Odpowiedęšłna tak zadane pytanie , z takę małę ilołcię informacji technicznych jest niemożliwa.
Po pierwsze, za mało zdjęę istotnej częłci do konserwacji; nie podałeł ile potrzeba jest różnicy wypukłołci, aby skrzypce się zmiełciły itd.
Przyczynę zmiany kształtu jest najprawdopodobniej wilgoę i przy jej pomocy należało by dokonaę powrotu do stanu pierwotnego.
To może byę proces długotrwały, albowiem nie chcesz/nie przewidujesz np. wymiany wyłciółki, która to odsłoniła by w sposób istotny szczegóły konstrukcyjne pudła. Inaczej, to można tylko pogorszyę stan techniczny, albo sobie pogadaę o drewnianych karabinach.
Co do użycia wikolu, to bym nie radził, chociażby z tego względu, że nie jest to klej odwracalny, miękki jak g..o i generalnie nie do prac lutniczych, a raz pomazana powierzchnia jest tylko do ...., a glutenowym klejone elementy możesz odspoię, ponownie przykleię itd.
Tutaj polecał bym klej króliczy, dostępny w sklepach zaopatrzenia plastyków, a stosowany przez np. konserwatorów zabytków.
Jeżeli używasz, to tylko kleju glutenowego o kontrolowanej gęstołci, czyli od gęstego, do praktycznie wody klejowej stosowanej np. do impregnacji, klejenia papierów , tkanin itd.
Jeżeli się nie mylę, to na pokrycia futerałów z zewnętrz używano płótna bawełnianego, które daje się formowaę na krzywiznach, ale tutaj najlepiej wypowiedzę się, majęcy największę wiedzę na temat technik będę mieli smyczkowcy.
Ja w dawnych czasach przyklejałem takie płótno wstępnie namoczone , czyli na mokro na modele samolotów, a także naprawiałem księżki pokryte płótnem introligatorskim, gdzie używałem kleju introligatorskiego wykonanego we własnym zakresie , tzw. klajstru (woda + męka), a który dzisiaj możesz kupię w sklepie. A może i polimerowy ?
Generalnie, to rozważ, czy chcesz zjełę bułę i mieę bułkę, czy dokonaę renowacji całkowitej.
Pozdrawiam, Ryszard