stara podróbka ibaneza. potrzebny mostek.

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Strasznie ktoł zmasakrował ta jolanę, co do kupna pierwszy byłem ;-)
Dla mnie to ona do generalnego malowania

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hubertus

Nieprzeczytany post autor: hubertus »

popik10 pisze:Strasznie ktoł zmasakrował ta jolanę,
Faktycznie przeorana... Ale za to większa satysfakcja z remontu 8-)
Awatar użytkownika
Faflun

Nieprzeczytany post autor: Faflun »

słuchajcie, stary i nowy lakier tworzę dosyę grubę warstwę. słyszałem, że gruby lakier wpływa na brzmienie niektórych gitar. podobało mi się brzmienie tej gitary, więc nie chcę go zmienię. czy jest takie ryzyko? jełli nie to czym najbezpieczniej lakier zeskrobaę (papierem zaszlifuję się na łmierę)? a jełli jest, to może nie usuwaę do deski tylko przeszlifowaę lakier, zaszpachlowaę, wyrównaę i polakierowaę na starym?

napiszcie proszę co myłlicie, bo nie chcę zrobię jakiejł głupoty.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Faflun pisze:a jełli jest, to może nie usuwaę do deski tylko przeszlifowaę lakier, zaszpachlowaę, wyrównaę i polakierowaę na starym
możesz też tak zrobię jak ci się brzmienie podoba, bo może się troche zmienię. Na lepsze of kors ;)
Awatar użytkownika
Faflun

usuwam lakier do dechy. jest szybciej i mniej potem do szpachlowania. przypadkiem udało mi się bardzo usprawnię sobie pracę, podgrzewajęc go przypadkiem lampkę. poszedłem tym tropem i... jak się podgrzeje ten lakier suszarkę do włosów, to odłazi od gitary jak guma :shock: można go palcami zdzieraę. tylko czasem dłutem podważyę. jutro wrzucę jakieł foty.
Awatar użytkownika
Faflun

Acha! Ważne pytanie... Czy jak będę usuwał lakier z gryfu, podgrzewajęc go miejscowo (bez przesady - zwykłę suszarkę) to mu nie zaszkodzę? To chyba nie to samo co zostawię gitarę opartę o kaloryfer, nie? ;-)
Załączniki
IMG_3439.jpg
popik10

Po tym zdjęciu widaę że gitara była malowana.
Ktoł kład bordo na czarny. Do gołego drewna ję jełli ma byę dobrze.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Faflun

też tak myłlę, zeszlifuję do drewna.

BTW co byłcie zrobili z tym? i tak muszę wydłubaę tę szpachlę, żeby ewentualnie zamaskowaę te dziury drewnianymi kołkami, ale... próbowalibyłcie odkręcię ten gryf do malowania?
Załączniki
sruby_jolana.jpg
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Prawdę mówięc nie wyobrażam sobie najpierw czyszczenia a potem lakierowania bez rozebrania całołci. Odkręę a przy okazji sprawdzisz, czy w gnieęšłdzie nie ma innych baboli, które możesz na tym etapie bezbolełnie usunęę.
Poza tym jak będziesz lakierował ze skręconym gryfem, to wczełniej czy póęšłniej będziesz miał na linii styku pęknięcie.
Awatar użytkownika
Faflun

to wszystko wyględa mi na mocno słaby tuning... :-?
czy stare dziury w gryfie powinienem czymł wypełnię, żeby nowe łruby sobie własny gwint wyżłobiły?
Załączniki
IMG_3446.JPG
IMG_3443.JPG
popik10

Ja chyba użył bym nowych łrub z większymi zębami, te z kwasówki takie maję, tylko uwaga, kwasówka jest twarda ale krucha.
Pod łrubami nie było żadnych stalowych koszyczków??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Faflun

stare były wkręcone przez gołe drewno. ja myłlę, że nowe puszczę przez podkładki, bo blaszki z takim rozstawieniem otworów chyba nie dostanę.
popik10

Użyj czegoś takiego >
łruby przez samo drewno to najgorsze rozwięzanie. Totalne partactwo.
Pozdrawiam
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Dlaczego partactwo? Myłlisz o wgniataniu drewna przez łby łrub? Ja w pierwszych gitarach używałem wkrętów meblowych do płyt wiórowych, nazywa się to konfirmaty czy jakoł tak.
Obrazek
Bez podkładek i łby wpuszczone w drewno. Spisuję się bez zarzutu.
Awatar użytkownika
Faflun

ok chłopaki, dzięki. myłlałem właśnie o takich podkładkach jak popik wysłał. tylko kurcze, nie wiem jeszcze jak poszerzyę dziury na łby tak, żeby nie wyszczerbię drewna. ale do przykręcania gryfu jeszcze daleka droga... 8-)

dzisiaj dałem rade odsłonię tył korpusu. zdrapałem wkładem noża do tapet. pitolenia trochę, ale nie zapyliłem za to całej chałupy, a drewno jest gładkie jak szkło. naturalnie jest trochę wgnieceł, ale mogło byę gorzej. jutro boki i może zacznę też przód szlifowaę.
Załączniki
IMG_3453.JPG
ODPOWIEDZ