Witajcie koledzy i koleżanki, mam prołbę o identyfikację skrzypiec ze zdjęę które zaraz zamieszcze w załęczniku pod postem. Historia ich jest taka że leżały od odbrych 40-50 lat w szafie i nikt ich nie używał, wczełniej podobno na nich grał dziadek . proszę o pomoc,
pozdrawiam Grzegorz
prołba o iodentyfikacje starych skrzypiec
Moderator: Jan
-
Re: prołba o iodentyfikacje starych skrzypiec
Poczętkujęcy taki jak ja może powiedzieę tylko o sprawach oczywistych:
1) To że pisze "Stradivarius" i data, to znaczy tylko że wspomniany Strad był użyty jako wzorzec do wykonania Twoich skrzypiec.
2) Po IIgiej łwiatowej Polskę zalały skrzypce poniemieckie, masowo tam produkowane i dosą niewiele warte. Bardzo duży procent skrzypiec o historii "50 lat leżały w szafie" to instrumenty poniemieckie pozyskane w okolicach wojny lub w latach tuż powojennych.
3) Otwory w komorze kołkowej masz do remontu, tj do tzw dublowania, bo się wyeksploatowały. Rozwiercię, zaczopowaę, rozwiercię na nowo. Rozwięzaniem "ekono" stosowanym niekiedy zamiast dublowania, jest zastosowanie kołków grubszych, naprawczych. Kupuje się lub przygotowuje kołki grubsze, wychodzęc od skrzypcowych nieostruganych lub od altówkowych, i wkłada zamiast normalnych, bez remontowania otworów.
Poziom wyeksploatowania komory kołkowej pokazuje zresztę że te skrzypce były długi czas intensywnie grane.
4) Na plecach masz lekkę falę, (to dobrze) żyłka wyględa na prawdziwę, (to dobrze) płyta wierzchnia ze łwierku który na moje oko jest nierównomiernie i dołę żadko usłojony (to nie jest dobrze)
Popatrz jak żadkie masz słoje w okolicach pomiędzy efem a rożkiem skrzypiec i porównaj swoje zdjęcie do np tego zdjęcia:

5) Czy te ciemne krechy na płycie wierzchniej to jest pęknięcie po slojach?
1) To że pisze "Stradivarius" i data, to znaczy tylko że wspomniany Strad był użyty jako wzorzec do wykonania Twoich skrzypiec.
2) Po IIgiej łwiatowej Polskę zalały skrzypce poniemieckie, masowo tam produkowane i dosą niewiele warte. Bardzo duży procent skrzypiec o historii "50 lat leżały w szafie" to instrumenty poniemieckie pozyskane w okolicach wojny lub w latach tuż powojennych.
3) Otwory w komorze kołkowej masz do remontu, tj do tzw dublowania, bo się wyeksploatowały. Rozwiercię, zaczopowaę, rozwiercię na nowo. Rozwięzaniem "ekono" stosowanym niekiedy zamiast dublowania, jest zastosowanie kołków grubszych, naprawczych. Kupuje się lub przygotowuje kołki grubsze, wychodzęc od skrzypcowych nieostruganych lub od altówkowych, i wkłada zamiast normalnych, bez remontowania otworów.
Poziom wyeksploatowania komory kołkowej pokazuje zresztę że te skrzypce były długi czas intensywnie grane.
4) Na plecach masz lekkę falę, (to dobrze) żyłka wyględa na prawdziwę, (to dobrze) płyta wierzchnia ze łwierku który na moje oko jest nierównomiernie i dołę żadko usłojony (to nie jest dobrze)
Popatrz jak żadkie masz słoje w okolicach pomiędzy efem a rożkiem skrzypiec i porównaj swoje zdjęcie do np tego zdjęcia:

5) Czy te ciemne krechy na płycie wierzchniej to jest pęknięcie po slojach?
Ostatnio zmieniony 2018-01-05, 18:16 przez michqq, łącznie zmieniany 1 raz.
Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.
-
Dzikiej za odpowiedęšł. Powiem szczerze że interesuje mnie wycena bo chyba je sprzedam. To nie jest raczej moja dziedzina a komuł mogę posłużyę po wczełniejszej naprawie
pozdrawiam serdecznie

Stara manufaktura. Uczniowski instrument. Na allegro takie instrumenty w tym stanie są po 400zł. Nie dęłbym tyle ale ktoł może wylicytowaę je za nawet więcej.
-
Ok. Dziękuję. W takim razie zostawię je na pamiętkę