Heh,, Piotr wiesz więcej niż jaPiotrCh pisze:Ta szczelina między topem i korpusem ma niecałe 0,5mm - będzie dobrze.

Czy takie coś można zastosowaę w wykołczeniu pod olej?DR4MA pisze:ja żeby zrobię coś takiego użyłem grain fillera firmy rustins zabarwionego bejcę na czarno bo oryginalnie miał kolor mahoniowy
Myłlałem o połęczeniu na łruby i tuleja w gryfie. Jeszcze nie wiem jak się do tego zabraę. Będę testował na obcym ciele. Kilka wizyt w warsztacie po pracy zaowocowało przyklejonę podstrunnicę i spasowaniem gryfu z korpusem zaczyna to wszystko przypominaę gitarę.darek pisze:...Gryf ma byę mocowany przez jakieł tuleje wpuszczone w korpus?...
Osoby, które łledzę moje postępy w pracy zauważę napewno innę główkę gryfu niż we wczełniej zamieszczonych zdjęciach.
Tak to jest jak się chce więcej i szybciej niż się umie i wie.
Jeżeli chodzi o szablony korpusu jest pełna profeska jednak nie pomyłlałem do kołca o szablonie gryfu. Korpus był poprawiany a gryf pozostał ten który miałem wczełniej . Zamawiajęc i przesyłajęc pliki do frezmena od cnc wysłałem plik z podstrunnicę i plik główki.Muszę o tym pamiętaę żeby robię z lekkim zapasem dla oparcia łożyska frezu.
Frezujęc podstrunnice było ok lecz przy główce na samym kołcu łożysko lekko mi zjechało z szablonu i zrobiły się nie fajne wgłębienia które byłyby pod siodełkiem.
Jedyne wyłcie to nowy gryf. Jednak powiedziałem sobie, że będę ratował wszystko tak długo jak się da. Można zamówię drewko i strugnęę nowe, ale pomyłlałem, że takie akcje czegoś mnie nauczę.
Od strony stopy miałem spory zapas. Przesunęłem więc wszystko do tyłu odcięłem skos dokleiłem nowę główkę. Niestety nie miałem już wystarczajęco dużo bubungi na nakładkę więc ratowałem się doklejkę z hebanu. Przy okazji poprawiłem otwór na klucz do regulacji pręta. Dziura nie jest już na środku główki jak to było wczełniej i klucz wchodzi krótszę stronę

Mam pytanie odnołnie otworów na struny przez korpus. Jak to robicie , jakie macie metody i kolejnołę. Może jest ich klika i chcę najpierw przetestowaę i wybraę najprawidlejszy