Strun siedem
Moderator: poco
Strun siedem
Witam.
Wystartowałem z budową gitary siedmiostrunowej i postanowiłem podzielić się z Wami postępem prac.Liczę również na pomoc jeśli napotkam problemy a będą na pewno bo doświadczenie moje jest niewielkie.
Specyfikacja...
korpus - ash eu
top - bubinga
gryf bolt on - klon/ bubinga 5 części
menzura 25,5
progi 24 dunlop jumbo
przetwornik most - Merlin pickups hellfire 7
przetwornik gryf - Merlin pickups Classic Strat 7
potencjomet - volume
przełącznik - 3 pozycyjny
most - Max Rezonator 7 P.Kamecki custom
Wystartowałem z budową gitary siedmiostrunowej i postanowiłem podzielić się z Wami postępem prac.Liczę również na pomoc jeśli napotkam problemy a będą na pewno bo doświadczenie moje jest niewielkie.
Specyfikacja...
korpus - ash eu
top - bubinga
gryf bolt on - klon/ bubinga 5 części
menzura 25,5
progi 24 dunlop jumbo
przetwornik most - Merlin pickups hellfire 7
przetwornik gryf - Merlin pickups Classic Strat 7
potencjomet - volume
przełącznik - 3 pozycyjny
most - Max Rezonator 7 P.Kamecki custom
Re: Strun siedem
Moja nieuwaga,że nie dodałem całości.
Moja wizja jest taka, ale co z tego wyjdzie???
Moja wizja jest taka, ale co z tego wyjdzie???
Kilka fotek z klejenia topu.
Równanie krawędzi.Dwie części topu złożone częścią wewnętrzną do siebie, papier ścierny przyklejony do profilu aluminiowego. Po równaniu przed klejeniem Na jednej części topu widać braki, które po sklejeniu zamierzam wypełnic epoxy lub klejem zmieszanym z trocinami. Top oparty na podkładkach i listwa dociskąca.
Klej zaaplikowany. Top po złożeniu jest w kształcie małego klina listwa pod małym kątem.Dobite na wcisk. Potrzebowałem tylko mocowania aby top nie poszedł w górę. Top po sklejeniu. przed szlifem. Szablon z mdf na topie. Trochę rożni się od wizji jaki była wyżej, ale trochę kopnięta góra jakoś bardziej mi przypasowała wizualnie.
Równanie krawędzi.Dwie części topu złożone częścią wewnętrzną do siebie, papier ścierny przyklejony do profilu aluminiowego. Po równaniu przed klejeniem Na jednej części topu widać braki, które po sklejeniu zamierzam wypełnic epoxy lub klejem zmieszanym z trocinami. Top oparty na podkładkach i listwa dociskąca.
Klej zaaplikowany. Top po złożeniu jest w kształcie małego klina listwa pod małym kątem.Dobite na wcisk. Potrzebowałem tylko mocowania aby top nie poszedł w górę. Top po sklejeniu. przed szlifem. Szablon z mdf na topie. Trochę rożni się od wizji jaki była wyżej, ale trochę kopnięta góra jakoś bardziej mi przypasowała wizualnie.
Ta bubinga to baja. Wyszlifuj ją dobrze i wypoleruj, a dostanie takiej głębi, że poezja.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Myślałem o wykończeniu całości olejem,ale szczerze mówiąc zero doświadczenia w tej dziedzinie. Jakiej gradacji papieru użyć i jak się do tego zabrać. Jak będę na etapie wykańczania na pewno poproszę o radę.
świetny pomysł - nie pożałujesz:) Olej pięknie uwydatnia rysunek drewna, daje piękną satynową powierzchnię...ale - wymaga dużo pracy. Tu nie można sobie pojechać 320 i po zawodach. Trzeba się namachać aż do 2000 i więcej. Nie bój się przesączenia olejem drewna - aby tego uniknąć drewno się gruntuje przed olejowaniem. Poszukaj wątków o olejowaniu, sporo już było pisane. Szukaj wpisów Tomka (Teen) - on ma duże doświadczenie w olejowaniu.
Moim zdaniem olej to jedno z ładniejszych wykończeń w przypadku drewna, które daje się zapolerować, a takim właśnie jest bubinga. Równie ładna jak olej jest tylko politura, to są wykończenia dające efekt zapolerowanego drewna, bez efektu pleksiglasu na drewnie.
Moim zdaniem olej to jedno z ładniejszych wykończeń w przypadku drewna, które daje się zapolerować, a takim właśnie jest bubinga. Równie ładna jak olej jest tylko politura, to są wykończenia dające efekt zapolerowanego drewna, bez efektu pleksiglasu na drewnie.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
O tak, zwłaszcza, że poolejowane może być problematyczne w klejeniu;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Można też zrobić olejem fortepianową głębię na wysoki połysk. Kwestia doboru oleumPiotrCh pisze:...Olej pięknie uwydatnia rysunek drewna, daje piękną satynową powierzchnię...
Akurat Ty to dobrze wiesz PiotrzeCh.
Szybciutka ta Siódemka sie zapowiada. Fajna fotorelacja. Czekamy na kontynuację opowieści o budowie.
Zdroof
Tomek
Tomek
Darku masz sto procent racji, że nie można robić czegoś czego jeszcze nie ma i nikt tego nie robi. Jak każdy pomysł, plan, projekt ma swój początek i koniec. Ja pomyślałem o wykończeniu w oleju. Wiem, że droga do tego daleka i wcale nie jest powiedziane, że do tego etapu dobrnę bo może się zdarzyć, że wyprodukuję trochę trocin i ładne drewno opałowe. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.darek pisze:A może by nie wykańczać czegoś czego jeszcze nie ma ?
Ja czuję nosem, że ta epoka zleci szybko wiec w obawie, że nie zdążę napisałem. A jak bym zobaczył lakier na takiej bubindze...
Darka oka bym nie lekceważył:-)
Darka oka bym nie lekceważył:-)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Właśnie Darka oko utwierdziło mnie w moich obawach co do zbyt małego podparcia gryfu.PiotrCh pisze: Darka oka bym nie lekceważył:-)
Podczas rysowania planu miałem wątpliwości,
a teraz juz wiem. Muszę lekko lub mocno zmodyfikować szablon korpusu.
Na odpadkach potestuj różne wypełnienia z uwagi na późniejsze olejowanie. Olej lepiej się przyjmie na naturalnej szpachli niż na epoxy, ale potestuj. Naturalna mam na myśli klej kostny z pyłem. Moze być z żelatyny spożywczej.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Wielkie dzięki o tym nie pomyślałem.Wypełnienia ubytków na topie będą od strony korpusu do widocznej strony jest około 3,4mm to mam nadzieję,że tyle nie zejdę podczas szlifowania.Czy to też będzie miało wpływ na przyjęcie oleju w tych miejscach?
Tak jak wcześniej pisałem szablon korpusu będzie trzeba prawdopodobnie przeprojektować.
Zrobiłem dzisiaj jeszcze raz przymiarkę na szablonie jak co ma być i gdzie.
korpus i część gryfu orientacyjne rozmieszczenie podkładek pod wkręty i reszta na pokładzie Jak myślicie czy konieczne jest przeprojektowanie i dorzucenie więcej pod gryf czy może to zostać?
Zrobiłem dzisiaj jeszcze raz przymiarkę na szablonie jak co ma być i gdzie.
korpus i część gryfu orientacyjne rozmieszczenie podkładek pod wkręty i reszta na pokładzie Jak myślicie czy konieczne jest przeprojektowanie i dorzucenie więcej pod gryf czy może to zostać?