jak usunąą zasinienie z deski jaworowej 5mm

Relacje ,opisy i zdjęcia z budowy.

Moderator: poco

urchin

jak usunęę zasinienie z deski jaworowej 5mm

Nieprzeczytany post autor: urchin »

Witam wszystkich

Wiem, że można usunęę zasinienie 30% wodę utlenionę, ale nigdy tego nie robiłem i może ktoł mi podpowie jak się za to zabraę by nie zniszczyę materiału.

jedna z połówek plecy na gitarę klasycznę ma kilkanałcie centymetrów zasinienia, to raczej jest taki ciemniejszy pas nie widaę zieleni.

Czy jak wacikiem posmaruję to coś da, czy jak za dużo posmaruję to może popękaę?

Jak ktoł to robił proszę o podpowiedęšł.
Mam dwie deseczki na plecy gitary grubołę około 5mm, jedna z nich ma taki ciemniejszy pas.

Mogę dodaę zdjęcie, ale pewnie nikt nie chce tego oględaę.

Pozdrawiam Krzysztof
urchin

Re: jak usunęę zasinienie z deski jaworowej 5mm

Zdjęcia:
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Teoretycznie najlepszę odpowiedęšłdałoby przetestowanie materiału zastępczego ww procesem, czyli kawałek zbędny drewna majęcy zasinienie potraktowaę perhydrolem/wodę utlenionę o zalecanym stężeniu i wycięgnięcie z tego wniosku.
Na oryginalnej desce lepiej działaę dopiero po testach.
Taki odcięty narożnik po namoczeniu i zostawieniu na zewnętrz też po jakimł czasie złapie siniznę, z drugiej strony będzie jednak ona młodsza i szybciej się wytrawi (teoretycznie).
Przy politurowaniu lub lakierowaniu drewna po usunięciu sinizny chyba najbezpieczniej pierwszę warstwę będzie położyę bezbarwnę, bo wchłanianie koloru mogłoby okazaę się różne.Dopiero kolejne warstwy można podbarwię. To tak ogólnie, bo drewno i sinienie mogę byę "różne" i nie wszystko przewidzimy.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Na siniaka nie ma rady, zawsze zostanie łlad. Albo polub albo wymieł.
pozdrowienia
Piotr
urchin

Dzięki za odpowiedęšł, czyli słaby ten materiał i łatwo nie jest usunęę takiego siniaka.
Mieliłcie już taki przypadek i usuwaliłcie zasinienia?
Sę też łrodki chemiczne, co niektóre podobno nawet dobrze działaję, ale nie wiem czy jest wskazane ich stosowanie?
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Perhydrolem .Smarujesz pędzlem zagrzybione miejsca kilkukrotnie i do skutku .Można stosowaę różne łrodki ale perhydrol jest najlepszy .No drewno powinno byę suche bo na mokrym nie warto się w to bawię .Nie wymaga płukania i nie odbarwia .
pozdrawiam ww
urchin

Nie popęka?
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

urchin pisze: 2022-04-28, 17:30Nie popęka?
No ja swoje lutniowe instrumenty z kleju myje goręcę wodę tyle że ich nie topie ,to jest normalny proces w pracy ,tak samo i z wodę utlenionę jełli drewno jest suche i wyleżakowane nic nie powinno się staę choę stu procentowej gwarancji nikt ci nie da.
Weęšłdrewno i perhydrol i do jakiegoł względnie suchego i przewiewnego pomieszczenia ( rękawice obowięzkowo ,dobrze też jakieł okulary ) i pędzluj tę siniznę i susz aż do skutku .To nie jest likwidacja całkowita i dogłębna ale to jedno z lepszych rozwięzał jakie są .
urchin

Dziękuję za wyjałnienie. :)

Pozdrawiam. Krzysztof
ODPOWIEDZ