Ukulele spanish cedar
Moderator: poco
Re: Ukulelke spanish cedar
I to jest tradycja!! Ja Piotrek jeszcze dalem malą mufę dwugwintową i srubkę do skrecenia gryfu. Mufa do drewna wkręcana z gwintem w środku w gryfie a od strony klocka wewnatrz pudla sruba z płaskim szerokim łbem.
Pozdrawiam Janek
Ale ja zrobiłem tak jak w hiszpańskiej, czyli boczki wchodzą w sloty z boków stopy gryfu
pozdrowienia
Piotr
Piotr
No metod jest wiele łaczenia gryfu i warto próbować co jest najlepszym dla danej konstrukcji rozwiazaniem a do wyboru jest naprawde sporo rozwiazan.
Pozdrawiam Janek
Cześć,
skończone.
Gra tak jak się spodziewałem, czyli tak jak trzeba:)
Parę błędów zrobiłem z uwagi na szybkość prac, zwłaszcza przy bindingach, ale to na szczęście tylko kwestia estetyki. Konstrukcyjnie i brzmieniowo - jestem zadowolony. Ukulele idzie na prezent urodzinowy dla synka, który jako pierwszy w rodzinie nauczył się grać na tym instrumencie i za kilka lat doścignie Eddiego Veddera
Konstrukcyjnie:
model ukulele soprano
pudło (wraz z belkowaniem) i gryf: spanish cedar
podstrunnica: heban
mostek: heban+klon jawor
binding: koln jawor
nakłdka na główkę: orzech azjatycki
klucze: grover
siodełko: kość
progi: 1,5mm
markery: perloid
wykończenie: szelak, delikatny, satyna.
skończone.
Gra tak jak się spodziewałem, czyli tak jak trzeba:)
Parę błędów zrobiłem z uwagi na szybkość prac, zwłaszcza przy bindingach, ale to na szczęście tylko kwestia estetyki. Konstrukcyjnie i brzmieniowo - jestem zadowolony. Ukulele idzie na prezent urodzinowy dla synka, który jako pierwszy w rodzinie nauczył się grać na tym instrumencie i za kilka lat doścignie Eddiego Veddera
Konstrukcyjnie:
model ukulele soprano
pudło (wraz z belkowaniem) i gryf: spanish cedar
podstrunnica: heban
mostek: heban+klon jawor
binding: koln jawor
nakłdka na główkę: orzech azjatycki
klucze: grover
siodełko: kość
progi: 1,5mm
markery: perloid
wykończenie: szelak, delikatny, satyna.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- SebastianL
Re: Ukulele spanish cedar
Ładnie.
Może sam powinienem w końcu zrobić sobie ukulele poskładane z wszelkich możliwych ścinków, które mi zalegają.
Może sam powinienem w końcu zrobić sobie ukulele poskładane z wszelkich możliwych ścinków, które mi zalegają.
Wczoraj się zastanawiałem czy jeszcze pory wypełniasz
Nigdy nie widziałem ukulele. Rozstaw strun wygląda jak w basie.
Nigdy nie widziałem ukulele. Rozstaw strun wygląda jak w basie.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Podoba mi się ja mam troche scinkow i zepsutych deseczek to dobry pomysl na ukulele dla siebie do pobrzdękania.
Pozdrawiam Janek