Defil - szkolno treningowy
Moderator: Jan
Re: Defil - szkolno treningowy
Szlifowanie gitary papierem naprawdę poraża.
Zresztę efekty widaę. A wystarczyła by opalarka.
Zresztę efekty widaę. A wystarczyła by opalarka.
- Waldzither9
Jak będę kiedyś kręcię film o koncercie w Jarocinie w latach 80tych to będzie potrzeba mnóstwo defilów, i takie "restauracyjne defile" będę nie do przecenienia, ładny wyględ w filmie się przyda, a jak to gra to zależy co danego dnia było na stołówce w firmie Defil. Moja pierwsza gitara to był Defil, i była ładna ale graę się na niej nie nauczyłem, struny były za wysoko, gdybym grał miałbym 2 razy więcej palców.
Pozdrawiam Andrzej
Tak się przyględam tym zdjęciom i w moim odczuciu ta gitara jest hmm. Nie chcę napisaę brzydka, bardziej nie ładna. Po prostu nie moja estetyka. Bardziej Piotrka CH. Mnie przeszkadzaję plamy na topie. To głównie. ęšłĽółty binding, zabarwiony, itp. Jak by brak spójnołci estetycznej. Bardzo duża przypadkowołę. W celach nauki technik ta gitara powstaje, ale do tego też mi brak prac np z radiusem podstrunnicy. Co poprawiło by grywalnołę. Takie tam uwagi.
Do wklejania kołci w mostek nie użyłem żadnego kleju gdyż z tego co wiem to tu się go nie daje. Strunnik mostka ma byę łciłle dopasowany ale w żadnym wypadku nie daje się tu kleju (przy wymianie można by uszkodzię mostek). Jeżeli chodzi o prożek przy główce to tutaj użyłem kleju rybiego na zimno, można też użyę CA ale daje się go bardzo mało tylko by trzymał się na miejscu nie ma to byę klejenie na amen. Strunnik wyszedł dwuczęłciowy bo nie miałem na tyle długiej kołci by był z jednego kawałka. Mogłem daę plastik który tam był ale z pewnołcię ten dwuczęłciowy z kołci wołowej zabrzmi lepiej. Niektóre gitary akustyczne maję strunnik dwuczęłciowy nie jest to żaden cud
chodzi menzurę poszczególnych strun trzy dolne i trzy górne są na osobnych kołciach.
Pewnie, że mógłbym głaskaę i piełcię ten paęšłdzierz tak, żeby koledzy poczuli nieodpartę chęę "posiadania go"
ale wszyscy wiemy, że szkoda czasu, zaangażowania i pieniędzy bo nawet jak wyda przyzwoite dęšłwięki to doopy nie urwie zapewne. Mam gdzie czas a raczej permanentny jego brak spożytkowaę. Jako totalny amator w kwestiach lutnictwa i tak wiele się przy nim nauczyłem. Czytam stare posty na forum i to jest kopalnia darmowej wiedzy dla mnie za co wam dziękuję bo wałkujecie wiele tematów które są odpowiedzię na wiele moich pytał. Postaram się wrzucię niedługo jakieł dęšłwięki z tego pudła tylko nie wiem jak tu zapodaę plik dęšłwiękowy bo z tego co widzę to ludziska wrzucaję linki do Youtuba więc chyba nie da rady zapodaę jakiegoł WAVa czy Mp3.

Pewnie, że mógłbym głaskaę i piełcię ten paęšłdzierz tak, żeby koledzy poczuli nieodpartę chęę "posiadania go"

Pozdrawiam Janek
- Waldzither9
Jak kołę jest wciłnięta i trzyma to można bez kleju ,ale kołci zawsze widziałem w 1 częłci.
Może to z tego wynika że ja preferuję ruchome mostki, a tam byłoby ryzyko wpadania struny. To klejenie w mostku byłoby nieodwracalne, taki np metal dałoby się podgrzaę, a z kołcię nie ma jak.
Pliki z muzykę rzeczywiłcie teraz są blokowane przed wgraniem sprawdzałem OGG i MP3.
Ja porównywałem efekty w dęšłwięku kleju kostnego i CA i jak kleję drewno z drewnem to kostnym, a progi, metal, kołę etc wolę łęczyę CA. W swojej mandolinie M-20 wyrzuciłem drewniny mostek i zrobiłem z litej kosci, teraz dęšłwięk brzmi bardzo długo choę top to tylko lipa.
Gdybył nie był zadowolony z dęšłwięku, to zastanawiam się czy wpuszczenie kilku kropli CA na styk mostka z topem nie poprawiłoby efektu wypełniajęc wszelkie pustki? Ale to tylko luęšłna dygresja.
Może to z tego wynika że ja preferuję ruchome mostki, a tam byłoby ryzyko wpadania struny. To klejenie w mostku byłoby nieodwracalne, taki np metal dałoby się podgrzaę, a z kołcię nie ma jak.
Pliki z muzykę rzeczywiłcie teraz są blokowane przed wgraniem sprawdzałem OGG i MP3.
Ja porównywałem efekty w dęšłwięku kleju kostnego i CA i jak kleję drewno z drewnem to kostnym, a progi, metal, kołę etc wolę łęczyę CA. W swojej mandolinie M-20 wyrzuciłem drewniny mostek i zrobiłem z litej kosci, teraz dęšłwięk brzmi bardzo długo choę top to tylko lipa.
Gdybył nie był zadowolony z dęšłwięku, to zastanawiam się czy wpuszczenie kilku kropli CA na styk mostka z topem nie poprawiłoby efektu wypełniajęc wszelkie pustki? Ale to tylko luęšłna dygresja.
Pozdrawiam Andrzej
I czy nie o to chodzi? ęšłĽeby się nauczyę technologii na maca a nie troszkę?Pewnie, że mógłbym głaskaę i piełcię ten paęšłdzierz tak, żeby koledzy poczuli nieodpartę chęę "posiadania go"![]()
Dziasiaj założyłem â??stringiâ??
Brzmi płasko ale bardzo długi sustain. Akcja kosmicznie wysoko ale to ulegnie zmianie. Menzura na kołci mostka jeszcze nie ustawiona i nie wyprofilowana kołę. Muszę wyjęę kołę i wyskrobaę farbę z kanału strunnika. Jutro wezmę się za strojenie tego i ustawianie, menzura, akcja
i zobaczę co moje zbrojenie zrobiło?. Na razie płasko ale to nic nie znaczy bez włałciwych ustawieł.
Pozdrawiam Janek
Dokładnie - ustawienie włałciwej akcji i przygotowanie prożków, a także szlif i polerka progów bardzo zmieniaję jakołę brzmienia gitary, będzie lepiej. ładny kolor topu wyszedł, vintagowy bursztyn. Szkoda, że mostek jasny, przydałyby się ciemne akcenty na topie.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- Waldzither9
"W stringach coś drgnęło".Struna "A" wyględa na troszkę majęcę się ku strunie "E". Instrument jest ładny, przy wysokiej akcji to można takie kawałki rzeęšłbię.
https://www.youtube.com/watch?v=Z5X4Q6jFtHg
ja zawsze kilka siodełek przedobrzę zanim dobrze doszlifuję bo zawsze mi się spieszy.Ale na takiej też się pogra, za miesięc będziesz miał 1000 myłli co mozna było zrobię inaczej, bo zawsze tak jest.Apetyt rołnie w miarę jedzenia.
Po takiej dawce zajęę praktycznych zrobienie gitary z szablonu nie stanowi dla Ciebie problemu, kwestia kiedy Ci się zechce.
pzdr Andrzej
https://www.youtube.com/watch?v=Z5X4Q6jFtHg
ja zawsze kilka siodełek przedobrzę zanim dobrze doszlifuję bo zawsze mi się spieszy.Ale na takiej też się pogra, za miesięc będziesz miał 1000 myłli co mozna było zrobię inaczej, bo zawsze tak jest.Apetyt rołnie w miarę jedzenia.
Po takiej dawce zajęę praktycznych zrobienie gitary z szablonu nie stanowi dla Ciebie problemu, kwestia kiedy Ci się zechce.
pzdr Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
Z tak nawiniętym strunami basowymi na klucze to będziesz ja trzy dni stroił i nie nastroisz
dopóki się nie ponacięgaję.

Panowie dzisiaj kolega PiotrCh mnie odpowiednio zmotywował i w krótkiej rozmowie zobligował do porzędnego nastrojenia tej gitary
. Zatem jeszcze raz zrobiłem koronowanie ze szlifem, ustawiłem akcję na niskim poziomie niższym niż gitary po 3k ze sklepu muzycznego i 4 godziny majstrowałem z menzurę. Dęšłwięk, który się zaczęł wyłaniaę hmmm przyznam, że mnie zaskoczył, niestety uwaliłem dwie struny w trakcie szlifowania strunnika niemniej nie chcę chwalię dnia przed zachodem słołca ale trudno mi uwierzyę, że â??toâ?? wydaje takie dęšłwięki?!!! Jutro kupię komplet strun i dostroję E1 i szarpnę druty przez wielkieâ??SZâ??
Pozdrawiam Janek
W kołcu poprawiona płyta wierzchnia i belkowanie. Robię swoje
. Gdybył jeszcze miał porzędny gryf....
No teraz przynajmniej rozumiem dlaczego się mówi strój kompromisowy. Trochę tych kompromisów przy strojeniu trzeba znaleźć. ęšłĽeby struna brzmiała tak samo pusta jak i na 12 progu to wcale nie musi leżeę dokładnie w podwójnej odległołci oktawy. Przesuwajęc w przód lub tył stroi się do uzyskania zadowalajęcego dęšłwięku.
No i nieodzownym narzędziem okazał się stroik ale chromatyczny a nie gitarowy bo chromatyczny pokazuje także dęšłwięk naciłniętej struny na XII progu czyli jednej oktawy wyżej.
No i nieodzownym narzędziem okazał się stroik ale chromatyczny a nie gitarowy bo chromatyczny pokazuje także dęšłwięk naciłniętej struny na XII progu czyli jednej oktawy wyżej.
Pozdrawiam Janek
- Waldzither9
Jak kiedyś zostawisz jakęł łcieżkę dęšłwiękowę w sieci z wykorzystaniem "Defila'dowego" instrumentu, to wiedz że są chętni do wysłuchania i prołba o załęczenie linka. Nie oczekuję wirtuozerskich umiejętnołci a jedynie usłyszeę jakie "echo" daje pudło i jaki sustain daję stringi na kołciach. Jełli zagrasz Baranka Kazika to też zrozumiem.
pzdr
Andrzej
pzdr
Andrzej
Pozdrawiam Andrzej