Malowanie podstrunnicy w starych klasykach/akustykach
Moderator: poco
Malowanie podstrunnicy w starych klasykach/akustykach
Witam
Mam pytanie to "starej gwardii"
w starych gitarach klasycznych/akustycznych podstrunnica byla czyms malowana na czarno.
nie jestem w stanie okreslic co to dokladnie jest.
ma to dziwna strukture - jest matowe, z jakby drobinkami kwarcu.
Mam teraz starego japonskiego akustyka do remontu. wymiana progow itd
podstrunnica grubo pomalowana "tym czyms"
odczyscilem i zeszlifowalem podstrunnice i niespodzianka :(
a raczej kilka..
w podstrunnicy sa potworne dziury, ktore ktos zalatal szpachla.
odczyscilem je i zastanawiam sie czym je uzupelnic..
w przypadku palisandru nie byloby problemu, ale to jest jakies jasne drewno, ktore w dodatkuodbarwilo sie od tego mazida,
jedynym sensownym rozwiazeniem jest ponownie pomalowac podstrunnice tym samym specyfikiem , po uzupelnieniu ubytkow.
jesli wiecie co to za specyfik , prosze o podzielenie sie wiedza:)
dziekuje
pozdrawiam
mirzar
Mam pytanie to "starej gwardii"
w starych gitarach klasycznych/akustycznych podstrunnica byla czyms malowana na czarno.
nie jestem w stanie okreslic co to dokladnie jest.
ma to dziwna strukture - jest matowe, z jakby drobinkami kwarcu.
Mam teraz starego japonskiego akustyka do remontu. wymiana progow itd
podstrunnica grubo pomalowana "tym czyms"
odczyscilem i zeszlifowalem podstrunnice i niespodzianka :(
a raczej kilka..
w podstrunnicy sa potworne dziury, ktore ktos zalatal szpachla.
odczyscilem je i zastanawiam sie czym je uzupelnic..
w przypadku palisandru nie byloby problemu, ale to jest jakies jasne drewno, ktore w dodatkuodbarwilo sie od tego mazida,
jedynym sensownym rozwiazeniem jest ponownie pomalowac podstrunnice tym samym specyfikiem , po uzupelnieniu ubytkow.
jesli wiecie co to za specyfik , prosze o podzielenie sie wiedza:)
dziekuje
pozdrawiam
mirzar
A może szpachla taka która da się bejcować i na to bejce rustryka jakaś ciemna orzechowa. Używałem ostatnio takiej szpachli co prawda odrazu w kolorze orzechowym ale na opakowaniu było napisane że pod bejce się nada, zabawne bo wyglądała jak nutella i pachniała jak masło orzechowe A jak nie to nowa podstrunnica. Nie spotkałem się jeszcze z tym mazidłem o którym wspomniałeś
To może być zwykła farba nitro z dowalona ilością talku, który robi za wypełniacz i uzyskanie struktury mat. Talk można dodać do każdej farby. Onegdaj był to Litopon, czyli taki miks farby z talkiem w kolorze białym. Tym samym możesz talk wykorzystać do zrobienia wypełniacza /szpachlówki i po dodaniu barwnika będzie jak znalazł do celów lakierniczych. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Podstrunnice malowane z klonu i innych jasnych drewien najlepiej odnowić lakierem chemoutwardzalnym do parkietów, trzeba wybrać lakier matowy i do niego dodać czarnego pigmentu do farb, nie każdy pigment się nadaje czasem nie chcą się mieszać z lakierem lub lakier z pigmentem mimo dodatku utwardzacza nie chce zasychać lub zasycha b. powoli.
Trzeba najpierw kupić ze 2-3 rodzaje pigmentu i lakier i pomieszać w malutkich pojemniczkach pomalować testowo kawałek drewna.Sposób ten jest sprawdzony i bardzo ale to bardzo trwały o wiele trwalszy niż oryginalne wykończenie podstrunnic.
Trzeba najpierw kupić ze 2-3 rodzaje pigmentu i lakier i pomieszać w malutkich pojemniczkach pomalować testowo kawałek drewna.Sposób ten jest sprawdzony i bardzo ale to bardzo trwały o wiele trwalszy niż oryginalne wykończenie podstrunnic.