Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Tutaj trafiają tematy i posty obrazujące wszelkie błędy i nieprawidłowe działania.

Moderatorzy: popik10, poco

Awatar użytkownika
molu
Posty: 1393
Rejestracja: 2012-02-21, 14:42
Lokalizacja: Kraków

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: molu » 2016-03-11, 19:15

Koniecznie różową.. :)

T.
Awatar użytkownika
PiotrCh
Posty: 2801
Rejestracja: 2013-02-12, 00:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: PiotrCh » 2016-03-11, 20:47

Masz mini szlifierkę? Coś w stylu Dremel? Wyprowadź ładnie krawędzie tej dziury. Nie przejmuj się materiałem/kolorem na razie - do tego jeszcze daleka droga:) Najpierw spróbuj przygotować otwór i wyciąć taką łątkę w dowolnym materiale, która wpasuje się idealnie w krawędzie otworu. Właściwy kolor znajdziesz jak już będziesz miał odsłonięty boczek z lakieru, a szablon łatki będzie gotowy. To nie będzie robota na jeden wieczór;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
molu
Posty: 1393
Rejestracja: 2012-02-21, 14:42
Lokalizacja: Kraków

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: molu » 2016-03-11, 21:07

A ja bym spróbował łatkę zrobić laminowaną. Z jakiegoś forniru albo co. Łatwiej będzie dopasować do kształtu.

T.
Awatar użytkownika
PiotrCh
Posty: 2801
Rejestracja: 2013-02-12, 00:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: PiotrCh » 2016-03-11, 21:11

Z fornirem trzeba mieć dużo doświadczenia. Łatwo przetrzeć, ciężko się wyprowadza powierzchnię itd. Tu trzeba będzie najprawdopodobnie szlifować/cyklinować wklejoną łatkę żeby wyprowadzić wspólną powierzchnię z boczkiem - aby pod lakierem nie było nierówności. Ale jak ktoś ma doświadczenie - to taki laminat - czemu nie.
pozdrowienia
Piotr
szlifek
Posty: 436
Rejestracja: 2009-12-24, 12:58
Lokalizacja: kraków

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: szlifek » 2016-03-11, 23:38

Witam
Tak sobie myślę - najprostszym rozwiązaniem będzie wklejenie tego co wytniesz po drugiej stronie.
jak odpowiednio wytniesz to " mięsa " zostanie.
no i łatwiej zrobić jakąś sprytną ramkę ( choćby z hebanu ) dookoła paneliku .
Pozdrawiam.
pamiętaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
shopiK
Posty: 853
Rejestracja: 2012-06-01, 18:32
Lokalizacja: Łódź

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: shopiK » 2016-03-22, 17:44

Nie jestem specjalistą, ale dlatego właśnie podałem pomysł z klapką zaślepką. Nie każdy jest w stanie za pierwszym razem poradzić sobie z precyzyjnym wycięciem - a jeszcze będzie pasowanie elementów i maskowanie naprawy. Nie hejtuję tutaj Hendrixa. Troszkę za to wyrażam opinię przeciwną do propozycji, by w tym przypadku na siłę wdrażać rozwiązania czysto lutnicze - czyli precyzyjne wykonanie wklejki. No średnio to widzę. Tzn. spróbować można, ale...
szlifek
Posty: 436
Rejestracja: 2009-12-24, 12:58
Lokalizacja: kraków

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: szlifek » 2016-03-22, 18:09

Witam.
Szkoda że nie zrobiłeś jak napisałem.
Tam gdzie obecnie jest elektronika można było wyciąć większy otwór.
Taki żeby pokrył miejsce gdzie dawniej była elektronika.
W ten sposób uzyskałbyś kawałek takiego samego materiału.
I co do koloru i co do kształtu.
Następnie do elektroniki można było dorobić jakąś podkładkę , ramkę ( czy jak zwał ).
Z pewnością nie raziło by to tak jak łata w miejscu starej elektroniki.
Ale już po zabawie.
Pozdrawiam.
pamiętaj o cyklinie !
poco
Moderator
Posty: 3969
Rejestracja: 2010-12-06, 14:36
Lokalizacja: Blok Dobryszyce

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: poco » 2016-03-22, 21:11

Ten otwór, to wygryzałeś, czy jakąś inną techniką wykonywałeś?! :shock:
Nawet przez myśl mi nie przeszło, że tak wycharatasz drewno.
Nooooo! Tu mi podpadłeś, ale to Twój wybór i szczycić się nie masz czym, za bardzo.
Pozostaje jednak niedosyt polegający na tym, że albo my nie potrafimy doradzać, albo nie powinniśmy odpowiadać na pytani. A niech robią co chcą, skoro i tak wiedzą lepiej. Niemniej jednak postawiliśmy sobie jakiś cel, pomogliśmy wielu i wielu korzysta z wiedzy oraz treści postów wyjaśniających to, czego szukają.
Czy my jesteśmy tak nieudolni w swoich tłumaczeniach?
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
szlifek
Posty: 436
Rejestracja: 2009-12-24, 12:58
Lokalizacja: kraków

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: szlifek » 2016-03-22, 22:05

Witam.
Ryszard ! - miej litość :mrgreen:
Mnie się udało powstrzymać od jeszcze gorszych uwag na temat dziury.
Tak dla informacji - po prostu należało wziąć dremelka ( albo i wiertarkę ) , nawiercić po linii otworki fi 1 mm i cienkim brzeszczotem - pitu - pitu .
To najprostsza i każdemu chyba dostępna metoda.
Pozdrawiam.
pamiętaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
PiotrCh
Posty: 2801
Rejestracja: 2013-02-12, 00:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: PiotrCh » 2016-03-23, 18:50

Mleko się wylało. Przy maskowaniu dziury łatką postaraj się o więcej cierpliwości. Widzisz, myślałeś o precyzji lasera a musisz zadowolić się precyzją wybitej młotkiem dziury. Bez pośpiechu. Szminka, hmmm, zaopatrz się w ołówek 0.35mm, piłę włosową i multiszlifierkę. Inaczej wyjdzie jak w przysłowiu - odmierzył suwmiarką, zaznaczył kredą, a odciął siekierą.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jerzy S
Posty: 528
Rejestracja: 2013-07-16, 12:06

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: Jerzy S » 2016-03-23, 21:57

Moim zdaniem pięknie zniszczona gitara..
Na dobra sprawę nawet wrogowi bym w taki sposób nie zrobił miejsca pod elektronikę w instrumencie. Zasada jest taka by jak najmniej ingerować w konstrukcję. Każda zmiana przynosi mniej lub bardziej niekorzystne efekty.
Awatar użytkownika
Piniu
Posty: 2761
Rejestracja: 2011-02-15, 21:24
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: Piniu » 2016-03-24, 11:18

Ja tego nawet nie skomentuję.
Awatar użytkownika
PiotrCh
Posty: 2801
Rejestracja: 2013-02-12, 00:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Przełoźenie elektroniki w gitarze elektro klasycznej

Post autor: PiotrCh » 2019-04-24, 16:15

do kosza.
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ