4 gitary - heavy metal (3 z 4)

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
kossimon

Re: 4 gitary - heavy metal (3 z 4)

Nieprzeczytany post autor: kossimon »

Teraz jak to oględam na zdjęciu to wyględa, jak by nie było w ogóle symetrii lewa - prawa. Aż pomierzyłem model - wszystko jest jednak ok, to tylko krzywizna perspektywy zdjęcia.
Symetrii brakuje tylko na zaznaczonych miejscach:
Inked20210916_225402_LI.jpg
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Zwiększ ogniskowę aparatu i fotografuj z większej odległołci. Jełli nierównołę wynika faktycznie z optyki, to dlatego, że pewnie ustawiłeł minimalnę ogniskowę. Możesz też wzdłuż boku główki położyę linijkę lub inny prosty przedmiot.

Pytanie, jak naniosłeł kształt oraz lokalizację kluczy na główkę? Jełli nie masz precyzyjnego szablonu i rysujesz to ręcznie, to konieczne są pomiary z kętomierzem lub ekierkę. Przydatne są również krzywiki. Podstawa to narysowanie osi symetrii główki, od niej kluczowe elementy powinny byę zaznaczone linię prostopadłę do osi, jak na załęczonym rysunku: załomy, rogi, lokalizacja kluczy itp.

Jak wykonałeł model, jakimi narzędziami i metodami?
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Nie ma co się przejmowaę jeżeli wszystko jest proste. Na forum non stop toł pyta dlaczego jest coś krzywe oceniajęc ze zdjęcia a by móc wnioskowaę coś po zdjęciu to musiało by ono byę wykonane idealnie w osiach przedmiotu tak zgrywajęc położenie obiektywu i fotografowanego przedmiotu by nie następiła paralaksa i skrót perspektywiczny co zazwyczaj się dzieje jak nie są one spełnione.
Najlepiej wykonaę bardzo dokładny szablon przy takich pracach jak główka i pracowaę przy jego użyciu przy wykonywaniu elementu. Doktoryzowanie się ze zdjęcia często nie ma sensu bo nie są one wykonywane profesjonalnie więc nie mogę oddaę rzeczywistego kształtu, to znaczy mogę ale muszę byę zachowane wyżej wspomniane warunki.
Jednak u ciebie Szymon rzeczywiłcie to krzywo wyględa :-)
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
kossimon

Doceniam koledzy troskę o szczegóły :)
Metodologia była taka:
Najpierw próbowałem w Illustratorze to zrobię, ale o ile w Photoshopie potrafię dużo zrobię to praca na krzywych jakoł mi nie idzie, może kiedyś się nauczę.
No to wzięłem ołówek, krzywiki, linijkę i kartkę (a włałciwie papier naklejkowy).
Najpierw narysowałem siodełko (szerokołę 43mm) i prostopadle do niego oł centralnę (jełli kartka A4 była prostokętem to tutaj błędu nie było, bo liczyłem mm od krawędzi). Całołę rysowałem od siodełka "w górę".
Póęšłniej dodałem całkowitę szerokołę obrysu (22mm w bok i 20mm w górę) - tutaj też raczej problemu niesymetrii nie było.
Póęšłniej wzięłem krzywik i zrobiłem pierwsze rozszerzenie nad siodełkiem. Zaznaczyłem czarnym markerem na krzywiku kropkę punkt na krzywej od której mam zaczęę rysowaę krzywę pomiędzy punktami.
20210917_153605.jpg
Póęšłniej z drugiej strony odbicie lustrzane tego samego (krzywik leżał do góry nogami dla symetrii).
Póęšłniej boczne najdłuższe krawędzie - te łrodkowe tę samę metodę, tyle że zaznaczyłem na tych bocznych prowadnicach szerokołci punkt poczętkowy i kołcowy.
Uszy - pojawił się problem o którym pisałem wczełniej - zakładam, że to skoryguję już na główce. Wytnę prostę linię a póęšłniej ję zaokręglę.
Następnie dołek na górze - krzywik + symetria - tu jest raczej ok.

Otwory na klucze - zaznaczyłem punkt na osi symetrii wysokołę położenia otworów a póęšłniej 13mm od krawędzi zaznaczałem łrodek wiercenia. Tutaj mogłem się machnęę, bo prostopadłołę rysowałem na małej odległołci kętomierzem i może faktycznie jakił przechył był i otwory mogę nie byę idealnie symetrycznie.
20210917_153633.jpg
20210917_153656.jpg
20210917_153835.jpg
20210917_154356.jpg
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

To jeszcze polecę rysunki wykonywaę na papierze milimetrowym. Błędy widaę zwykle gołym okiem. Kartka prawdopodobnie jest równa, ale mimo wszystko polecam za punkt odniesienia przyjęę narysowane przez siebie linie. W tym wypadku oł symetrii oraz przecinajęcę ję pod kętem prostym linię siodełka.

Opisałeł jak narysowałeł kształt główki na papierze. Pytanie, jak wykonałeł szablon? Jak przeniosłeł planowany kształt główki na deskę? Jak manualnie pracowałeł z drewnianym szablonem, strugałeł, szlifowałeł itp.?
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Do poruszania się pomiędzy punktami aby zachowaę symetrię można wykorzystywaę- jak np nawigatorzy na mapach -cyrkiel.
Oczywiłcie nie od razu wszystko się uda, ale się uda. Majęc punkty orientacyjne na kartce dalej można bawię się krzywikami lub nawet w rysunek odręczny. Oczywiłcie komputerowo wszystko można szybciej załatwię.
Inna możliwołę to wykonanie na zagiętej kartce połowy i wycięcie, a po rozłożeniu jest symetria. Ja bym się tym nie przejmował, bo dekonstruktywizm i brak symetrii też maję swoich zwolenników (choęby Frank Gehry - architekt).
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
slawekmod

Nieprzeczytany post autor: slawekmod »

kossimon, chcesz to Ci to w CAD rozrysuję w kilkanałcie minut. Potrzebne będzie tylko zdjęcie centralnie z góry i kilka wymiarów. Jak coś to daj znaę po szesnastej, będę już w domu po pracy.
Przeniesienie rysunku na drewno to też banał jak masz drukarkę atramentowę albo laserówkę, do pierwszej będzie potrzebna folia taka jak jest do oprawy bindowanych dokumentów a do drugiej papier kredowy.
Awatar użytkownika
kossimon

Widzę, że minęł rok od ostatniego posta.
Delikatnie posunęłem się do przodu.
Zrobiłem fazę na korpusie z góry i na pleckach i zabejcowałem.
Kupiłem też mostek (gotoh wraparound) i pickupy (fishmann fluence modern).
Podstrunnica będzie z amarantu.
20220926_225412.jpg
20220926_224850.jpg
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ