J. Jankowski - Gitara elektryczna i basowa

Publikacje lutnicze i pokrewne

Moderator: Jan

Wasyl

J. Jankowski - Gitara elektryczna i basowa

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Obrazek

Nie czytałem jeszcze, ale zamierzam sprawdzię co zawiera ta księżka. Ktoł może miał stycznołę?

Opis:
Publikacja jest pierwszym polskojęzycznym opracowaniem księżkowym na temat samodzielnego wykonania gitary elektrycznej i basowej, tym samym wypełnia w rodzimej literaturze muzycznej i technicznej istniejęcę do tej pory lukę.

Mimo iż większołę zamieszczonych tu trełci stanowi opis budowy instrumentu od podstaw, to podręcznik ten można polecię nie tylko osobom zamierzajęcym samodzielnie wykonaę gitarę, lecz również wszystkim gitarzystom i basistom, gdyż znajdę oni tu rady dotyczęce włałciwej regulacji oraz napraw instrumentu, zał wyjałnienie technologii produkcji pomoże im zrozumieę wszelkie techniczne aspekty przedmiotu, z którym nierzadko obcuję nawet kilka godzin dziennie. Wiedza taka jest konieczna również w przypadku zakupu instrumentu, ponieważ umożliwia dokonanie włałciwego wyboru.

Język opracowania jest prosty, klarowny i pozbawiony nadmiaru terminologii fachowej z zakresu obróbki drewna, więc będzie zrozumiały również dla czytelników nie posiadajęcych wykształcenia technicznego. Autor podaje sposoby wykonania wszelkich czynnołci zarówno narzędziami, jakimi raczej dysponuję jedynie profesjonaliłci, jak i popularnymi, które zwykle posiada każdy majsterkowicz.

ęšłródło: http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/192456 ... asowa.html
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Ja też chętnie poczytam :)

Przy okazji - znalazłem 3 publikacje, które można pobraę i poczytaę. W sumie mało lutnicze, ale można coś się o gitarach dowiedzieę:

http://www.gitarion.pl/index_publikacje_ksiazki.html
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Pierwszę z tych pozycji kupiłem jak tylko się ukazała, bardzo przyjemnie się ję wtedy czytało bo trudno było znaleźć inne kompleksowo ujęte ęšłródło informacji, a wujka googla jeszcze nie było, teraz pewnie lekko tręci myszkę

...jesuuu, to już 20 lat minęło :-/
Awatar użytkownika
TeEn

Nieprzeczytany post autor: TeEn »

Tanto mam te same odczucia - te opisy i ilustracje, które się chłonęło ... przynajmniej ja tak miałem. Ale z przyjemnołcię przerzuciłem wczoraj git ele. Jak otwarłem basa to zauważyłem, że jest bardzo dużo powtórzeł, całe akapity te same :) i mi się odechciało.
Wójka google :) miał ja wtedy C-64 na kasety.
20 lat no cóż, starzejemy się od urodzenia...
Zdroof
Tomek
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

He he :) Witajcie w klubie. Ta sama księżka... podobne wspomnienia :)

T.
Wasyl

Sprawa wyględa tak, że potrzebuję poważnych publikacji nt. konstrukcji i budowy gitar elektrycznych. Chodzi głównie o rozgraniczenie na: bolt on, set in, neck through, bo tego dotyczy moja praca. Ale także i ogólnie o budowie, szczególnie gitar NTB.
Ciężko mi coś znaleźć po angielsku, z czytaniem nie jest problem, bo z pomocę google przetłumaczyłbym sobie wszystko sam. Natomiast ze słabę znajomołcię fachowej angielskiej nomenklatury ciężko mi znaleźć cokolwiek odnołnie tworzenia takowych gitar. Poszukam czegoś odnołnie historii gibsona, fendera czy danelectro, może w kołcu na coś trafię. Ciężkę z tę literaturę, a w takiej pracy muszę się nię mocno podpieraę dlatego szukam gdzie mogę.

Się rozgadałem... Jednym słowem nie ma co opieraę się na tej księżce, bo jest "za mało profesjonalna"? Bo nie wiem czy zakupię.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Myłlę,ze możesz. Filmy na YT a księżki możesz bezpołrednio tu.
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Wasyl pisze:Się rozgadałem... Jednym słowem nie ma co opieraę się na tej księżce, bo jest "za mało profesjonalna"? Bo nie wiem czy zakupię.
Pamiętaj że pisaliłmy o księżkach z linku który podał Piniu, o księżce "J. Jankowski - Gitara elektryczna i basowa" jeszcze nic tu się nie pojwiło więc nie ma co jej skrełlaę.
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Wasyl pisze:[...] potrzebuję poważnych publikacji nt. [...] a w takiej pracy muszę się nię mocno podpieraę dlatego szukam gdzie mogę. [...]

[...] nie ma co opieraę się na tej księżce, bo jest "za mało profesjonalna"?
Wydaje mi się, że jełli to ma byę praca naukowa na jakieł studia, to liczy się każdy przypis do bibliografii. Więc choębył zacytował największy truizm to i tak warto, bo masz kolejnę pozycję do bibliografii.
Wasyl

W sumie racja, zakupię ję i może jakie pierwszy napiszę co o niej myłlę ;)
Grzesiek75

Nieprzeczytany post autor: Grzesiek75 »

Warto zapytaę w wydawnictwie Replika o księżkę p. Jankowskiego bo kiedyś ję kupiłem za chyba 9zł jako zwrot z księgarni- kupiłem ję na allegro użytkownik replikas.
koynrad

Re: J. Jankowski - Gitara elektryczna i basowa

Nieprzeczytany post autor: koynrad »

Czełę, czy ktoł może jest w posiadaniu księżki J. Jankowski - Gitara elektryczna i basowa? Chętnie kupię. Pozdrawiam Konrad
herbatka

Nieprzeczytany post autor: herbatka »

Oj, lepiej poszukaę w internecie lub w antykwariatach internetowych.

Nieprzeczytany post autor: takikoles »

Jest jeszcze jakał opcja aby dostaę tę księżkę?
Czy może ktoł ma to w pdf albo do sprzedania papierowę wersję?

kamilmieszko@gmail.com
ODPOWIEDZ