RAEGULAMIN !
Moderator: Jan
To są skrzypce robione na wzór stradivariusa.Mars2 pisze:Witam, W moim starym domu od lat leży stary instrument. Pamiętam ze lezy od czasów wojny i na leżał do dziadka. Jak widaę jest w kiepskim stanie ale moze ktoł z Was dołwiadczonych fachowców wie co to jest i czy coś warte ? Na plecach instrumentu jest chyba wypalony napis Stradivari.Wiem kto to i co robił ale nie komentuje tego,może ktoł
Witam , Zgadza się jest tam żyłka wędkarska ale po to by trzymało się to razem, na smyczku jakił sznurek. Ktoł kiedyś mi mówił ze takie skrzypce były robione w czeskiej fabryce. Jakoł nigdy nie myłlałem ze to jest prawdziwy Stradivari ale chciałem wiedzieę co to za skrzypce, czy to jakał kopia dlaczego i skęd tam taki napis.michqq pisze:To są skrzypce robione na wzór stradivariusa.Mars2 pisze:Witam, W moim starym domu od lat leży stary instrument. Pamiętam ze lezy od czasów wojny i na leżał do dziadka. Jak widaę jest w kiepskim stanie ale moze ktoł z Was dołwiadczonych fachowców wie co to jest i czy coś warte ? Na plecach instrumentu jest chyba wypalony napis Stradivari.Wiem kto to i co robił ale nie komentuje tego,może ktoł
Stradivariusy nie maję w tym miejscu żadengo napisu.
Purfling (żyłka) wyględa na prawdziwy, płyta wierzchnia na łwierkowę, nadaję się do odremontowania.
Ktoł je ostrunował żyłkę wędkarskę, a smyczek wyględa jak kpina.
Londyłski lutnik dzieli się doświadczeniami z klejenia pęknięę w płytach skrzypiec:mógłbył opisaę i ozdjęciowaę to pęknięcie na plecach.