Jak zostaą lutnikiem?
Moderator: poco
Re: Jak zostaę lutnikiem?

Ostatnio zmieniony 2020-11-13, 20:44 przez PiotrCh, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- SebastianL
Nie mam więcej pytał. Nie no, serio, to wyględa jak rewolucyjna mowa pewnego pana który wiecznie żyje. Mam nadzieję że moderacja popatrzy na mój komentarz z przymrużeniem oka.korzystaję z tego, że pałstwo siłę odbiera podatnikom pieniędze i wydaje na tego typu instrumenty
Ja bym dobrowolnie nie dał, ale daję bo pałstwo "przystawia mi pistolet do skroni", ale to już inny długi temat

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Dzięki nim przeciętny człowiek ma dostęp do dobrych instrumentów, bo tanie nie oznacza złej jakołci. Sam chyba aktualnie kopiujesz takę korpo tanię gitarę stratocaster

Ps. Myłlę, że dobrze, że simone założył ten temat, bo fajna dyskusja się z tego wywięzała, a romantykom kubeł zimnej wody na głowę też się przyda.
-
Fajnie byę lutnikiem â??romantykiemâ??. Za kilka lat na emeryturze jełli zdrowie pozwoli właśnie w taki sposób mam zamiar uatrakcyjnię sobie czas wolny. Bez połpiechu i presji - posiadajęc tak zwane â??zabezpieczenie finansoweâ??. Mam zamiar od czasu do czasu coś wydłubaę. Fortuny na tym nie zdobędę - bo to już teraz widzę. Za to satysfakcja gwarantowana. Kolego z całego serca życzę powodzenia. Jesteł młody, znasz języki, wgryzaj się, doskonal warsztat, penetruj rynki a przede wszystkim spełniaj marzenia.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Na pewno maszyny 

Ostatnio zmieniony 2020-11-13, 20:45 przez PiotrCh, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Ta nutka sarkazmu też wpisuje się w tę romantycznę tęsknotę za tym co minionePiotrCh pisze: 2020-11-11, 17:58 Dokładnie, dlatego dzisiejsze fendery są lepsze, ładniejsze i lepiej brzmię, a przy tym są tałsze![]()

Ps. Nie wiem czy widzieliłcie ten filmik w którym Bob Taylor opowiada ile drzew w Afryce trzeba łcięę, że pozyskaę jedno drzewo zupełnie czarnego hebanu:

pozdrowienia
Piotr
Piotr
- SebastianL
Aha... Więc Pan jest fabrykantem budujęcym masowo gitary i poprzez forum pozbywa się właśnie konkurencji. Nieładnie, nieładnie.
Co ten film o idealnie czarnym hebanie ma wniełę do tematu? Nigdy nie kupiłem idealnie czarnego i nawet takiego nie szukałem. Przebarwienia po impregnacji i tak są niewidoczne, gdyby komuł miało to przeszkadzaę.
Komputerowo sterowane suszarnie maję jeden cel - wysuszyę drewno szybko, ale w takich warunkach by nie pękło. Te super komputery nie sprawię że będzie ono lepiej brzmiało (nawet jeżeli pan X z firmy Y powie że tak się dzieje
). Normalnie drewno potrzebuje po prostu czasu. Pierw wiele lat sezonowania, potem osuszenie w warsztacie i można budowaę instrument. To proces sezonowania jest ponoę kluczowy dla jakołci materiału rezonansowego, a tego suszarnie przecież nie robię.
Co ten film o idealnie czarnym hebanie ma wniełę do tematu? Nigdy nie kupiłem idealnie czarnego i nawet takiego nie szukałem. Przebarwienia po impregnacji i tak są niewidoczne, gdyby komuł miało to przeszkadzaę.
Komputerowo sterowane suszarnie maję jeden cel - wysuszyę drewno szybko, ale w takich warunkach by nie pękło. Te super komputery nie sprawię że będzie ono lepiej brzmiało (nawet jeżeli pan X z firmy Y powie że tak się dzieje

Kolega SebastianL jest z tego co widzę współczesnym luddystę
Mam nadzieję, że moich tez nie bierzesz zbytnio do siebie, bo nie taka jest moja intencja. Kulturalnie sobie po prostu rozmawiamy na tematy okołogitarowe. O hebanie to taka ciekawostka poboczna - wycięcie 10 drzew by pozyskaę jedno całkowicie czarne to gospodarka skrajnie rabunkowa, chyba każdy przyzna? Pozdrawiam

- SebastianL
Nie ma obaw, nic nie biorę do siebie. Problem w tym, że uprzemysłowienie produkcji, jedzenia na przykład, ma zastosowanie w praktyce i sens, a w tradycyjnych gałęziach lutnictwa nie, ponieważ nie ma potrzeby produkcji na wielkę skalę.
Z tym wycinaniem drzew to nie do kołca jest tak, że się je tnie aż trafi się egzemplarz o jednolitym kolorze. Drzewa się tnie i następnie w zależnołci od barwy klasyfikuje, sprzedajęc potem drożej lub taniej w zależnołci od jakołci. Nic się nie wyrzuca.
Z tym wycinaniem drzew to nie do kołca jest tak, że się je tnie aż trafi się egzemplarz o jednolitym kolorze. Drzewa się tnie i następnie w zależnołci od barwy klasyfikuje, sprzedajęc potem drożej lub taniej w zależnołci od jakołci. Nic się nie wyrzuca.

pozdrowienia
Piotr
Piotr