Mistrz lutnictwa ! Można ?

Pickupy , preampy , lutowanie , schematy

Moderatorzy: popik10, poco

GekonSiedem
Posty: 29
Rejestracja: 2013-03-27, 18:17
Lokalizacja: Stalowa Wola/Jastkowice
Kontakt:

Mistrz lutnictwa ! Można ?

Post autor: GekonSiedem » 2013-03-27, 18:24

Sluchajcie chcialem sobie zmienić pozycje w mojej gitarce, i spalielm przelącznik lutownicą xD <mistrz-Lutnik> Da sie tak zrobić aby Było bez przełącznika ? Mam uklad H/S/H
z spiltem w Tone ale wywalilem singla i jest H/H . I czy mozna zrobic 1 pozycje H/H ??
Przetworniki mam psywne.
OlseNN
Posty: 125
Rejestracja: 2011-12-19, 10:34
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Post autor: OlseNN » 2013-03-27, 20:28

Nie wiem, czy dobrze rozumiem - pytasz, czy da się połączyć dwa humbackery "na sztywno", żeby cały czas podawały sygnał razem? Jeśli tak - owszem, da się. Po prostu połączyć oba przetworniki równolegle (bezpośrednio tam, gdzie był przełącznik) i z głowy.
GekonSiedem
Posty: 29
Rejestracja: 2013-03-27, 18:17
Lokalizacja: Stalowa Wola/Jastkowice
Kontakt:

Post autor: GekonSiedem » 2013-03-28, 09:09

Ja nie mam,przełącznika bo go uszkodzilem/spalilem lutownicą:D
I co mam po po prostu te 3 kabelki polączyć w 1 ? Volim i 2 pick up'y ?
GekonSiedem
Posty: 29
Rejestracja: 2013-03-27, 18:17
Lokalizacja: Stalowa Wola/Jastkowice
Kontakt:

Post autor: GekonSiedem » 2013-03-28, 09:10

A co z Tone ??
GekonSiedem
Posty: 29
Rejestracja: 2013-03-27, 18:17
Lokalizacja: Stalowa Wola/Jastkowice
Kontakt:

Post autor: GekonSiedem » 2013-03-28, 10:25

Wczoraj byłem w sklepie muzycznym ,,Gama'' jedyny w mojej miejscowosci sklep muzyczny to mi powidziala babka ze okolo 117 zl O_O Wgl to spielem jeden humb z volium i tone i dziala.Chwilowo mi to wystarczy bo mysle o wymiani dechy,albo calosci na H/H bo mam H/S/H
OlseNN
Posty: 125
Rejestracja: 2011-12-19, 10:34
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Post autor: OlseNN » 2013-03-28, 13:13

Chcesz mieć prowizorkę, a potem pytasz się o "tone". :) Tak, jak napisał powyżej zbl - w sieci jest od groma schematów. Jeśli masz problemy z ich interpretacją, pytaj śmiało - ale przydałoby się wiedzieć, jaka to gitara itp. Przełącznik, jak sądzę, pięciopozycyjny?

Jeśli rzeczywiście szykujesz się do zmiany gitary, to zostaw to podłączenie tak, jak jest - na skrętkę. Po co Ci ten ton, skoro to tymczasowa sprawa - przecież do studia raczej nie będziesz wchodził teraz, co?

Aha, a tak w ogóle, byłoby miło, gdybyś tworzył tematy w jakiś logiczny sposób. "mistrz lutnictwa - można?" - co to za temat? Jaki on ma związek z Twoim kłopotem?...
poco
Moderator
Posty: 4274
Rejestracja: 2010-12-06, 14:36
Lokalizacja: Blok Dobryszyce

Post autor: poco » 2013-03-28, 20:08

Tu pewnie chodziło o mistrza lutownicy.
Koledze GekkonSiedem przypominam o obowiązującym na forum poprawnym języku polskim, jak również o precyzyjnym opisie problemu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
GekonSiedem
Posty: 29
Rejestracja: 2013-03-27, 18:17
Lokalizacja: Stalowa Wola/Jastkowice
Kontakt:

Post autor: GekonSiedem » 2013-03-29, 16:57

Zastanawiam się nad kupnem :http://allegro.pl/przelacznik-3-pozycyj ... 85481.html
Wygląda wizualnie tak samo jak mój który spaliłem.Tylko , że jest 3 pozycjny :P
I ma o 1 miejscie więcej na podlącznie kabelka.Czy jest to dobry wybór ?
PS:Można np zrobić takie coś ?
1-H
2-H/H
3-H/S
??
A może kupić taki http://allegro.pl/przelacznik-5-pozycyj ... 85492.html
Tylko,że nigdzie nie znalazlem schematu jak polączyć takie coś ten jest identyczny jak mój.
A schematy widziałem tylko na 8 miejsc na kabelki a ten ma 7 ;/ I nie wiem :(
Tylko jakbym miał ten to wiecej pozycji ale to juz nie istotne ,reszta może byc nawet niema xD
Wkażdym bądz razie który z tych przełączników bedzię lepszym wyborem ?
Awatar użytkownika
michau25
Posty: 348
Rejestracja: 2010-09-27, 18:10
Lokalizacja: Ruda Śląska

Post autor: michau25 » 2013-03-29, 18:18

Można np zrobić takie coś ?
1-H
2-H/H
3-H/S
Jeśli HSH Ci nie pasuje to te 3 opcje można zrobić jak masz przełącznik 5 pozycyjny (tak samo ja HSH tylko trzeba singla środkowego podłączyć w zamian za przetwornik gryfowy lub mostkowy i wychodzi jakbyś miał HHS ;-) ) Pisałeś o splicie w tone więc rozłączane cewki masz w gałce i przełącznika nie trzeba angażować. Znajdź schemat HSH z przełącznikiem 5-poz, 1 vol, 1 ton, split i do dzieła.
GekonSiedem
Posty: 29
Rejestracja: 2013-03-27, 18:17
Lokalizacja: Stalowa Wola/Jastkowice
Kontakt:

Post autor: GekonSiedem » 2013-03-29, 18:41

A ten przełącznik co podałem w linku to jest dobry ? Nadaje się ?
GekonSiedem
Posty: 29
Rejestracja: 2013-03-27, 18:17
Lokalizacja: Stalowa Wola/Jastkowice
Kontakt:

Post autor: GekonSiedem » 2013-03-29, 21:56

Wsumie ciekawy motyw,ale chyba kupie właśnie ten 5 pozycjny :D Mam narazie zamało doświadczenia zeby sie tak bawić.Jak dobrze będę miał z tą gitarą to bede zbierał pieniądze aby zrobic następną , albo kupic jakaś w okropnym stanie i ją restaurować zeby nabierać doświadczenia w tym.Nie będę się bawił w mojej elektroniką bo jak coś zepsuje to będzie lipa bo nie będę miał na czym grać.
OlseNN
Posty: 125
Rejestracja: 2011-12-19, 10:34
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Post autor: OlseNN » 2013-03-29, 22:35

Gekon, dajże spokój, co to za elektronika... Przecież to nie jest moduł sterujący dla wahadłowca, to raptem cztery kable na krzyż. Nie ma czegoś takiego, jak budowa/modernizacja/naprawa gitar elektrycznych bez znajomości podstaw elektroniki. Moja propozycja jest taka - kup sobie zwykły miernik i posprawdzaj, co jest do czego podłączone i po co. Oczywiście, mówię o gitarze, bo skoro za bardzo nie masz o sprawie pojęcia, to pod 230V nie ma co się podłączać, przynajmniej na początku. ;) To naprawdę dobra zabawa - kiedyś nie było mierników i ja na przykład eksperymentowałem na zwykłych żarówkach od latarek, bateriach i zasilaczu do kolejki PIKO. I jeszcze na telefonie kablowym. Zatem teraz, mając do dyspozycji podstawowe mierniki za grosze, jesteś naprawdę w komfortowej sytuacji.
Zablokowany