U- ściski dla forumowiczów
Moderator: poco
Re: U- ściski dla forumowiczów
Jak waży za dużo szkoda obciążać płytę. Ja mam ścisk alu typu c z dociskiem trzypunktowym. Bardzo łatwo to ustawić i docisnąć.
Coś takiego kiedyś zrobiłem, bardzo dobry patent.
viewtopic.php?f=27&t=2801&p=26686&hilit ... isk#p26686
Było to robione dość dawno, teraz do akustyków też zrobię podobny bo bardzo dobrze się sprawdził.
Coś takiego kiedyś zrobiłem, bardzo dobry patent.
viewtopic.php?f=27&t=2801&p=26686&hilit ... isk#p26686
Było to robione dość dawno, teraz do akustyków też zrobię podobny bo bardzo dobrze się sprawdził.
- Waldzither9
Bardzo fajne U-ściski, mnie tylko dręczy pytanie czym jest nawiercany ten stalowy płaskownik?
Normalne wiertło do metalu, dodatek oleju i małe obroty?
Normalne wiertło do metalu, dodatek oleju i małe obroty?
Pozdrawiam Andrzej
- Mirek Sadowski
Do pierwszych ścisków kupiłem zupełnie niepotrzebnie płaskownik ze stali nierdzewnej (na ostatnim zdjęciu najwyżej) i miałem problem, na pierwszym otworze spaliłem trzy ganz neue wiertła z Chin. Na szczęście znalazłem stare zardzewiałe wiertło po ojcu i bez problemu skończyłem robotę. Płaskownik ze zwykłej stali bez problemu przewiercisz nawet marketowym wiertłem jeśli nie będzie miało ujemnych kątów .Oczywiście płyn do wiercenia mile widziany, ale nie obowiązkowy, jeśli nie doprowadzisz do wiertło do czerwoności
Przy okazji moje doświadczenia z chińskimi tanimi wiertłami niech będą ostrzeżeniem dla potomnych. Nadeje się co 5 i to do drewna najwyżej, bo krzywe i miękkie. Są i chińskie dobre ale w cenie podobnej do naszych.
pozdrawiam Mirek
Przy okazji moje doświadczenia z chińskimi tanimi wiertłami niech będą ostrzeżeniem dla potomnych. Nadeje się co 5 i to do drewna najwyżej, bo krzywe i miękkie. Są i chińskie dobre ale w cenie podobnej do naszych.
pozdrawiam Mirek
Kupujcie wiertła kobaltowe, a nie będzie problemu. Są dosyć drogie, ale opłaca się. Olej,każdy dostępny maszynowy bądź silnikowy -jadalnego nie testowałem!- do wiercenia mile widziany, nie woda, czy inne płyny (emulsja chłodząca, takie białe mleko, jest szkodliwa dla zdrowia, a głównie kości). Olej ułatwia także cięcie twardych metali np. blachy transformatorowe piłką do metalu -tylko wolno i równo .
Co do wiercenia stali nierdzewnej, to powiem, że jest to wredny materiał! Niby miękki, ale bardzo ciągliwy i tutaj raczej obroty małe. Zresztą , ja generalnie stosuję do wszystkich metali obroty na poziomie 500-850. Wysokie, to tylko do drewna. Dodam jeszcze, że staram się wiercić stopniując średnice. Nigdy na gotowo - wyjątek, to żeliwo i drewno.
Pozdrawiam, Ryszard
Co do wiercenia stali nierdzewnej, to powiem, że jest to wredny materiał! Niby miękki, ale bardzo ciągliwy i tutaj raczej obroty małe. Zresztą , ja generalnie stosuję do wszystkich metali obroty na poziomie 500-850. Wysokie, to tylko do drewna. Dodam jeszcze, że staram się wiercić stopniując średnice. Nigdy na gotowo - wyjątek, to żeliwo i drewno.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- Mirek Sadowski
Właśnie te tanie chińskie mają robić za kobaltowe, a właściwie mają wyglądać na kobaltowe - mają żółty nalot i to jdyne podobieństwo z kobaltowymi .
Stopniowanie jest ok , ale dla otworu 3mm gdy się ma jedno wiertło , które jako jedyne nawiązało walkę nie wchodzi w grę
pozdrawiam Mirek
Stopniowanie jest ok , ale dla otworu 3mm gdy się ma jedno wiertło , które jako jedyne nawiązało walkę nie wchodzi w grę
pozdrawiam Mirek
Tu się mylisz w opisie, albowiem kobaltowe nie są żółte ( https://allegro.pl/oferta/dewalt-dt5419 ... 1LEALw_wcB) . Te żółte, to właśnie takie lisy farbowane z napisem lub przypiętą łatką, są podobno tytanowe, ale to jest badziew. Tak wyglądają https://allegro.pl/oferta/wiertla-do-me ... rlEALw_wcB
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- Mirek Sadowski
Nie mylę się;
Tu są moje https://pl.aliexpress.com/item/32660099 ... 5c0feUsvNw
Tu są moje https://pl.aliexpress.com/item/32660099 ... 5c0feUsvNw
- Waldzither9
Dzięki za bardzo praktyczne informacje. Mam niezłą kolekcję połamanych wierteł do metalu które kupowałem za poradą sprzedających, nie sprawdziło się żadne. Fakt że mam węża w kieszeni, ale bez przesady, nie jest wielki .
Ponad miesiąc temu byłem na giełdzie samochodowej przy której zwyczajowo sprzedawane są "hardware'y" z kraju i zagranicy (Ukrainy) przy stoisku wielu oglądających, jeden z klientów zapytał o wiertła z węglików spiekanych, a gdy sprzedawca mu podał zestaw wierteł, to klient zaczął się śmiać i zapytał co to jest, po czym dodał że jako wykładowca z wyższej uczelni technicznej wie jak one wyglądają i ile ważą, co powinien czuć w dłoni i że sprzedawca "leci w qlki". Oglądałem potem te wiertła i powiem że łatwo kogoś okiwać kto nie ma w dłoni wagi a i na kolorach średnio operuje. W zeszłym wieku znajomy mechanik dorabiał mi część samochodową i odwierty robił mu uczeń wiertarką w statywie z napędem na rękę , bo podobno wolne obroty są skuteczniejsze. Może i uczeń się lekko pocił, ale szło mu sprawnie. Moje próby po latach powtórzenia podobnych wierceń były okupione potem i mnóstwem przekleństw oraz połamanych wierteł. Nad drewnem panuję nad mosiądzem zdarza się panować, ale stal , a szczególnie INOX, to mordęga, a to z powodu wierteł, mam nadzieję teraz to zmienić dzięki Waszym poradom.
Ponad miesiąc temu byłem na giełdzie samochodowej przy której zwyczajowo sprzedawane są "hardware'y" z kraju i zagranicy (Ukrainy) przy stoisku wielu oglądających, jeden z klientów zapytał o wiertła z węglików spiekanych, a gdy sprzedawca mu podał zestaw wierteł, to klient zaczął się śmiać i zapytał co to jest, po czym dodał że jako wykładowca z wyższej uczelni technicznej wie jak one wyglądają i ile ważą, co powinien czuć w dłoni i że sprzedawca "leci w qlki". Oglądałem potem te wiertła i powiem że łatwo kogoś okiwać kto nie ma w dłoni wagi a i na kolorach średnio operuje. W zeszłym wieku znajomy mechanik dorabiał mi część samochodową i odwierty robił mu uczeń wiertarką w statywie z napędem na rękę , bo podobno wolne obroty są skuteczniejsze. Może i uczeń się lekko pocił, ale szło mu sprawnie. Moje próby po latach powtórzenia podobnych wierceń były okupione potem i mnóstwem przekleństw oraz połamanych wierteł. Nad drewnem panuję nad mosiądzem zdarza się panować, ale stal , a szczególnie INOX, to mordęga, a to z powodu wierteł, mam nadzieję teraz to zmienić dzięki Waszym poradom.
Pozdrawiam Andrzej
A nie można użyć płaskownika aluminiowego?
- Mirek Sadowski
Prawdopodobnie szybko porobily by się w nim wgłębienia od nacisku tych rurek 3mm.
- Waldzither9
Przykład zastosowania U-ścisków przez Lutnika
https://www.specimenproducts.com/repair ... -mandolin/
https://www.specimenproducts.com/repair ... -mandolin/
Pozdrawiam Andrzej
- Mirek Sadowski
Tylko skąd wziąć taki sweterek Versace ?
- Waldzither9
No to wyszło ukryte lokowanie produktu z metką na literę "H" . Sam używam koszulek spod pralki, tzn do prania, kostny w praniu łatwo schodzi.
Pozdrawiam Andrzej