Dla kogo to forum?

Tutaj czekamy na waszę inicjatywę...To co powinno byę a niema , to co jest a nie powinno byę etc.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

poco pisze:Przypomniało mi się z tym wykupem domen, a tego nie rozumiem i może należało by się zastanowię jak można by uniknęę opłat za ten temat np. korzystajęc ze sponsoringu i na jakich warunkach było by to możliwe. Nie było by myłlę problemem znalezienie wspólnej kasy , aby nie obciężaę jednej osoby skoro nie czerpie ona z tego forum korzyłci materialnych,
To nie są wielkie koszty. Na innym forum które prowadzę porywamy je wspólnie z jeszcze dwoma adminami i nikt problemu nie robi, na jeszcze innym płacę sam, ale użytkownicy sami się pytaję czy nie wspomóc czasem jak przychodzi termin wykupu i też to działa. Także nie jest ęšłle. W pierwszym roku jest w ogóle tanio a w następnych latach trochę drożej. Ja mam po kosztach domeny u kolegi ;)

jest np. dostępna domena forumlutnicze.pl - podoba się??
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

rabbit pisze:jest jednak pewna różnica między tymi, którzy chcę zrobię gitarę, a tymi którzy chcę wystrugaę patyk dogrania.
Jak już każdy pisze co go irytuje to i ja się dorzucę, proszę nie zadawajcie głupich pytał w stylu jak myłlicie..? czy mam kawałek deski czy mogę z niego zrobię gitarę, matko jełli ktoł chce zbudowaę gitarę (lub inny
instrument) to musi się trochę sam postaraę i poszukaę, w skarbnicy wiedzy jakę jest internet, a nie zadawaę naprawdę podstawowe pytania. wlęsnie z tego powodu nie piszę zbyt wiele na forach, najpierw szukam, pozdrowionka :D

Wiesz no nie ma głupich pytał ,dla kogoł akurat może to byę bardzo istotne.Z drugiej strony google nie boli.Ale od czego jest forum :)
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Moim zdaniem na forum robi się bałagan chaos. Jest mnóstwo wpisów pełnych półprawd wyssanych z palca i coraz więcej ludzi, którzy piszę zwykłe bzdury w przemędrzały sposób. Co prawda głupich pytał nie ma ( dodaję pytał...) , a nie głoszenie bzdur wynikajęcych z niewiedzy i zwykłego lenistwa. Wchodzęc tutaj ktoł kto jest zainteresowany lutnictwem i gitarami powinien się jakoł przygotowaę do rozmów na forum a przede wszystkim je przeczytaę zanim o coś zapyta. Ostatnio jeden z ,,kolegów" zapytał mnie o grubołę progów w ogłoszonym przez moję osobę klasyku w dziale ,, kupie sprzedam " Gdyby posiadał wiedzę to wiedział by, że w mistrzowskich gitarach klasycznych wykonanych na zamówienie nie stosuje się innych niż 2,0 lub 2,15. No ale cóż potem napisał mi na priva pasztet oszczerstw i ubliżał nazywajęc mnie g,, grubiałskim dziadkiem" hehehehe ... czym rozbawił mnie jeszcze bardziej piszęc dalej , że szuka gitary do bluesa ze slidem... hehehehe... Widocznie dla niego wszystko co ma pudło rezonansowe to klasyk. Nie ważne czy ma struny nylonowe czy stalowe. Po tym jakże rozbawiajęcym mnie wpisie na priva oczywiłcie wyłęczył swoje prywatne wiadomołci ...
Na koniec napiszę tak... to co się dzieje jako żywo zdęża do jednego. Ludzie ,którzy maję coś faktycznie do powiedzenia będę forum omijaę z daleka i nie będę się dzielię wiedzę bo nie widzę zdrowego parytetu w rozmowach. Czasem zajrzę tylko żeby się połmiaę z kolejnych idiotycznych wpisów naładowanych pseudo wiedzę zasłyszanę, obejrzanę na YT i nie popartych żadnę praktykę. Zamiast przekonaę się do forum i byę aktywnymi będę się raczej izolowaę. Czy taki jest zamysł forum i tego chcemy...?

PS. Mnie nic tak nie denerwuje jak zwykła głupota i wypowiadanie się w tematach o których nie ma się zielonego pojęcia. Na dodatek jełli robi to ktoł w idiotycznie autorytatywny sposób przekonany o swych racjach mnie po prostu piana płynie uszami ze złołci i urywa mi ,,dekiel" . :-/
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

palisander pisze:Ostatnio jeden z ,,kolegów" zapytał mnie o grubołę progów w ogłoszonym przez moję osobę klasyku w dziale ,, kupie sprzedam " Gdyby posiadał wiedzę to wiedział by, że w mistrzowskich gitarach klasycznych wykonanych na zamówienie nie stosuje się innych niż 2,0 lub 2,15. No ale cóż
Jak sobie to wyobrażasz?? Bo ja szczerze mówięc nie mam pomysłu na izolowanie ludzi z wiedza i bez wiedzy. Ja też nie posiadam fachowej wiedzy ale czytam, robię i się uczę przy czym nie zawalam (chyba) forum głupimi pytaniami. Niestety ludzie są różni i nijak ich nie zmusisz do czegoś.. Z innej strony takie pytanie jak przytoczyłes np tobie wydaje się banalne, ale komuł innemu niekoniecznie. Np. takie progi w telecasterze - niby banalna sprawa ale jak popytaę tu i ówdzie to każdy stosuje inne i jak tu wybraę co wstawię? :-)

Ale do sedna. masz jakił pomysł to pisz ;)
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

No ale cóż potem napisał mi na priva pasztet oszczerstw i ubliżał nazywajęc mnie g,, grubiałskim dziadkiem"

Ja mysle , ze powyzszy cytat jest najwiekszym problemem a nie rodzaj progow...
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Teraz już wiadomo kto wrócił na forum. Bemol nabił 100 postów, wybył wielce obrażony a teraz pod nowym nickiem sieje ferment ;-) Jełli się posiada jakęł wiedzę to dobrze byłoby dzielię się nię w przystępny dla użytkowników sposób a nie głosię teorie nie znoszęcym sprzeciwu głosem, w których często nie wiadomo o co chodzi. Kultura osobista także tu obowięzuje.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wróciłem na forum i dopiero teraz zauważyłem zmianę w awatarze glada 123. :shock:
Wczełniej było napisane Brema, a teraz FPUH Bemol.
Ale nie jest ważne kto, gdzie , kiedy itp. Skoro sam decyduje opułcię forum, to jego sprawa.
Niestety nie unikniemy takich przypadków, ale ja bym się tym nie ekscytował.
Po prostu ludzie są jacy są i trzeba ich akceptowaę takimi jakimi są.
Nie przejrzałem, czy wszystkie swoje posty wykasował, bo kilka uwag z jego wypisów było konkretnych, wartych rozważenia. Trudno, nie zweryfikuje ich już, jak również nie będę z tego powodu płakał.
Mamy piękny Dzieł, więc korzystajmy z uroków lata póki mamy okazję.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
wojtek

W sumie jestem tu łwierzakiem ,ale też jestem na innym portalu (informatycznym) i tam panuje taka zasada ,,zachowaj szacunek użytkowników i kulturę wypowiedzi ,,i to jest włałciwie jedyny punkt regulaminu ,a jełli sie ktoł wyłamuje no to szefostwo sprawe załatwia od ręki .
Inna sprawa z powielaniem tematów ,myłle że będę sie powielaę tematy bo np . dwa złamania główki w gitarze to może byę zupełnie inna sprawa.
Myłle że przydała by sie dobra wyszukiwarka tematów .
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

wojtek pisze:Myłle że przydała by sie dobra wyszukiwarka tematów .
No przecie jest i to całkiem niezła.
wojtek

OlseNN pisze:
wojtek pisze:Myłle że przydała by sie dobra wyszukiwarka tematów .
No przecie jest i to całkiem niezła.
Nie no spoko może to kwestia przyzwyczajenia sie do układu stron ,poczytam popisze i pewno sie z wszystkim wizualnie oswoje :shock:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Kiedyś byłem aktywny na forum daewoo. Panowała tam fajna zasada. Przed tytułem tematu umieszczało się nazwę modelu auta. Bardzo ułatwiało to wyszukiwanie. Przykład: "[nexia 2.0 Turbo] Duże spalanie - co robię?". Tutaj mamy dołę precyzyjny podział na działy. Chociaż mi osobiłcie brakuje takich znaczników np:

[gryf] Jak wyprostowaę gryf?
[gryf] złamana główka - da się naprawię?
[podstrunnica] Jak uzyskaę radius?
[podstrunnica] Sęk w podstrunnicy co robię?
[progi] jak wyrównaę progi?
[progi] Nowatorska technika nabijania progów bez wysiłku
[progi] jaki pilnik wybraę?

spróbujcie w wyszukiwarce wpisaę słowa: gryf i podstrunnica :-)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Powiem szczerze, że nie bardzo wiem jak można stworzyę taka zwrotnicę, która będzie kierowała na włałciwy tor. Użycie słów kluczowych spowoduje, że pokażę się wszystkie miejsca, gdzie one się pojawiły i to w dowolnej kombinacji. To samo się dzieje w necie. Pokazuje się N tematów w których te słowa występuję, a każdy sobie sam szuka po kolei.
Gdybyłmy pisali wszystko stricte tematycznie, to było by łatwe nawet i teraz, a tak informacja np. gryf występuje we wszelkich możliwych konfiguracjach, a z kolei jak przypiszesz to do konkretnej nazwy, to jak jej nie podasz w zapytaniu, to Ci nie wylezie.
W motoryzacji jest prołciej, natomiast w lutnictwie, no nie wiem.
Może masz pomysł, to zapodaj.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Pomyłlę. Oczywiłcie nie ma co wprowadzaę rewolucji na siłę. Jak w przypływie natchnienia wykombinuję jakił spójny system to się podzielę :-)
wojtek

Może by stworzyę kilka dodatkowych działów tak jak np drewno ,lakierowanie , dołożyę działy np ,,gryfy ,, ,,korpusy,, .Po mojemu dobrze by jeszcze bylo ja by autor posta w nagłówku napisał krótko czego ma dotyczyę dany temat .
np ,,Ułamana główka gitary ,,
i pod spodem rozwinięcie
w dziale np gryfy
A może jeszcze szerzej rozwinęę na główne działy np budowa ,naprawy itp i też rozdzielię na konkretne elementy gitary
To taki mój pomysł
pozdrawiam wojtek
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

Moim zdaniem, dokładanie kolejnych kategorii to nie jest najlepszy pomysł. Im mniej, tym lepiej (w granicach rozsądku). A dlaczego? Otóż wyobraęšłmy sobie sytuację, że mamy dwie kategorie: "gryfy" i "korpusy", a ktoł chce się dowiedzieę czegoś na temat innowacyjnej metody łęczenia gryfu z korpusem. I co wtedy? Już w tej chwili kategorii jest na tyle dużo, że przy w miarę rozwoju dyskusji w zasadzie dany wętek należałoby podzielię i przeniełę - tylko że nie zawsze da się to zrobię bez uszczerbku dla spójnołci wętku. Także IMHO nie tędy droga.
ODPOWIEDZ