do posłuchania
Moderator: poco
Re: do posłuchania
Natrafiłem na taką perełkę (jak dla mnie) i polecam posłuchać jacy zdolni ludzie grają. Jaka technika !https://www.youtube.com/watch?v=rJQBrXc ... r0&index=6
Jest wiele podobnych. CACY!
Pozdrawiam, Ryszard
Jest wiele podobnych. CACY!
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- Waldzither9
https://www.youtube.com/watch?v=T5uvKuZgLug
do zagrania przy kominku zimowym wieczorem.
lub to samo ale inaczej
https://www.youtube.com/watch?v=EWtdHJr-bjA
do zagrania przy kominku zimowym wieczorem.
lub to samo ale inaczej
https://www.youtube.com/watch?v=EWtdHJr-bjA
Ostatnio zmieniony 2020-04-20, 07:54 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
- Waldzither9
Niestety nasz filmowiec ma fazę twórczą zupełnie innej prędkości niż nasza
Ale póki co, wrzuciliśmy drugą piosenkę i tym samym zachęcam do posłuchania i polubiania Jest ta też zapis naszego pierwszego koncertu (znaczy się, zapis jednej piosenki )
Ale póki co, wrzuciliśmy drugą piosenkę i tym samym zachęcam do posłuchania i polubiania Jest ta też zapis naszego pierwszego koncertu (znaczy się, zapis jednej piosenki )
Przesłuchałem ze cztery razy.jurbassteck pisze: zachęcam do posłuchania i polubiania
Nie rozumiem tych zachwiań rytmu po 1:55, ponadto "rozwiązłe sznurowadła", mimo że to dobry dowcip, to nie pasują mi stylem do reszty tekstu. Wybijają się jak dysonans.
Dla jasności;
Sama zbitka słów "rozwiązłe sznurowadła" jest świetna, po prostu kapitalna, i dałoby się na niej oprzeć cały refren jakiejś piosenki na temat "wakacyjna miłość" albo "wiosenne zauroczenie", natomiast w piosence o szarości świata wstawcie jednak coś innego.
Skrzypce – przyrząd do łaskotania wnętrza ucha za pomocą tarcia końskiego ogona o wnętrzności barana.
michgg, wg mnie to zabawna gra słów - rozwiązłe jako rozwiązane
A zaburzenie rytmiki, to taki mój zamysł quasi kłótni dwojga ludzi. Generalnie tę piosenkę śpiewają dwie osoby, jedna młodziutka nastolatka, przed którą całe życie, druga- facet w średnim wieku, który niejedno już widział (czyli ja ).
Oboje patrzą na ten sam świat i opowiadają sobie co widzą, , w pewnym momencie jednak zaczynają mówić naraz i następuje cisza (zauważalnie cichnie muzyka, jest jakby pustka) po której jest konsensus i mają wspólny (tutaj) głos
Oczywiście każdy ma prawo słyszeć to po swojemu
A zaburzenie rytmiki, to taki mój zamysł quasi kłótni dwojga ludzi. Generalnie tę piosenkę śpiewają dwie osoby, jedna młodziutka nastolatka, przed którą całe życie, druga- facet w średnim wieku, który niejedno już widział (czyli ja ).
Oboje patrzą na ten sam świat i opowiadają sobie co widzą, , w pewnym momencie jednak zaczynają mówić naraz i następuje cisza (zauważalnie cichnie muzyka, jest jakby pustka) po której jest konsensus i mają wspólny (tutaj) głos
Oczywiście każdy ma prawo słyszeć to po swojemu
Ja to rozumiem i bardzo mi się podoba, tyle że widziałbym ten dowcip w utworze o innej atmosferze.jurbassteck pisze:michgg, wg mnie to zabawna gra słów - rozwiązłe jako rozwiązane
To jest takie dobre że się nadaje na tzw. szlagwort, czyli no ten kluczowy wyraz lub zwrot w piosence łatwy do zapamiętania, który wpada w ucho.
Tyke że w piosence o innej tematyce, jak wcześniej napisałem.
W kontekście piosenki o szarzyźnie tylko się marnuje.
Ale rozumiem że autor tekstu jest zewnętrzny.
A!jurbassteck pisze: A zaburzenie rytmiki, to taki mój zamysł quasi kłótni dwojga ludzi. Generalnie tę piosenkę śpiewają dwie osoby, jedna młodziutka nastolatka, przed którą całe życie, druga- facet w średnim wieku, który niejedno już widział (czyli ja ).
No widzisz, nie zrozumiałem tego.
Dla takiego odbiorcy jak ja kłótnia nie jest wyraźna, może dlategoż ponieważ w moim doświadczeniu życiowym kłótnia wiąże się (przynajmniej w wykonaniu ja kontra córka) z przyspieszeniem rytmu, próbą równoczesnego prowadzenia melodii wykonaną przez dwa głosy w ramach której występuje gwałtowne crescendo (na przemian, raz jedno raz drugie przekrzyk... no tentego, zwiększa siłę głosu) potem skok do fortissimo, co prowadzi do dysonansu... i dopiero potem cisza.
Z konsensusami zaś nie tak od razu.
Zachwiania rytmu nie skojarzyłem więc z kłótnią.
Gratuluję udanego życia i spokojnych kłótni.
Ja nie krytukuję, ja się pytam.Oczywiście każdy ma prawo słyszeć to po swojemu
"Ja nie jestem agresywny. Agresywność – jeden."
Skrzypce – przyrząd do łaskotania wnętrza ucha za pomocą tarcia końskiego ogona o wnętrzności barana.
- Waldzither9
Utwór jest fajny, trzeba go jednak jeszcze dopieścić i wokalnie i muzycznie, na upartego można poeksperymentować z tempem.
A tak pół żartem próbka jak w różnej konwencji wykonany utwór inaczej brzmi.https://www.youtube.com/watch?v=ChvLzcUGkeY
A tak pół żartem próbka jak w różnej konwencji wykonany utwór inaczej brzmi.https://www.youtube.com/watch?v=ChvLzcUGkeY
Pozdrawiam Andrzej
Jerzy - jestem waszym fanem:) Obydwa kawałki są super. Jednocześnie surowe i takie...muzykalne. Podoba mi się wokal (męski i żeński) - działaj!
pozdrowienia
Piotr
Piotr
PiotrCh, surowizna jaknajbardziej zamierzona
Mam we krwi Nirvanę. której ani Bach, ani nikt inny nie może wyplenić
michqq, o agresji nawet nie pomyślałem
Zdaje sobie sprawę z niedociągnięć, wszak dzieciaki mają mało lat, a niektóre grają od półtora roku. i grają, a nie siedzą przed kompem
Mam we krwi Nirvanę. której ani Bach, ani nikt inny nie może wyplenić
michqq, o agresji nawet nie pomyślałem
Zdaje sobie sprawę z niedociągnięć, wszak dzieciaki mają mało lat, a niektóre grają od półtora roku. i grają, a nie siedzą przed kompem
Post pod postem... wiem (choś pprzedni post wrzucił jurbassteck ) i kajam się, ale
Chciałem sie pochwalić kolejnym utworem NIEwolników Systemu.
JEST - zapraszam do posłuchania i konstruktywnej krytyki
Chciałem sie pochwalić kolejnym utworem NIEwolników Systemu.
JEST - zapraszam do posłuchania i konstruktywnej krytyki
Jak dla mnie , to za mało basu, Chyba, że było to zamierzone.
Taki trochę Stachura, trochę Wysocki i trochę harcerskie klimaty, ale miłe dla ucha, zwłaszcza w rege.
Pozdrawiam, Ryszard
Taki trochę Stachura, trochę Wysocki i trochę harcerskie klimaty, ale miłe dla ucha, zwłaszcza w rege.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Bardzo mi się podoba.
W balldzie na tematy miłosne najbardziej sprawdza się ta forma którą nawyraźniej polubiłeś: dialogu damsko-męskiego.
Jak Dumka na dwa serca, Klub wesołego szampania i inne różne.
Przy tematyce miłosnej to dialog damsko męski - no jak najbardziej.
Poźniejsza polifonia/kanon jest ambitny i sprawia że wykraczasz poza nurt piosenki biesiadnoogniskowej.
Przy piwie tego nie zaśpiewają.
Solówkę gitarową zrób może głośniej?
W balldzie na tematy miłosne najbardziej sprawdza się ta forma którą nawyraźniej polubiłeś: dialogu damsko-męskiego.
Jak Dumka na dwa serca, Klub wesołego szampania i inne różne.
Przy tematyce miłosnej to dialog damsko męski - no jak najbardziej.
Poźniejsza polifonia/kanon jest ambitny i sprawia że wykraczasz poza nurt piosenki biesiadnoogniskowej.
Przy piwie tego nie zaśpiewają.
Solówkę gitarową zrób może głośniej?
Jak najbardziej zamerzone. Jak pewnie zauważyłeś, przez cały utwór jest dokładnie taka sama linia basu, dodatkowo po czterech pierwszych taktach gitara go dubluje w podwójnej oktawie, a później pojawia się ten sam motyw tylko w tercji.
Solówka ma zadanie "obiegać linię basu z delikatnymi modyfikacjami, co mogło nie do końca wyjść, ale mimo to jest dość prosta i sucha - co już wyszło
Jak to powedziała znajoma - nawet polihymnia
Jak najbardziej nie do zaśiewania przy piwie, choć szczerze mówiąc jak byłem na studiach to nie takie rzeczy sie jechało po procentach (np Requiem MOzarta... aż wstyd przyznać )
Świetny jest tam efekt jeśli się tego słucha na słuchawkach, dokładnie słychać trzy różne głosy, gdzie dziewczyna "jakby ma ostatni głos" (nie, nie miałem na myśli trójkąta )
Co do głośności solówki, myślę, że nie ma co szaleć
Dzięki za konstruktywną krytykę, teraz pracujemy nad kolejnymi kawałkami i zobaczymy kiedy wejdziemy do studia. Mam w planie czerwiec, ale tego na 100% nikt nie wie.
Ja również zostaję waszym fanem. Kanał zasubskrybowany, będę słuchać w aucie Słucham na dobrych głośnikach i nie zgodzę się, ze mało basu. Jest tyle ile potrzeba w każdym kawałku. Fajne dźwięki w ogóle gracie, bije z tego taka nie zmącona niczym świeżość i oby tak pozostało. Bawcie się tą muzyka i róbcie mi tak dobrze dalej Już wiem! Przypomina mi to bardzo starą alternatywę, którą to słuchałem jeszcze w radio BIS. Bravo Jurek i młoda spółka