Brokatowanie pickguarda
Moderator: poco
Brokatowanie pickguarda
Witam, to mój pierwszy i mam nadzieję nie ostatni post na tym forum:) mam pewien problem - trochę modyfikuję gitarę i będzie na niej nieokrełlonego jeszcze kształtu pickguard pełnięcy podobnę funkcję co w stracie - miejsce montażu elektroniki. Do tej pory sprawa jest prosta, ale jako, że chciałem mieę 'wyjętkowe' wiosło, wymarzyłem sobie wyględ tego pickguarda inny niż oferuję to firmy produkujęce taki sprzęt. Na kształt sam dotnę, ale grafika - marzę o jednolitym czarnym brokacie, tak jak na jednej z gitar lukathera: http://www.vintageguitar.com/wp-content ... kather.jpg a najlepiej to widaę tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=dTnQfdLbi0s chciałbym osięgnęę taki efekt w połęczeniu ze łwiatłem - i tu się pojawia pytanie jak to zrobię? Czy wchodzi w rolę zmatowienie płytki potem pomalowanie farbę brokatowę i finalnie lakierowanie? Jełli tak to jakiej farby i lakieru użyę? A może da się to zrealizowaę na folii?
Witanko !
Mi sie wydaje , ze to farba z dodatkami , uzywana w przemysle samochodowym. Na poczatek kolor (w tym wypadku czarny) z metalikiem specjalnego typu i na to lakier bezbarwny. Lakierowalem juz w ten sposob , chociaz musze przyznac , ze ten metalik do farby byl jakos mniej "ziarnisty". Rowniez Fender uzywal tego typu powlok , firmy DuPont o ile dobrze pamietam.
Mi sie wydaje , ze to farba z dodatkami , uzywana w przemysle samochodowym. Na poczatek kolor (w tym wypadku czarny) z metalikiem specjalnego typu i na to lakier bezbarwny. Lakierowalem juz w ten sposob , chociaz musze przyznac , ze ten metalik do farby byl jakos mniej "ziarnisty". Rowniez Fender uzywal tego typu powlok , firmy DuPont o ile dobrze pamietam.
Zasady lakierownia są takie same dla wszystkich pokryę, a jeżeli chodzi o ten brokat, to popytaj w sklepach z lakierami dla motoryzacji, bo tam maja też taki gruby brokat i tam podpowiedzę jak należy postępowaę przy tego rodzaju metalikach. Na pewno będzie potrzebny pistolet z odpowiednia dyszę do bazy, a bezbarwny , to już normalnie. Bez doswiadczenia lakierniczego sam tego dobrze nie zrobisz, na bank. Dlatego lepiej poradęšłsię w zakładzie lakierniczym, ale u starego fachury, najlepiej mistrza w zawodzie. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Kiedyś się spotkałem z farbę olejnę do modeli plastikowych, właśnie czarny metalic. Efekt znacznie mniej intenstywny niż na zdjęciu, ale gdyby rozciełczyę i dosypaę brokatu, mogłoby byę dobrze... Musiałbył poeksperymentowaę z proporcjami.
Plastik możesz maęšłnęę akrylem lub olejnę. Zmatowisz plastik papierkiem, pryłniesz podkładem modelarskim w sprayu i na to farba z pistoletu, na koniec bezbarwnym dla ochrony.
Jełli nie masz pistoletu - kupujesz pistolet modelarski za parędziesięt złotych i butlę z powietrzem - jest to co prawda tylko namiastka, ale masz za kilkadziesięt złotych znacznie lepszę powierzchnię niż spod pędzla.
Plastik możesz maęšłnęę akrylem lub olejnę. Zmatowisz plastik papierkiem, pryłniesz podkładem modelarskim w sprayu i na to farba z pistoletu, na koniec bezbarwnym dla ochrony.
Jełli nie masz pistoletu - kupujesz pistolet modelarski za parędziesięt złotych i butlę z powietrzem - jest to co prawda tylko namiastka, ale masz za kilkadziesięt złotych znacznie lepszę powierzchnię niż spod pędzla.