Looper własnej roboty / przełącznik pętli efektowych

Wszystko o...

Moderatorzy: popik10, poco

Awatar użytkownika
shopiK
Posty: 857
Rejestracja: 2012-06-01, 18:32
Lokalizacja: Łódź

Looper własnej roboty / przełącznik pętli efektowych

Post autor: shopiK » 2015-10-28, 00:53

Warsztat po przeprowadzce jeszcze nie w pełni gotowy do strugania, ale tak sobie od wakacji dłubałem po nocach :-)
Awatar użytkownika
Piniu
Posty: 2767
Rejestracja: 2011-02-15, 21:24
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Looper własnej roboty / przełącznik pętli efektowych

Post autor: Piniu » 2015-10-28, 09:54

Czyli w sumie taki sterownik MIDI :) Bo looper to mi sie kojarzy z nagrywaniem i zapętlaniem jakoś :). No to teraz jakiś rack z szufladka na efekty a pod noga tylko looper i kaczka ;)

PS. Shopik Entertainment - dooobre :)
Awatar użytkownika
shopiK
Posty: 857
Rejestracja: 2012-06-01, 18:32
Lokalizacja: Łódź

Re: Looper własnej roboty / przełącznik pętli efektowych

Post autor: shopiK » 2015-10-28, 12:42

No tak. nazwa mało precyzyjna, ale ciężko inaczej to określić - z anglikańskiego mówią właśnie looper, lub loop switch - przełącznik pętli.

Niby to taki rzeczywiście sterownik midi, ale bez midi - działa z kostkami, które właśnie midi nie posiadają. Można powiedzieć, że cały tor audio jest w pełni analogowy (tylko sterowanie realizowane jest cyfrowo).
Awatar użytkownika
PiotrCh
Posty: 2879
Rejestracja: 2013-02-12, 00:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Looper własnej roboty / przełącznik pętli efektowych

Post autor: PiotrCh » 2015-10-28, 18:16

Czy dobrze rozpoznaję wkręty ze stożkowymi łbami? Czemu tak?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
shopiK
Posty: 857
Rejestracja: 2012-06-01, 18:32
Lokalizacja: Łódź

Re: Looper własnej roboty / przełącznik pętli efektowych

Post autor: shopiK » 2015-10-28, 19:53

Bo to prototyp. Nie przemyślałem w ogóle łączenia obudowy ze spodem... Użyłem długich 7cm śrub... innych w castoramie nie było. :-) Gdybym użył grubszej blachy to możnaby gwintować i fajnie by było. A tu jest blacha 1mm (bo taką miałem). Wygląda to lipnie wiem. Ale to prototyp :-)
poco
Moderator
Posty: 4025
Rejestracja: 2010-12-06, 14:36
Lokalizacja: Blok Dobryszyce

Re: Looper własnej roboty / przełącznik pętli efektowych

Post autor: poco » 2015-10-28, 22:03

Nakrętki długie http://www.euro-met.com.pl/nakretki,770.html Z mosiądzu, stali możesz lutować do blachy stalowej cyną , lub użyj nitonakrętek. M3 i M4 długie możesz samemu wykonać.
Wewnątrz obudowy przylutowany/zgrzany do ściany kątownik z nakrętką/nitonakrętką i śruba od spodu. Inna opcja, to przylutowanie śruby, a nakrętka od spodu.
Na górze czysto, łatwo i przyjemnie. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK
Posty: 857
Rejestracja: 2012-06-01, 18:32
Lokalizacja: Łódź

Re: Looper własnej roboty / przełącznik pętli efektowych

Post autor: shopiK » 2015-10-28, 22:52

NITONAKRĘTKI! Nie wiedziałem, że istnieje coś takiego - a takie rozwiązanie potrzebowałem. Ciekawe tylko, czy nie potrzeba jakiś specjalnych narzędzi.

EDIT: Dobra znalazłem. Można i bez nitownicy :-)
poco
Moderator
Posty: 4025
Rejestracja: 2010-12-06, 14:36
Lokalizacja: Blok Dobryszyce

Re: Looper własnej roboty / przełącznik pętli efektowych

Post autor: poco » 2015-10-29, 19:04

Montujesz w otworze przy użyciu śruby, podkładki (mniejsze tarcie) i nakrętki tak, aby część gwintowana była spęczana, czyli nakręcasz nakrętkę na śrubę zakładasz podkładkę i wkręcasz ten "zestaw" od strony kołnierza na pełną długość gwintu nitonakrętki.
Najdogodniejsze w użyciu są aluminiowe, bo nie wymagają dużej siły przy montażu. Byle nie przedobrzyć, bo rozerwiesz! ;-)
Przytrzymując łeb śruby kluczem kręcisz nakrętką i tym samym następuje spęczanie. Im lepiej spasowane są otwór-nitonakrętka, tym dokładniej wychodzi mocowanie. Potem śrubę wykręcisz i następny proszę! :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK
Posty: 857
Rejestracja: 2012-06-01, 18:32
Lokalizacja: Łódź

Re: Looper własnej roboty / przełącznik pętli efektowych

Post autor: shopiK » 2015-10-29, 23:51

Wiem, znalazłem :-)
Awatar użytkownika
Waldzither9
Posty: 500
Rejestracja: 2018-04-18, 23:05

Re: Looper własnej roboty / przełącznik pętli efektowych

Post autor: Waldzither9 » 2019-11-05, 15:14

Gdyby ktoś miał już looper, a nie wiedział jak go wykorzystać podczas grania to taki malutki tutorial po angielsku
https://www.youtube.com/watch?v=Gd0NhglZWtw
a we "wszystko co chcecie/ do posłuchania " w linku opisanym jako pocztówka z Krakowa jest praktyczny przykład jak jeden muzyk z looperem "daje koncert" pod pomnikiem Adasia.
Pozdrawiam Andrzej
ODPOWIEDZ