25 odcinków progów - stal nierdzewna
Moderator: Jan
25 odcinków progów - stal nierdzewna
Witam serdecznie,
chętnie zakupie 25 odcinków progów ze stali nierdzewnej,
fajnie byłoby gdyby były przycięte płetwy z obu stron po 1mm, aczkolwiek nie wymagam tego.
Radius: 20
Typ: standard
Wielkość: Vintage
Rozmiar płetwy: 0.5mm
chętnie zakupie 25 odcinków progów ze stali nierdzewnej,
fajnie byłoby gdyby były przycięte płetwy z obu stron po 1mm, aczkolwiek nie wymagam tego.
Radius: 20
Typ: standard
Wielkość: Vintage
Rozmiar płetwy: 0.5mm
Ostatnio zmieniony 2021-08-08, 12:33 przez leon124, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: 25 odcinków progów - stal nierdzewna
Nie konkretnie takie ale wyszukaj w tym miejscu: https://guitarproject.pl/c/1119/jescar- ... tml,1.html
Z tym docinaniem płetwy na końcach to producent nie wie jak szeroki ma być próg różnych pozycjach chyba, że potrzebujesz jednakowych. Troszkę to ucinanie moim zdaniem w takim secie mija się z celem - chyba ze to gotowiec pod konkretny gryf.
W razie czego łatwo płetwę spiłować iglakiem. Nawet stalowe da się tak przygotować przed nabijaniem. Nie lepiej kupić dłuższe odcinki łatwiej nadać docelowy radius?? Jeden wieczór i masz docięte na wymiar oraz płetwy przypiłowane. Dalej to już „tylko” nabicie i obróbka.
Z tym docinaniem płetwy na końcach to producent nie wie jak szeroki ma być próg różnych pozycjach chyba, że potrzebujesz jednakowych. Troszkę to ucinanie moim zdaniem w takim secie mija się z celem - chyba ze to gotowiec pod konkretny gryf.
W razie czego łatwo płetwę spiłować iglakiem. Nawet stalowe da się tak przygotować przed nabijaniem. Nie lepiej kupić dłuższe odcinki łatwiej nadać docelowy radius?? Jeden wieczór i masz docięte na wymiar oraz płetwy przypiłowane. Dalej to już „tylko” nabicie i obróbka.
Życzę miłego dnia
Rafał
Rafał
Przejrzałem wszystkie sklepy, widziałem te progi od jascara.. jako jedyni sprzedają po 25 odcinków.. niestety w wiekszości nie mają podanych specyfikacji płetwy itd. kupiłem paczkowane po 12 odcinków.. Myślałem, że coś z tego zrobię.. wkońcu mensfeldy mają wąskie gryfy.. niestety zabrakło 2/3mm żeby to choćby na styk pociąć. Tutaj bardziej pytanie skierowane do zakładów lutniczych/lutników, które są w stanie poświecić 15min.. na dobór drutu.. oraz wygięcia/pocięcia.. osobiście nie mam do tego sprzętu.. bo już dawno kupiłbym proste odcinki i je dopasował, a ucinanie tylko po to, żeby nie pogłębiać wcięć.. po prostu potrzebuje odpowiednich progów według specyfikacji w odpowiedniej ilości.. resztą już się sam zajmę
Leon124 - 12 odcinków wystarczy na każdy gryf. Skoro zabrakło tobie to znaczy, że najprawdopodobniej źle wycinałeś progi. Zasada jest bardzo prosta by taka ilość wystarczyła z każdego odcinka tniemy najpierw próg od główki a później od mostka i tak na zmianę. Nigdy nie tniemy z jednego odcinka progów po kolei bo wtedy zabraknie i tak pewnie się u ciebie podziało.
Pozdrawiam Janek
Rozumiem, być może.. ja to liczyłem od mostka.. więc spróbuje jeszcze raz naprzemiennie. Zmierzyłem naprzemienni i wyszło nawet gorzej.. tak czy siak brakuje odcinka do progu zero lub 12. Ta zasada pewnie obowiązuje w gitarach z 24 progami.. z 25 już nie bardzo.. Dlatego chętnie zakupie 25 odcinków takie, jakie chce albo wymienię się za paczkę, którą obecnie mam (nie są pocięte ani nic)
-
Jest Ci potrzebny jeden kawałek na próg zerowy a nie cały komplet. Może dogadaj się z kimś, kto sprzedaje drut progowy na metry. Widziałem kilka ofert na Allegro może uda się dobrać coś na odpowiednią wysokość progu zerowego.
Życzę miłego dnia
Rafał
Rafał
-
Zmierz sobie bardzo dokładnie czy z jednego kawałka progu da się wyciąć precyzyjnie 3 progi - to jest 0, 1 i 2-gi. Ja przymierzyłem do swoich gitar i wyszło mi, że się da a gryfy raczej mam szerokie. 43mm przy siodełku. Na odwrocie opakowania masz podaną długość jednego odcinka drutu - urządzenie do mierzenia w dłoń i pomierz sobie szerokość gryfu na wysokości progu zerowego, pierwszego i drugiego. Dalej ostre cęgi … z pozostałych kawałków na 100% wyjdzie po dwa progi.
Życzę miłego dnia
Rafał
Rafał
2 próg
Nie bardzo chce ryzykować.. Obcinając progi z taką dokładnością do 0.5mm
po progach wychodzi 120mm na płasko.. teraz tak progi mają 130mm.. jeżeli podstrunica jest z radiusem.. to tak by wychodziło z dokładnością.. ubytek po obcinaniu tez swoje robi więc nie mogę tak na to patrzeć i robić na styk doliczając sobie około 3mm dla każdego radiusa z 3 progów i liczyć na to, że wyjdzie na akurat. Po to robi się te bezpieczcne spady żeby wyszło profesjonalnie.. a nie bo może się uda zmieścić.
Nie bardzo chce ryzykować.. Obcinając progi z taką dokładnością do 0.5mm
po progach wychodzi 120mm na płasko.. teraz tak progi mają 130mm.. jeżeli podstrunica jest z radiusem.. to tak by wychodziło z dokładnością.. ubytek po obcinaniu tez swoje robi więc nie mogę tak na to patrzeć i robić na styk doliczając sobie około 3mm dla każdego radiusa z 3 progów i liczyć na to, że wyjdzie na akurat. Po to robi się te bezpieczcne spady żeby wyszło profesjonalnie.. a nie bo może się uda zmieścić.
Ostatnio zmieniony 2021-08-08, 13:49 przez leon124, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Dokładnie to moje dzieło, dlatego chce, żeby to było zrobione w miarę profesjonalnie, a nie na siłę.
Dla czytających zajmuję się stronami internetowymi, reklamą oraz grafiką dlatego można pomyśleć też o barterze a jak dobrze by te progi wypadły to mogę pomyśleć nad czymś gratis
Dla czytających zajmuję się stronami internetowymi, reklamą oraz grafiką dlatego można pomyśleć też o barterze a jak dobrze by te progi wypadły to mogę pomyśleć nad czymś gratis
- Waldzither9
Ja kiedyś bawiłem się w excelu optymalizacją wykorzystania 13cm kawałków drutu progowego i nie ma w tym nic trudnego.
Jedyny problem to rzeczywistość czyli pomyłki w wykonaniu, choć kawałek "pomylony" też teoretycznie można wykorzystać do następnego krótszego progu. Progi zerowe zawsze robię z innego, wyższego drutu jeśli normalnego zabraknie lub wyższy bardziej pasuje.
Jedyny problem to rzeczywistość czyli pomyłki w wykonaniu, choć kawałek "pomylony" też teoretycznie można wykorzystać do następnego krótszego progu. Progi zerowe zawsze robię z innego, wyższego drutu jeśli normalnego zabraknie lub wyższy bardziej pasuje.
Pozdrawiam Andrzej
-
I w tym jest klucz do rozwiązania problemu.Waldzither9 pisze: ↑2021-08-08, 15:18Progi zerowe zawsze robię z innego, wyższego drutu jeśli normalnego zabraknie lub wyższy bardziej pasuje.
Życzę miłego dnia
Rafał
Rafał
Z 12 kawałków drutu progowego z którego maksymalnie da się zrobić dwa odcinki progów chciałeś zrobić 25 progów - powiedz mi jak? skoro 12:2=24 Próg zerowy jak pisali tobie koledzy robi się wyższy czyli z innego kompletu. Nie cuduj z tymi progami tylko zrób tak jak tobie piszemy a u jakiegokolwiek lutnika poproś o kawałek wyższego progu na próg zerowy. Jeżeli nie masz lutnika w okolicy to na FB na grupie lutnictwo poproś kogoś o 5cm progu na próg zerowy, na pewno ktoś kto robi wymiany będzie taki miał. Tylko zmierz koronę swoich żebyś wiedział jaki chcesz próg.
Pozdrawiam Janek
No właśnie nie wiem jak kolega informako chciał to zrobić. Cały czas tłumaczyłem, że nie ma to sensu robić 3 progi z 1 odcinka 130mm. Dlatego szukam kogoś, kto jest w stanie zrobić dla mnie 25 odcinków już gotowych odcinków z rozmiarem płetwy 0.5-0.53 i radiusem 20 lub po prostu udzielic 4cm drutu stalowegoJan pisze: ↑2021-08-08, 18:20Z 12 kawałków drutu progowego z którego maksymalnie da się zrobić dwa odcinki progów chciałeś zrobić 25 progów - powiedz mi jak? skoro 12:2=24 Próg zerowy jak pisali tobie koledzy robi się wyższy czyli z innego kompletu. Nie cuduj z tymi progami tylko zrób tak jak tobie piszemy a u jakiegokolwiek lutnika poproś o kawałek wyższego progu na próg zerowy. Jeżeli nie masz lutnika w okolicy to na FB na grupie lutnictwo poproś kogoś o 5cm progu na próg zerowy, na pewno ktoś kto robi wymiany będzie taki miał. Tylko zmierz koronę swoich żebyś wiedział jaki chcesz próg.
leon124 nie zrozumiałeś informatkota on zaproponował tobie zrobienia z jednego progu 3 odcinków gdyby się dało podzielić jeden odcinek 130mm na trzy równe ok 43mm cięte ostrymi obcęgami bo rzaz piły by skrócił zapewne jeszcze progi o szerokość cięcia i to rozwiązał by tobie temat. Skoro masz cały blister 12 szt progów to szukaj 5cm wyższego progu. Ty masz zmierzyć wysokość korony progu (to co jest nad podstrunnicą) a nie szerokość stopki z zaczepami (to co jest w wyciętym w podstrunnicy slocie). Żeby ktoś mógł ci taki kawałek podarować lub sprzedać musisz mu podać wysokość korony!
Szerokość 43mm to minimalna i w zasadzie standardowa szerokość gryfu gitary elektrycznej i akustycznej.
Progi Jescal EVO Gold są robione po 25 szt.
Szerokość 43mm to minimalna i w zasadzie standardowa szerokość gryfu gitary elektrycznej i akustycznej.
Progi Jescal EVO Gold są robione po 25 szt.
Pozdrawiam Janek