Dawno mnie tu nie było, ale trochę strugam w wolnych chwilach (które mam po 20 minut/tyDzieł łrednio). Dalej mam nie skołczone blueberry burst (włałciwie to na tym samym etapie mam, brakuje mi sapeli do korpusu). Dalej nie skołczony heavy metal.
Ale zaczęłem w tzw. międzyczasie strugaę telecastera i chyba najpierw jego skołczę.
Chyba nie potrafię robię gryfów

W necie znalazłem kilka zdjęę i mi się spodobały takie gitary:
z tej najbardziej kształt pickguard'a: Z tej top i mostek (ale nie znalazłem go), z tego co szukałem to jakił custom shop fender'a. GDzieł przez facebooka kupiłem gryf klon + palisander, zeszlifowałem stary lakier i bejcę do surowego drewna i nakleiłem na główkę kawałek spalted maple: ęšłĽeby utrzymaę grubołę na klucze musiałem zeszlifowaę trochę pleców główki.
Skleiłem z olchy 6-pak (jak go kleiłem to jeszcze nie wiedziałem co będę z niego strugał), znalazłem w necie plany tele i wycięłem szablon z jakiegoł HDF'u, który znalazłem w domu (chyba pozostałołę po jakiejł szafce ikea): Wycięłem z olchy kształt wyrzynarkę i wyrównałem frezarkę krawędziowę: Jak już wycięłem i znalazłem fajny top to wyszło, że po naklejeniu topu 10mm body wyjdzie grube na prawie 60mm, to musiałem odcięę plaster. Najpierw zaznaczyłem na pile stołowej (na tyle na ile się dało) krawędęšłcięcia a póęšłniej ze 3-4 godziny machania piłę japołskę. Na koniec strugiem ręcznym kolejna godzinka (to chyba moje ulubione narzędzie ręczne). Wyszło całkiem przyzwoicie.
Mam też przygotowane i wyrównane deski na top: Te dziury i w topie i w główce będę wypełnione żywicę z czarnym barwnikiem.
Obecnie wykałczam tę główkę gryfu.
Mam też już kupione:
- klucze - jakił noname ale wycięgnięte podobno z nowej gitary i wyględajęce jak 0992040000 - też z jakiejł grupy na facebooku, te poprzednie w gryfie były pordzewiałe.
- Fender Ultra Noiseless Vintage Telecaster pickup set
- Tele GOTOH GTC201 (CR)
- Tele GOTOH CP-10 (CR)
- biały pickguard z bostona w klasycznym kształcie tele (WBW) + materiał na pickguard BWB (jak by mnie naszło na wycinanie tego ładnego z pierwszego zdjęcia.
To chyba tyle na ten moment.