, może to po prostu takie złudzenie, niby zaufany lutnik, robi wyczesane wiosła, ale już nie bede tego reklamował, mam sporo drewienka, a z takim się nie spotkałem jeszcze i chciałem je po prostu kupię i trochę potrenowac na egzotyku:)
Przy następnej okazji już wyłle foty z prac nad gryfem
Macck

Co mam rozumieę przez kiepsko nacięte progi?

Klonowa faktycznie ma dziwne te progi tak jakby nacięte pod kętem do podstawy i z jednej strony węższy z drugiej szerszy- no ale dostałem ję za darmo więc tak czy siak jest mi ona zbędna. Natomiast do wenge mam tylko jedno zastrzeżenie , czy przypadkiem za głęboko nacięte są rowki. Fakt , pewnie jeszcze sporo tej podstrunnicy zeszlifuję tym klockiem ale dostałem jakił kawałek drutu progowego i "nóżka" wchodzi jakby do połowy. Rowek w wenge ma jakby 2,9mm głębokołci...
ODPOWIEDZ