Ułciłlajęc tytuł moje pytanie brzmi: jak zostaę lutnikiem profesjonalnie? Jak robię instrumenty wiem (wiem też, że nie wiem i że jeszcze się dużo muszę nauczyę). Mój problem jest taki, że kręci mnie to na tyle, że chciałbym się tym zajmowaę bardziej na serio tylko no właśnie nie wiem do kołca jak się za to zabraę. Wielu z nas było lub jest pewnie w podobnej sytuacji, więc jełli chcielibyłcie się podzielię pomysłami, lub swoję historię jak przejłę z amatorskiego dłubania do profesjonalnego lutnictwa to bardzo zachęcam

Jełli kogoł to interesuje i będzie w stanie mi coś na tej podstawie powiedzieę to moja sytuacja jest taka: mam 21 lat, studiuję w Krakowie, do tej pory wszystko robiłem w rodzinnym warsztacie (raczej łrednio nadajęcym się do lutnictwa - niedokładne maszyny samoróbki, rozkład powierzchni roboczych i ich urzędzenie nie jest wygodne), mam trochę własnych narzędzi ręcznych (raczej niewiele) od biedy mogę wyniełę frezarkę górnowrzecionowę. Mam trochę oszczędnołci i staram się je powiększaę - pewnie pójdę na narzędzia (co uważacie za niezbędne narzędzia w swojej pracy?). Największym ograniczeniem dla mnie jest warsztat - nie jestem w stanie połęczyę studiów z siedzeniem w warsztacie 100 km dalej. Myłlałem nad wynajmem czegoś w rodzaju magazynu z dostępem do prędu jednak w połęczeniu z urzędzeniem tam warsztatu jest to dla mnie w tym momencie zbyt duży koszt. Pytanie na bezpieczniejsze czasy: może ktoł jest z okolic Krakowa i zgodziłby się udostępnię swój warsztat (oczywiłcie za jakęł odpłatę)?
Dzięki za rady i pozdrawiam

Szymon