Uziemienie

Pickupy , preampy , lutowanie , schematy

Moderatorzy: popik10, poco

Martini
Posty: 14
Rejestracja: 2012-11-18, 22:49
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Martini » 2012-11-29, 17:10

Myślałem żeby to zrobić tak jak w rysunku poniżej. Z tym że może to dobrze nie wygląda, ale tam jest blaszka przykręcona do góry mostka i do tej blaszki podłączony jest cienki drut, który przebiega pod początkami strun i dotyka jej każdej, jednocześnie nie blokując jej. Kabel uziemiający szedł by z tamtąd gdzie trzeba do blaszki dokręconej do mostka :D
Załączniki
Bez tytułu.png
Lost In Hollywood.
Awatar użytkownika
palisander
Posty: 1003
Rejestracja: 2009-04-17, 12:55
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: palisander » 2012-11-29, 18:28

:shock: :shock: :shock: A fotkę jakąś da radę...?
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
shopiK
Posty: 857
Rejestracja: 2012-06-01, 18:32
Lokalizacja: Łódź

Post autor: shopiK » 2012-11-29, 20:00

A masz osobny strunociąg? Czy mostek pełni jego rolę? Jeśli pierwsza opcja to może tam by się dało uziemienie ukryć - ale bez zdjęcia to....
Martini
Posty: 14
Rejestracja: 2012-11-18, 22:49
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Martini » 2012-11-29, 20:16

Mostek od akustyka, ot tak zwykły drewniany taki jak ten : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ycznej.jpg

Sorry ale na razie nie mam możliwości robić zdjęcia! Skoro uziemić muszę mostek i struny, to jednak wystarczy taką cześć która styka sie ze strunami. Jutro to zrobię z mostkiem i wam pokażę!
Aha i jeszcze 2 pytania! 1. Czego uzyć do lutowania elektryki? Cyna? 2.
Mam schemat do telecastera od seymour duncana taki :

http://www.seymourduncan.com/support/wi ... ndard_tele

I co to jest to soldier? Jak mam to przylutowac? To jest coś na pocie, czy do blaszki jakiejś?

Ps. Kondensator 0.047uf? Telecaster oczywiście, jakąś tam swoją wizje mam :D
Lost In Hollywood.
Awatar użytkownika
palisander
Posty: 1003
Rejestracja: 2009-04-17, 12:55
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: palisander » 2012-11-29, 20:34

Kolego ... nie wiem co Ty planujesz i co robisz ... ale zaczyna mnie mocno zastanawiać Twój tok myślenia....? Otóż pokazujesz na fotce drewniany mostek od gitary klasycznej z nylonowymi strunami i... pytasz o uziemienie tego mostka....

Zacznijmy może od początku.... Przede wszystkim napisz co ty za gitarę modzisz i co chcesz uzyskać.... ???

Poza tym ( sorry i bez obrazy... ) wydaje mi się , że nie bardzo się orientujesz chyba w czymkolwiek skoro pytasz, czy cyny można użyć do lutowania.... ja osobiście nie spotkałem się żeby gitary lutowano mosiądzem lub spawano... w nich elektronikę... :shock:

Więc jeśli chcesz liczyć na naszą pomoc opowiedz może krok po kroku co to za gitara ...? jak ją chcesz przerobić... ? i co uzyskać....?
podstawa to dokładność
poco
Moderator
Posty: 4074
Rejestracja: 2010-12-06, 14:36
Lokalizacja: Blok Dobryszyce

Post autor: poco » 2012-11-29, 20:48

Martini. Soldier, to znaczy lut w dowolnym tłumaczeniu z języka ang. czyli cyna jako łącznik metalowych elementów. Cyna z kalafonia tzw tinol lub cyna min. 60 + kalafonia.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Martini
Posty: 14
Rejestracja: 2012-11-18, 22:49
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Martini » 2012-11-29, 20:53

Gitara? Telecaster ale taki nie w 100 % prawdziwy. Widzę że ja mam co innego na myśli, a wy co innego. Skoro uziemić mam tak czy tak struny, to chyba można to zrobić tak jak dodam na dole!b OK dzięki! Wielkie, myślałem że do lutowania takiej elektryki trzeba specjalnych cyn, chodzi tu o specyfikacje.
Załączniki
Mostek_gitary_klasycznej.jpg
Lost In Hollywood.
Awatar użytkownika
Makowy
Posty: 406
Rejestracja: 2012-01-21, 22:07
Lokalizacja: Dublin

Post autor: Makowy » 2012-11-29, 20:59

Gwoli sprostowania:

Soldier - żołnierz

Solder - lut, spoiwo lutownicze.


Edycja:
Właśnie zobaczyłem zdjęcie w poście powyżej.
Kolega chce uziemiać nylonowe struny?
Po co?
Martini
Posty: 14
Rejestracja: 2012-11-18, 22:49
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Martini » 2012-11-29, 21:06

O matko boska! Mostek jest podobny, jednak o wiele wytrzymalszy, wiem bo już nie raz używałem metalowych strun. Tam mają być metalowe struny a nie nylonowe! Poprostu mostek jest od klasyka, struny metalowe, a uziemienie chciałem podpiąc do blaszki przykręconej do mostka do której przyłączony jest drut który pod "podstawkiem" Jest puszczony do drugiego końca i dotyka każdej ze strun! Menzura będzie stała , to ma być gitara do E. Gryf z jednego kawałka. W środku pręt regulacyjny. Jedynie mostek bez możliwości regulacji, ale skoro w akustyku tez nie ma możliwości regulacji a to stroi, to i tutaj dam radę!
Lost In Hollywood.
Awatar użytkownika
Makowy
Posty: 406
Rejestracja: 2012-01-21, 22:07
Lokalizacja: Dublin

Post autor: Makowy » 2012-11-29, 21:19

No dobra.
Nasuwają mi się kolejne pytania, ale się powstrzymam, żywiąc nadzieję, że kolega się pochwali efektem.

Moja propozycja uziemienia:
Z uwagi na to, że struny metalowe mają beczułki na końcach, nie są zaplatane jak nylonowe na mostku, wykorzystałbym to i po prostu wyciął blaszkę z sześcioma dziurkami na struny i zamontował na mostku tak, żeby służyła jako podkładka między kołkami strun a drewnem mostka. Zamontował to dużo powiedziane, struny odwalą całą robotę, trza tylko dobrze wyciąć. I uziemić.

Rozwiązanie to ma tę wyższośc, że nic nie ma prawa brzęczeć i latać, czego obawiałbym się w sposobie zaproponowanym przez kolegę powyżej.
Martini
Posty: 14
Rejestracja: 2012-11-18, 22:49
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Martini » 2012-11-29, 21:24

Panie Makowy pan to masz ŁEB!! Dzięki, na to nie wpadłem, i jako jedyny chyba mnie zrozumiałeś :D I jeszcze ostatnie pytanie czy kondensator v0.047 wystarczy? Co da mi zamontowanie v0.022 albo v0.06ileś?
Lost In Hollywood.
Awatar użytkownika
Makowy
Posty: 406
Rejestracja: 2012-01-21, 22:07
Lokalizacja: Dublin

Post autor: Makowy » 2012-11-29, 21:47

Owszem, zawsze mam problem na gokartach, bo kasku nie mogę dobrać ;-)

Kondensator do czego?
Zresztą, najlepiej sprawdzić samemu.
poco
Moderator
Posty: 4074
Rejestracja: 2010-12-06, 14:36
Lokalizacja: Blok Dobryszyce

Post autor: poco » 2012-11-29, 23:35

Makowy , masz rację. :oops: Za szybko chciałem odpowiedzieć, ale zasugerowałem się info o schemacie, schematem i nie popatrzyłem na błąd literowy.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
palisander
Posty: 1003
Rejestracja: 2009-04-17, 12:55
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: palisander » 2012-11-30, 08:54

Martini pisze:O matko boska! Mostek jest podobny, jednak o wiele wytrzymalszy, wiem bo już nie raz używałem metalowych strun. Tam mają być metalowe struny a nie nylonowe! Poprostu mostek jest od klasyka, struny metalowe, a uziemienie chciałem podpiąc do blaszki przykręconej do mostka do której przyłączony jest drut który pod "podstawkiem"
Kolego.... po pierwsze nie krzycz.... i mniej nerwów. Po drugie pamietaj, że jesteś na forum lutniczym.... i żeby Ci pomóc należy znać szczegóły.

Z tego co napisałeś kombinujesz coś strasznie najwyraźniej tworząc jakiegoś ,,składaka " ... I z tego co widzę nie zależy Ci jak to zagra ...tyko ważne jest dla Ciebie żeby w ogóle zagrało.....

Ja osobiście jak na razie dowiedziałem sie tyle... że będzie mostek jak w klasyku ale wytrzymały i można założyć struny metalowe... ( takich rzeczy się kolego nie robi.... pamiętaj że jesteś na forum lutniczym a nie na forum u Pana Słodowego.... ) . Dowiedziałem się też , że to gitara to telecaster ... ale nie do końca prawdziwy... I tu dalej nie wiemy o co chodzi z tą prawdziwością bo margines do domniemań jaki sam stworzyłeś może sięgać od gitary Godin ( jeśli wiesz o co chodzi...?) aż po gitarę z Lidla za 199 zł ,, concertową" ... :roll:

Widzisz... w wykonaniach pewnych rzeczy w tym rzemiośle wszystko tkwi w szczegółach... a Ty prosisz tak trochę jakbyś wszedł na forum chirurgów i prosił o pomoc w samodzieknym wycięciu sobie wyrostka za pomocą żyletki ... tak domowym sposobem... bo Ty akurat tak sobie wymyśliłeś i tak chcesz...
No chyba by się nie udało ... sam przyznasz....

I tu z ta gitara sytuacja jest kolego podobna.... ani żadnych fotek... szczątkowe i zamydlone bardzo informacje... itd.

I jak tu pomóc....?
podstawa to dokładność
Martini
Posty: 14
Rejestracja: 2012-11-18, 22:49
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Martini » 2012-12-01, 15:44

Ostatnie już pytanie! Do łączenia elektroniki wystarczy kabel jednożyłowy? Bo widziałem 2 i 4 żyłowe na allegro, i nie wiem który lepszy. Chodzi o masę, przedłużenie od singli itp.
Lost In Hollywood.
ODPOWIEDZ