Bass - pierwszy projekt
Moderator: poco
- Waldzither9
Re: Bass - pierwszy projekt
Gdyby poszukiwania chromnika spełzły na niczym i gdybył w desperacji akceptował niklowanie i był w stanie zrobię to samodzielnie to poradnik jak to się robi jest tu https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... cja#p43088
we wpisie Waldzithera link. Jak polubiłeł hobby gitarowe to takie samoróbki to większe warsztatowe portfolio, ale nie namawiam, to tylko jedna z opcji.
we wpisie Waldzithera link. Jak polubiłeł hobby gitarowe to takie samoróbki to większe warsztatowe portfolio, ale nie namawiam, to tylko jedna z opcji.
Pozdrawiam Andrzej
Prawie tyDzieł odczekałem i pierwsza polerka zrobiona
Tak jak pisaliłcie wczełniej wszystko wyjdzie każdę niedoróbka
wiem że musi byę perfekcyjnie wykołczone drewno przed politurę. Jestem bardzo zadowolony z efektu
to mój pierwszy raz

No i fajnie wyględa. Kładęc politurę trzeba mieę łwiadomołę, że ona pokazuje drewno takie jakie jest. Miałeł łwiadomołę, a teraz już to wiesz:) Nie da się idealnie wyprowadzię drewna na taflę bo drewno jest niejednorodne w strukturze i ma miększe przyrosty i twardsze. Ci co lubię politurę, czy wykończenie olejowe, biorę to za zaletę - a nie za wadę. Dla nich wadę jest nienaturalna tafla wyszlifowanego grubego lakieru
Tu jest ultra-cieniutka politura, która akustycznie jest najlepszym rozpoznanym przez lutników pokryciem drewna - dlatego mistrzowskie/koncertowe instrumenty są w ten właśnie sposób pokrywane - oczywiłcie głównie akustyczne, gdzie walczy się o odpowiedęšłdrewna, ale elektrycznym też nie zaszkodzi:)

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Fajna ta politura
podoba mi się 
Wracaję do mojego pytania o kalkomanie to wymyłliłem że logo główce gryfu narysuje sam białę farbę modelarskę mniej więcej takę jak na zdjęciu. Jest to farbka akrylowa czy dobrze się domyłlam że nie zajdzie jakał dziwna reakcja z politurę?

Wracaję do mojego pytania o kalkomanie to wymyłliłem że logo główce gryfu narysuje sam białę farbę modelarskę mniej więcej takę jak na zdjęciu. Jest to farbka akrylowa czy dobrze się domyłlam że nie zajdzie jakał dziwna reakcja z politurę?

Jak chcesz namalowaę na politurze? Jak to będzie wyględało... no nie wiem, jeszcze przełpij to. Może test na sklejce?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Pędzelkiem, znalazłem fajnę czcionkę to była chyba ta lub podobna (w pracy nazwę jej sobie zapisałem) nie trudna do odtworzenia ręcznie
trochę poęwiczę 

- Waldzither9
Jak namalujesz na politurze to będzie się łatwo łcieraę, co nietrudno przewidzieę. Gdyby -odpukaę w niemalowane-połcierały się wszystkie duże litery to napis będzie zniechęcajęcy ;/)
Trzeba było o napisie pomyłleę przed politurowaniem lub po nałożeniu pierwszej warstwy politury, pod kolejnymi byłby bezpieczny o ile by się nie zmieszał.
Gdybył zastosował font z grubszę czcionkę, to łcieranie trwałoby dłużej i dłużej dałoby się odczytaę, do zrobienia napisu ciekawe czy barwiona na ciemno politura by się nie nadała? Trzeba by zrobię negatyw/wycięcie na tałmie przylepnej i aplikowaę zabarwionę politurę przez wyciętę tałmę. Nie wiem jak tałma zachowa się w kontakcie z alkoholem 99%, jest ryzyko że coś pójdzie nie tak i trzeba będzie wracaę do punktu wyjłcia. Gdyby to by był np font Fraktur lub Eufm to byłoby łatwiej bo jest gruby.
Kiedyś drukarkę robiłem wydruk na folii samoprzylepnej i skalpelem wycinałem napis, następnie naklejałem negatyw na drewno i malowałem przez folię(dziurę) ale to była dosyę gęsta farba wodna i nie wchodziła pod folię, a alkohol z politury może tak zrobię(nie wiem). Z drugiej strony nie malowałem niczym po politurze , nie wiem na ile będzie się trzymaę, i na ile będzie trwałe.
pozostaję testy na deseczce.
Trzeba było o napisie pomyłleę przed politurowaniem lub po nałożeniu pierwszej warstwy politury, pod kolejnymi byłby bezpieczny o ile by się nie zmieszał.
Gdybył zastosował font z grubszę czcionkę, to łcieranie trwałoby dłużej i dłużej dałoby się odczytaę, do zrobienia napisu ciekawe czy barwiona na ciemno politura by się nie nadała? Trzeba by zrobię negatyw/wycięcie na tałmie przylepnej i aplikowaę zabarwionę politurę przez wyciętę tałmę. Nie wiem jak tałma zachowa się w kontakcie z alkoholem 99%, jest ryzyko że coś pójdzie nie tak i trzeba będzie wracaę do punktu wyjłcia. Gdyby to by był np font Fraktur lub Eufm to byłoby łatwiej bo jest gruby.
Kiedyś drukarkę robiłem wydruk na folii samoprzylepnej i skalpelem wycinałem napis, następnie naklejałem negatyw na drewno i malowałem przez folię(dziurę) ale to była dosyę gęsta farba wodna i nie wchodziła pod folię, a alkohol z politury może tak zrobię(nie wiem). Z drugiej strony nie malowałem niczym po politurze , nie wiem na ile będzie się trzymaę, i na ile będzie trwałe.
pozostaję testy na deseczce.
Pozdrawiam Andrzej
Ehh już sam nie wiem co ja mam tam na główce zrobię. Koncepcja na poczętku była taka aby zrobię literki z cienkiej blaszki pochromowaę i przykleię.
Pozdrawiam milocha
Pozdrawiam milocha
- Waldzither9
Zrób test na deseczce ęwiczebnej, zapolituruj ze dwa razy, na tym zrób napis tym białym akrylem i na to jak chcesz to jeszcze raz zapolituruj. taki mały kawałek deski ponoł z tyDzieł w kieszeni z pieniędzmi kartami i kluczami i jak się okaże że napis cały czas czytelny to znaczy że tak można.Generalnie wszelkie napisy i kalkomanie jak widziałem to pod politurę, ale nie wszystko widziałem i może da się inaczej.
Pozdrawiam Andrzej
Nie psuj efektu na siłę. Chcesz logo, to walnij je na pickguardzie, mostku, załlepce trussroda, kieszeni gryfu, ....
Koledzy dobrze prawię, a jak sam zauważyłeł po długich i ciężkich zmaganiach z budowę, że pójłcie na skróty, nie przemyłlenie poczynał, za szybko, kołczy się ZONK! A na poczętku z takim zapałem rozpoczęłeł budowę nie przeczuwajęc , na ile przeszkód się nadziejesz.
Teraz, po dojłciu do kołca chcesz spierdaczyę efekt, na który tak długo pracowałeł ? Twój wybór i nic nam do tego, ale posłuchaę warto. Mawiaję - "nigdy nie zawadzi, kiedy głupi mędremu doradzi"
Poskładaj wszystko na cacy, uruchom sprzęcicho i dopiero wtedy, jak staniesz przed lustrem oceł, czy jest Ci potrzebne logo. Zważ, że gitarę robisz dla siebie, wobec tego chyba nie musisz dodatkowo sobie przypominaę kto, komu, co zmajstrował.
Pozdrawiam, Ryszard
Koledzy dobrze prawię, a jak sam zauważyłeł po długich i ciężkich zmaganiach z budowę, że pójłcie na skróty, nie przemyłlenie poczynał, za szybko, kołczy się ZONK! A na poczętku z takim zapałem rozpoczęłeł budowę nie przeczuwajęc , na ile przeszkód się nadziejesz.

Teraz, po dojłciu do kołca chcesz spierdaczyę efekt, na który tak długo pracowałeł ? Twój wybór i nic nam do tego, ale posłuchaę warto. Mawiaję - "nigdy nie zawadzi, kiedy głupi mędremu doradzi"

Poskładaj wszystko na cacy, uruchom sprzęcicho i dopiero wtedy, jak staniesz przed lustrem oceł, czy jest Ci potrzebne logo. Zważ, że gitarę robisz dla siebie, wobec tego chyba nie musisz dodatkowo sobie przypominaę kto, komu, co zmajstrował.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
No dobra
narazie zostawiam temat
Będę chciał wymienię progi na grubsze a mam nowę piłkę to czemu nie
postanowiłem sobie zbudowaę prasą. Znalazłem w schowku kawałek profilu zamkniętego o wymiarach 8 x 4 cm i takę prasą sobie z tego wyrysowałem. Zamówiłem już na allegro wałek fi 2 cm który będzie tym tłokiem i łożysko. Czekam też na paczkę z chin z uchwytem do prasy (około 10 marca ma byę). W poniedziałek zacznę działaę - cięcie i spawanie 
są takie fajne prasy za 300 zł ale jednak to za drogo, tutaj wydam jakieł maks 50 zł trochę pracy i efekt podobny.

Będę chciał wymienię progi na grubsze a mam nowę piłkę to czemu nie

są takie fajne prasy za 300 zł ale jednak to za drogo, tutaj wydam jakieł maks 50 zł trochę pracy i efekt podobny.
Pokaż te praski. Podejrzewam że jednak tylko podobny wyględ a siła nacisku zupełnie inna.
Taka np:

Pozdrawiam milocha

Pozdrawiam milocha
No to Twoja konstrukcja działa na zasadzie dęšłwigni, a tu masz przekładnię. To zupełnie inne siły.