Defil - szkolno treningowy

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
Jan

Re: Defil - szkolno treningowy

Nieprzeczytany post autor: Jan »

No nie!! Kiedy ja spokojnie zasypiałem niczego niełwiadom podstępnie językiem gładkim jak ołlizły węż PiotrCh zkolektywizował mojego tzn. teraz już naszego Defila. Muszę szybko piłowaę tę kołę niezgody, tfuuu kołę mostka i zamykaę ten temat bo się może okazaę, że warsztat i narzędzia tez zostanę zkolektywizowane a widaę nie tylko ja mam co do zapędów naszego kolegi obawy gdyż michqq słusznie zauważył, że lepiej nie wspominaę o żonach bo nie wiadomo jak daleko kolega PiotrCh rozwinie edukacyjnę polemikę i czy nie będzie dężył do "sprzężenia obu aspektów" cokolwiek mogłoby to oznaczaę. :-)

Jeżeli chodzi o mostek Defila to zostanie taki jak jest pokiereszowany, stary i będęcy łwiadectwem zmian jakie się z moim udziałem na nim odbyły. Natomiast postaram się was zaskoczyę w innym wętku z Ukulele jeżeli chodzi o budowę mostka ale to w swoim czasie i przy pewnych sprzyjajęcych okolicznołciach.

Panowie i Panie projekt Defil Szkolno Treningowy dobiegł kołca. Wypiłowałem kołę mostka i założyłem robocze struny - brzmi nieęšłle, naprawdę nieęšłle o wiele lepiej niż się spodziewałem i stroi co mnie cieszy. Niedługo założę nowe struny 12 stki i zrobię z kuzynem tradycyjny seans â??spirytystycznyâ?? przy dęšłwiękach gitar. 😁 Jakił opis postaram się zrobic jak założę nowe struny i pogram lub poproszę naszego kolegę propagatora kolektywizacji może on coś skrobnie.
Pozdrawiam Janek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Rozumiem, że korekta już zrobiona.
Jak teraz stroi?
Siodełko rębałeł siekierę ;-)
Prosty patent na jego sloty to zaadoptowany szczelinomierz.
Co przemawiało by za wymianę mostka to jego waga.
Powinien byę możliwie najlżejszy ale na tyle mocny żeby utrzymał nacięg strun.
Dobrze jest ważyę ten element przy kolejnych projektach i porównywaę parametry.
Niestety jak przy każdym detalu tu też swoje trzeba "zepsuę" żeby się nauczyę.
Awatar użytkownika
Jan

Korekta już zrobiona i stroi bardzo dobrze nawet na strunach basowych które miały o wiele za krótkę menzurę przed ostatecznę korektę. Kołę piłowałem diamentowym iglakiem ale to narzędzie podobne do siekiery (obydwa maję trzonek 😁)Mostek jest pocieniowany o conajmniej połowę na grubołci i dokręcony wkrętami do wzmocnienia płyty wierzchniej.
Pozdrawiam Janek
popik10

Ale ja odnołnie siekiery pisałem o tym
Obrazek
Zobacz jak te sloty wyględaję u Ciebie a jak poniżej.
I nie ma tu znaczenia materiał.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jan

Francja Elegancja 😱😁 następnym razem jak mi się uda to tak zrobię naprawdę nieęšłle👍.
No ale tak naprawdę to, że ja zrobiłem taki prożek to twoja wina bo nie wiedziałem, jak powinien wyględaę jak był pokazywał swoje Dzieła krok po kroku to tacy dłubacze jak ja mogli by się czegoś nauczyę a tak muszę sam do wszystkiego dochodzię 😁 i jeszcze się stresowaę pokazujęc swoje wypociny.
Pozdrawiam Janek
popik10

Ale to nie moje 😁
Pierwszy lepszy - ale dobrze zrobiony - z netu
Awatar użytkownika
Jan

Jak będę zmieniał struny to poprawię siekierkę.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Dzisiaj jeszcze raz zrobiłem koronowanie progów z regulację poziomu po trzy progi i słychaę czystsze brzmienie. Zastanawiam się ile można jeszcze różnych rzeczy poprawię w gitarze? Im więcej wiem i potrafię tym trudniejsza mi się wydaje regulacja gitary bo widzę jak małe prawie niewidoczne działania zmieniaję jej brzmienie. No cóż ciekawie jest odkrywaę te subtelnołci w praktyce ale to chyba jest jak ze wszystkim nie kołczęca się droga - zawsze można pewnie lepiej i sprawniej.

Jednak tego Defila zostawię dla siebie😁
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Tymoteusz

Nieprzeczytany post autor: Tymoteusz »

Im więcej wiem i potrafię tym trudniejsza mi się wydaje regulacja gitary bo widzę jak małe prawie niewidoczne działania zmieniaję jej brzmienie
Jestem tego samego zdania, im wiesz więcej - stajesz się mędrzejszy o wiedzę i praktykę tym bardziej pochłania cię praca która przynosi rezultaty - same plusy ;-)
Przy kolejnej gitarze zrobisz to dwa razy szybciej i lepiej ;-)
Awatar użytkownika
Jan

Jeszcze trochę poprawiłem w Defilu. Siekierkę poprawiłem prożek, który tak nie podobał się Piotrkowi, obniżyłem jeszcze akcję strun i zmieniłem struny na Dâ??addario EJ14 lepsze ( kto wie) ale grajęce bardziej pełne pasmo i o jałniejszym dęšłwięku. Jest naprawdę dobrze. Nigdy bym nie uwierzył, że można tyle wycięgnęę dęšłwiękowo z â??paęšłdzierzaâ??😱.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Wrzucam link do posłuchania jak brzmi. Najpierw został nagrany podkład a póęšłniej solówka na tym Defilu.
https://m.youtube.com/watch?v=3PPBqF_-B8c
Co sądzicie o brzmieniu?
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Jeszcze emocje nie opadły - netflix to może się uczyę budowaę napięcie z tego filmu;) Super!
Tylko czekaę jak David Gilmour zadzwoni z awanturę o zdjęcie filmu z YT - w obawie o swoję popularnołę:)
Brzmienie super!
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Bardzo fajny dęšłwięk, jak na moje ucho jeszcze lepiej by jej się udało graę np bluesa bo ma to coś. Może także utwór Organka "głupi ja" warto spróbowaę? Trzeba tylko grube E przestroię na D i "voila".
Tutorial podpięty w Poza lutnictwem/wszystko co chcecie/jak nauczyę się graę na nowym instrumencie/wpis z 9 lutego
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jan

Po testach u znajomego muzyka zalecenia były takie by jeszcze obniżyę akcję strun bo ęšłle mu się grało (gitara za twarda), dla mnie gitara była wystarczajęco miękka - jak widaę to sprawa dalece subiektywna. Jakołę i barwa dęšłwięku była sporym i miłym zaskoczeniem dla kolegi, który także dawno temu zaczynał na Defilach i doskonale pamięta ich przypadłołci. Obniżyłem więc jeszcze struny do moim zdaniem minimum jakie się dało zrobię by można było graę bez obawy o brzęczenie strun. Musiałem spiłowaę strunnik i kawał drewna mostka bo struny opierały się już na kanale mostka po kolejnej obniżce. Przy normalnej grze kostkę gitara czysto się odzywa i nie brzęczy na progach. Przy mocnych uderzeniach już lekko coś pobrzdękuje ale nie można mieę wszystkiego, zdrowy kompromis moim zdaniem jest zachowany. Dzisiaj przejdzie kolejne testy w rękach dobrego muzyka.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
jacenty

Nieprzeczytany post autor: jacenty »

Te dęšłwięki na tym filmiku od 1:35 są z Defila? Szacun!
ODPOWIEDZ