zywica epoksydowa

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

mroku
Kontakt:

zywica epoksydowa

Nieprzeczytany post autor: mroku »

potrzebuje Twardej i gestej zyciwy epoksydowej, ktora mozna naprawiac drobnne ubytki lakieru w gitarach.

OStatnio kupilem jakies gowno ktore po wyschnieciu jest miekkie schnie 2 dni i jest rzadkie jak rozwodniony kisiel.

help!
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie sądzę, że uda się dobraę żywicę uniwersalnę. Lakiery maję zróżnicowane parametry techniczne, a już stare powłoki potrafię zachowywaę się w sposób nieprzewidywalny.
Jeżeli miał bym polecaę, to tylko poliestrowy, jako że ten znam.
Daje się ładnie szlifowaę ,polerowaę, ma dobrę rozlewnołę, łatwa aplikacja, ale czy do wszystkich procedur się nada, to nie wiem. Niemniej jednak spróbuj.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
mroku
Kontakt:

ęšłĽywica poliestrowa?

Chodzi mi o wypełnianie ubytków w lakierze poliuretanowym:)

Da się ję tak łanie wypolerowaę?
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

ęšłĽe się da ładnie wypolerowaę, to fakt, ale czy przy naprawie ubytków trwale połęczy się z otoczeniem i nie będzie to widoczne, to ja nie wiem. Poliuretan nie jest mi znany jako pokrycie dla instrumentów, a raczej podłóg/parkietów.
Może też występię zjawisko rozwarstwienia się po czasie, na skutek różnych parametrów rozszerzalnołci termicznej lakierów jak i wielu innych przyczyn /czystołę powierzchni styku, mała powierzchnia styku, temperatura przy nakładaniu itd./ Zresztę, każda naprawa punktowa jest obarczona takim ryzykiem, dlatego zaleca się po naprawieniu ubytków całołciowe lakierowanie, które niejako eliminuje niekorzystne skutki popełnienia gDzieł tam błędu, a już koniecznie trzeba poinformowaę klienta o możliwołci występienia takich zmian. To łwiadczyę będzie o uczciwołci w kontakcie ze zleceniodawcę
A może pomyłl o efekcie relic zamiast na siłę naprawiaę nienaprawialne ( zamaskowaę można wszystko na krótki czas, a co potem gdy wyjdę babole?)? ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
mroku
Kontakt:

Dziwne, bo powiniien Ci byę znany bo są nim lakierowane choęby Japołskie fendery i masa znanych gitar.

Na pewno nie będę bardziej niszczył gitary. I na pewno nie będę też zalewał każdego odpuknięcia w 40 letniej gitarze.

Czasem jest po prostu ładna gitara w dobrym stanie a efekt psuje jedno brzydkie obicie w widocznym miejscu i wtedy warto coś z tym zrobię.

Co w takim razie proponujesz zrobię? Czym wypełnię taki ubytek?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Może akryl??
Epoksyd w zależnołci od temperatury więże dłużej lub krócej. Ale generalnie powinno się dogrzewaę. Sę co prawda nikotemperaturowe ale ciężko je kupię w małych opakowaniach.
Gdybym mięł polecaę to epidian 5 i to jest klej epoksydowy i ma dużę gęstołę.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ