Skrobanie orzeszka - czyli kolejny projekt.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Skrobanie orzeszka - czyli kolejny projekt.

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Wszyscy skrobię drewno - skrobię i ja! :-D
Z przebudowanym warsztatem, nowymi narzędziami a przede wszystkim z zupełnie nowym podejłciem i nowym "Ja", pamiętajęcym wszystkie swoje poprzednie babole i niedoróbki ;-)
Projekt to nic specjalnego - ot kolejny "stolarski wyrób" ( :lol: ) typu telecaster.
Na poczętek szyjka - oczywiłcie one piece (a jakże by inaczej). Drewno jak widaę - klon dołę ładny, wysezonowany i przycięty jak trzeba (nie nie.. to nie ten od ciebie Kibic, ten czeka na coś innego).

Zatem do roboty. Wycięcie kształtu, frezowanie i gładzenia (ach jak mi brakowało tego miziania cyklinę). Swoję drogę muszę wam zdradzię,że uzbierane blaszki z od listów łwietnie pełnię rolę cykliny (oczywiłcie odpowiednio naostrzone of course).
Załączniki
Wyrównywanie na blacie.
Wyrównywanie na blacie.
I wuala. Pierwszy etap zakończony.
I wuala. Pierwszy etap zakończony.
Ostatnio zmieniony 2014-08-04, 08:36 przez Piniu, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Piniu,

super, przede wszystkim warsztat wyględa zawodowo, może nie jest tak przestrzennie, ale za to lutniczo:)

zdradęšłno jakieł szczegóły, jaka koncepcja przyłwieca tym razem?

hehe, ja to myłlałem, że dziwak jestem, że te blaszki zbieram, a tu proszę :D:D
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

PiotrCh pisze:może nie jest tak przestrzennie, ale za to lutniczo
Spodobałoby ci się. Blat mam zainstalowany wysoko, co by się schylaę nie trza było i w ogóle wygodniej przy ręcznych pracach. No i kameralnie :) Skrobałbył :mrgreen:

Szyjka się skrobie, koncepcja się obmyłla :) Chciałbym coś naprawdę extra zrobię.
donkirk24

Nieprzeczytany post autor: donkirk24 »

To widzę, że nie tylko ja zbieram te blaszki :D
Ja je wykorzystuje np na płytki pod jack'a :) Powodzenia przy budowie i tak jak każdy czekam na kolejne fotki z postępów :)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

No blaszki są wyrębane. Można z nich wiele rzeczy zrobię :) Niestety już mi tylko kilka zostało :(
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Też zbieram blaszki :-D Czym je ostrzyłeł?
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Szlifierkę stacjonarnę.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Szlifierkę stacjonarnę z podpórkę. Ustawiam pod odpowiednim kętem i ostrzę.

Wczoraj się główka wyfrezowała i trochę wypindraczyła papierami i cyklinę :)
Teraz troszkę przerwy bo trzeba na truss-a poczekaę ;)
Załączniki
g2.jpg
g1.jpg
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

He he... Czekałem aż ktoł zada to pytanie :mrgreen: ... Nie nie - łuk jest bardzo dobry :) Inny niż w oryginale ale tak ma byę :) czy gDzieł jest napisane, że plany są łwięte?

łuk będzie trochę niższy jak wyfrezuje radius na szyjcie. Zejdzie jeszcze jakieł 5mm materiały z góry :)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Tak. Dobrze zrozumiałeł :) Deska ok 30mm i będę nacinał progi po radiusowaniu :) Czy to cos ykhm.. dziwnego? :-) Jest przyrznia, jest przymiar do niej - wszystko jedno czy nacinam sloty przed czy po radiusowaniu ;)
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Piniu... napisz no coś więcej na temat gitary. Jaki korpus, czy z bindingiem, efami, jakie przetworniki.. kolory, czym wykołczysz.

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Może to dziwnie zabrzmi, ale jeszcze nie wiem.Szukam inspiracji. na pewno bez efów, bo to decha będzie, co do przetworników to mam taki customowy set od Darka i kusi mnie,zeby go założyę, ale wtedy będzie to ciemny tele (tak les-paulowo trochę). Cięgle się zastanawiam jakie by tu drewno daę do tych przetworników ;) Co do kolorów i wyględu to coś mi po głowie chodzi ale nie powiem ;) Wykończenie pewnie będzie nitro chociaż chodzi mi po głowie od dawna olejowanie.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Skrobie się dalej :) Osadził się truss i zrobiłe się drewniana tulejka ozdobna na jego kołcu :) W sumie pierwszy raz robiłem sam drewnianę tulejkę. Wykorzystałem rurkę metalowę cieniutkę. Poszarpanie kołcówki pilnikiem sprawiło,że wchodziła w drewno jak w masło. Potem już tylko nawiercenie otworu w środku i wuala. Na fotce już wklejone , oszlifowane i cała główka delikatnie pocięgnięta lakierem co by brudu nie łapała podczas dalszej obróbki. Oczywiłcie całołę będzie jeszcze dopieszczana po wyfrezowaniu radiusa i częłciowego profilu szyjki. Zrobiłem też sobie przystawkę do zrobienia zmiennego radiusa. Tak jak pisałem w topicku o radiusach - tak zrobiłem. Długa sztywna prowadnica dla frezarki, na kołcach założone różne radiusy (9,5 / 12"). Prowadnica będzie jeszcze zablokowana tak, aby można było poruszaę nię tylko w poprzek , radius będzie frezowany wzdłużnie. Nie wiem jeszcze jak to rozwięzanie się sprawdzi - jutro zrobię test na jakimł kawałku, pomierzę i będę mógł więcej spostrzeżeł napisaę.
cdn.
Załączniki
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Piniu. Jak będziesz frezował wzdłuż, to nici z tego radiusa. Jeżeli już, to tylko frezowanie poprzecznie.
Z tę tulejkę, to nieęšłle wykombinowane. jedna tylko uwaga, że musisz mieę wtedy wiertło o łrednicy wewnętrznej rurki, aby pasowały do siebie oba detale.
łatwiej jest się uniezależnię robięc odwrotnie, czyli najpierw otwór wewnętrzny na nakrętkę trussa, a potem zamocowaę ten kawałek drewienka w wiertarce i "toczenie" po wierzchu do wymaganej łrednicy.
Tym samym unika się 'celowania' wiertłem w oł detalu wyciętego wczełniej tym domowym wiertłem cylindrycznym :-D , no i operowanie takim drobnym detalem łatwiejsze.
Myłlę, że zbyt wczełnie oceniasz kołcowe brzmienie. Może się okazaę lepsze niż sądzisz.
Powodzenia , bo poczętek niezły. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

poco pisze:Jak będziesz frezował wzdłuż, to nici z tego radiusa. Jeżeli już, to tylko frezowanie poprzecznie.
Hmm.. czy ja wiem.. zawsze frezuję wzdłuż (wzdłuż szyjki) stały radius więc zmienny chyba też można. Jakby nie patrzeę to wzdłuż jadę po tworzęcej. Hmm.. zrobię ten testowy bloczek dzisiaj to pogadamy bo teraz do kołca sam nie wiem :)
poco pisze:łatwiej jest się uniezależnię robięc odwrotnie, czyli najpierw otwór wewnętrzny na nakrętkę trussa, a potem zamocowaę ten kawałek drewienka w wiertarce i "toczenie" po wierzchu do wymaganej łrednicy.
W taki sposób właśnie robię otwór w wyciętym i oszlifowanym walcu. Mocuje go we wrzeciono i nawiercam wiertłem zamocowanym i w imadle idealnie w linii wrzeciona :)
poco pisze:Myłlę, że zbyt wczełnie oceniasz kołcowe brzmienie. Może się okazaę lepsze niż sądzisz.
Brzmienia nie oceniam, to tylko takie spekulacje spowodowane tym iż przetworniki te miałem / testowałem w poprzednim telecasterze - stęd mniej więcej wiem jak się zachowuję. Zostawiłem je sobie z myłlę o kolejnym tele.
ODPOWIEDZ