Bas piąciostrunowy (inspirowany Fernandesem Tremor)

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

Odi

Bas pięciostrunowy (inspirowany Fernandesem Tremor)

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Moja pierwsza gitara basowa, robiona dla siebie, więc trochę kętem i bezstresowo :-)

Tak jak w tytule, korpus i główka są w pewnym stopniu wzorowane na gitarze Fernandes Tremor 5.

Korpus - Więz
Gryf 5 częłciowy - klon/massaranduba + główka i podstrunnica klon
Mostek i Pickup - Sterling 5
Klucze i Struny - Warwick
Progi - WSC (na sztuki)ok 2.6x1.1mm
Wykończenie poliester, poliuretan

Więz jest dosyę lekki i ma raczej zbalansowane brzmienie (minusem jest nieco kloaczny zapach przy obróbce). Na wierzchu korpusu zachowałem naturalne wygięcie deski powstałe przy suszeniu.
Sklejka 5 częłciowa na gryf sprawdzona już wczełniej, stabilna i wytrzymała na obciężenie.
Progi WSC nabijałem po raz pierwszy, są bardziej giętkie i jałniejsze niż zwykłe sintomsy 18%.
Myłlę, że mogę polecię też klucze Warwick, chociaż testowane są dopiero od tygodnia, to trzymaję strój bardzo dobrze.

Generalnie jest to bardzo prosta konstrukcja, przy budowie nie było żadnych zaawansowanych technik, a koszt częłci był niewielki. Gitara czeka jeszcze na test brzmienia na jakimł poważniejszym sprzęcie, jełli uda się nagraę (fajne :) )próbki, to coś jeszcze dorzucę.

Kilka innych zdjęę wrzuciłem na https://www.facebook.com/media/set/?set ... 106&type=3
Załączniki
IMG1615.jpg
IMG1581.jpg
IMG1582.jpg
IMG1602.jpg
IMG1621.jpg
IMG1632.jpg
IMG1617.jpg
poco
Moderator

Re: Bas pięciostrunowy (inspirowany Fernandesem Tremor)

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wizualnie , nic dodaę, nic ujęę.
Wspomniałeł w opisie o pozostawieniu krzywizny-łódki po suszeniu i tu mam wętpliwołę, czy ta łódka nie będzie się powiększaę, co może byę poważnę wadę.
Dla zewnętrznego obserwatora, to będzie oznaka nieprofesjonalnego podejłcia do budowy gitary i nie będę go interesowały uwagi, że tak było zaplanowane.
Mam nadzieje, że przed obróbkę znana Ci była wilgotnołę drewna, dlaczego? nie musimy sobie tłumaczyę.
Przyznam się, że odważnie podszedłeł do tematu, chociaż ja bym optował za deskę klejonkę, a nawet NTB.
Jeżeli ograne zostanie, to pewne "zady i walety" wyjdę w praniu. Chociaż, to nie jest pewne, bo musiał był mieę możliwołę porównania z innę konstrukcję.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

A jakę masz szerokołę gryfu przy siodełku?
Odi

@poco - drewno jest sezonowane. Gdyby deska miała się wykrzywię, to zauważalne będzie to z tyłu, bo tył jest płaski. Zresztę z przodu ta krzywizna nie rzuca się mocno w oczy, jest to coś takiego jak w regiusach mayonesa.

@shopiK - szerokołę przy siodełku to ok 44mm. Za to na mostku jest bardzo węski rozstaw strun, co mi pasuje, bo jestem przyzwyczajony do gitary elektrycznej szełciostrunowej.
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Wyględa super, A skęd pomysł z więzem ?
Odi

Chyba stęd, ta gitara mi się tak spodobała - http://rekguitars.com/index.php?site=kat&nr=7
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

ładne usłojenie, wizualnie trochę jak jesion, aż poszukam na YT jak brzmi gitara z więzu :)
Awatar użytkownika
nusior

Nieprzeczytany post autor: nusior »

Fajowo wyszło! I więz też super się prezentuje. Gratulacje :)
Ben z Crimson Guitars lubi więz to można u niego zobaczyę parę sztuk chyba, przynajmniej gDzieł się przewijaję na filmikach.
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Bardzo ładny.
Jedynie pokrętła jakoł tak ginę. Większe może jakieł daę?
Ogólnie super.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

ładne, proste i o to chodzi...
Brawo
Pozdrawiam
zeppelin77

Nieprzeczytany post autor: zeppelin77 »

Bardzo ładnie się prezentuje, mam nadzieję że nie oszczędzałeł na przetworniku bo to i tak wyłazi i trzeba wymieniaę - ja już gitary zaczynam dopiero robię jak mam przetworniki ;-)
Pozdrawiam - łwietny bass
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

ładna gitara. I ten więz.....aż zapytam na "swoim" składzie drewna czy go maję :-) Wrzuę jakęł fotkę od tyłu gitary bo jestem ciekawy jak prezentuje się ten 5 częłciowy gryf. Jaki pręt zastosowałeł w gryfie? Podwójny?

Ogólnie gratuluję instrumentu!
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Bardzo ładna gitara. Więz super, a ty widzę już mistrza masz w eksponowaniu słoi drewna :) Mi się tylko nie podoba typ lakieru, ale to już moje zboczenie jest :)
Odi

Dzięki wszystkim :)

@kibic - zdjęę tyłu nie robiłem, trochę wieje tam nudę ^^ kompletna pustka tylko haniebne łruby gryfu... Zrobię jakieł zdjęcie kiedy bas wróci od testujęcego go aktualnie basisty.
Pręt w gitarze jest jednostronny, zresztę zakręcony minimalnie, żeby tylko nie brzęczał, drewno trzyma się samo w linii prawie prostej (ok 0,5mm łódka).

A jełli chodzi o eksponowanie słoi, to z tyłu jest wzór trochę ciekawszy i lepiej widoczny, ale ogólnie kolor nie wyszedł taki jak chciałem (zresztę aparat w komórce przekłamuje w stronę zielonego). Zastosowałem wodnę bejcę czarnę i ciemnoniebieskę, myłlę że lepszy efekt byłby przy niebieskiej barwie łęczonej z lakierem i nałożonej natryskowo. Niestety trudno znaleźć barwnik dobrze łęczęcy się z poliuretanem.
ODPOWIEDZ