Uziemienie

Pickupy , preampy , lutowanie , schematy

Moderatorzy: popik10, poco

Martini
Posty: 14
Rejestracja: 2012-11-18, 22:49
Lokalizacja: Rzeszów

Uziemienie

Post autor: Martini » 2012-11-27, 19:01

Siem. Chcem podłączyć elektronikę do gitary już całą, i teraz pytanie jak uziemić? Mogę do mostka, ale kabel mi nie starcza, czy mogę wkręcić w środku albo jakoś dokleić blaszkę metalową? I do tej blaszki uziemic? PS. Czym tanio wyekranować?
Lost In Hollywood.
Awatar użytkownika
shopiK
Posty: 859
Rejestracja: 2012-06-01, 18:32
Lokalizacja: Łódź

Post autor: shopiK » 2012-11-27, 20:02

Dolutuj dłuższy kabel :-)
Co do ekranowania...
Folia miedziana:
http://guitarproject.pl/p/7/6464/samopr ... cznej.html

A może po prostu folia aluminiowa "Jan niezbędny"?
Awatar użytkownika
michau25
Posty: 348
Rejestracja: 2010-09-27, 18:10
Lokalizacja: Ruda Śląska

Post autor: michau25 » 2012-11-27, 20:47

Jeśli folia aluminiowa to można kupić samoprzylepną taśmę w rolkach np. na allegro . Babrać się z klejeniem zwykłej to byłaby masakra ;-)
Awatar użytkownika
shopiK
Posty: 859
Rejestracja: 2012-06-01, 18:32
Lokalizacja: Łódź

Post autor: shopiK » 2012-11-28, 00:07

Wiem, kiedyś spróbowałem. Dało się, chociaż duuużo czasu to zajęło. No ale miało być tanioo :-)
poco
Moderator
Posty: 4274
Rejestracja: 2010-12-06, 14:36
Lokalizacja: Blok Dobryszyce

Post autor: poco » 2012-11-28, 16:13

Z ta folia samoprzylepną, to nie za bardzo widzę możliwość galwanicznego połączenia całości z masą. Przecież klej jest izolatorem i masa będzie tylko w miejscu lutowania kabelka masy. No, chyba że wklejki będą polutowane miedzy sobą. Tylko, czy tym samym nie narobimy sobie kłopotu. Nie jestem przekonany.
Nie wiem, czy nie lepszą opcją będzie wyłożenie komór folią Al, ale nie Jan niezbędny, a raczej pochodzącą z foremek do ciasta. Jest sztywniejsza i nie ulegnie rozdarciu. Oczywiście nie oznacza to, że się nie nadaje, ale ma swoje "dodatnie minusy ", jak mawiał klasyk. Wcisnąć powoli folię w komorę w jednym kawałku i rozprowadzić ją gładkim kawałkiem np. drewna rozcinając/zaginając na zakładkę tylko w pionowych krawędziach.
Połączenie z kabelkiem masy powinno być galwanicznie odseparowane podkładka mosiężną dociśniętą sprężyną z uwagi na korozję elektrochemiczną złączy metali znajdujących się w opozycji w szeregu elektrochemicznym metali. Tak jest w przypadku połączenia miedź-glin /Cu-Al/.
Można użyć dodatkowo kleju kontaktowego, ale myślę, że nie będzie potrzeby.
Załączam mały rysunek poglądowy.
Pozdrawiam, Ryszard
Załączniki
ekran.xls
(15 KiB) Pobrany 112 razy
via vita curva est
Martini
Posty: 14
Rejestracja: 2012-11-18, 22:49
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Martini » 2012-11-28, 18:01

To jednak kupię 2 metry tasmy. Ale co do uziemienia? Musi isć do mostka, czy wystarczy jak wkręcę do komory kawałek blachy, metalu , amelinium?
Lost In Hollywood.
Martini
Posty: 14
Rejestracja: 2012-11-18, 22:49
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Martini » 2012-11-28, 21:26

Aha, to dzięki teraz wiem o co chodzi. Chciałem przenieść mostek z drewna , więc dlatego uziemienie myślałem ze będzie w dziurze. W takim razie musze kupić metalowy mostek! :D Dzięki
Lost In Hollywood.
Awatar użytkownika
Jacek
Posty: 124
Rejestracja: 2011-09-02, 09:14
Lokalizacja: Wymysłów / Śląskie
Kontakt:

Post autor: Jacek » 2012-11-28, 22:00

Odpuść sobie folię aluminiową, to nie zda egzaminu - w końcu zacznie się rwać, rozlutowywać, strzępić i będą trzaski. Zastosuj samoprzylepną taśmę miedzianą z postu shopika, ona ma klej przewodzący, klei się banalnie prosto, nie rwie się, można odcinać kawałki dowolnej wielkości i kleić na zakładkę jak popadnie.
poco
Moderator
Posty: 4274
Rejestracja: 2010-12-06, 14:36
Lokalizacja: Blok Dobryszyce

Post autor: poco » 2012-11-29, 00:33

Jeżeli klej jest przewodzący, to zwracam honor. Będzie ok.
Co zaś do rwania folii, to rzeczywiście "Jana niezbędnego" porwiesz, ale nie uda Ci się rozerwać folii Al tego typu http://allegro.pl/foremka-aluminiowa-0- ... 63650.html
Co do trzasków, to istnieje taka opcja zawsze, nawet w miedzianych konstrukcjach.
Proszę nie posądzać mnie o forsowanie na siłę tego rozwiązania, gdyż podaję tylko alternatywne, tanie rozwiązanie jakich pewnie jest wiele. Ot chociażby ekran z metalowej siatki ocynkowanej lub z fosforobrązu. Siatka daje się ładnie formować. :-D
Powodzenia i pozdrawiam, Ryszard
Ostatnio zmieniony 2012-11-29, 11:56 przez poco, łącznie zmieniany 1 raz.
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu
Posty: 1413
Rejestracja: 2012-02-21, 14:42
Lokalizacja: Kraków

Post autor: molu » 2012-11-29, 11:59

Na ebay można kupić grafitową farbę przewodzącą. A gdyby tak kupić proszek grafitowy (jest na allegro) i wymieszać z jakąś farbą lub klejem?

T.
Awatar użytkownika
Jacek
Posty: 124
Rejestracja: 2011-09-02, 09:14
Lokalizacja: Wymysłów / Śląskie
Kontakt:

Post autor: Jacek » 2012-11-29, 13:15

Panowie na serio, lepiej nie kombinować z półśrodkami, po co wyważać otwarte drzwi. Taki metr taśmy miedzianej kosztuje 10.- a można nim spokojnie wyekranować dwie gitary. Nie widzę powodu, żeby bardziej oszczędzać. Eksperymenty kończą się tym, że gitara w najmniej odpowiednim momencie zaczyna pierdzieć i trzeba jednak sięgnąć po miedź - już przez to przeszedłem. Wyekranowałem tą taśmą kilkanaście gitar i potem nigdy już nie było z nimi żadnych problemów. Ze dwie z nich miały "ekran" z grafitowej powłoki i trzeba było zrobić im nowy, bo ten grafit zwyczajnie nic nie dawał.
Awatar użytkownika
popik10
Moderator
Posty: 4127
Rejestracja: 2009-12-17, 12:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: popik10 » 2012-11-29, 14:30

Amen.
Jacek ma zdecydowanie rację, potwierdzam wszystko.
Przekombinowanie prowadzi do ruiny
Pozdrawiam
Martini
Posty: 14
Rejestracja: 2012-11-18, 22:49
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Martini » 2012-11-29, 15:54

Ok. Ekranował będę taśmą, ale co z uziemieniem? A jakbym zrobił tak że na drewnanym mostku dał bym blaszkę, od której szedł by drut po wszystkich strunach, ale tak żeby nei przeszkadzał w brzmieniu, i to w ten sposób uziemił?
Lost In Hollywood.
ODPOWIEDZ