Kupiłem zły frez - czy są przejłciówki?
Moderator: poco
Kupiłem zły frez - czy są przejłciówki?
Możecie mi po raz kolejny pogratulowaę. Zakupiłem długi frez z łożyskiem (długołę 50mm) No i super bo 100 z kawałkiem kosztowało. Tylko, że nie zauważyłem, iż łrednica trzpienia to 12, a moja frezarka obsługuje max 8... I d... blada. Robota znowu stanie w miejscu.
Sę jakieł przejłciówki / adaptery do frezarek - z mniejszej łrednicy na większę?
Chyba będę musiał wysłaę to do sprzedawcy - szkoda tylko, że nie ma on odpowiednich frezów w swoim asortymencie.
A może ktoł z was chce odkupię?
Czy taka tuleja to jest to o czym mówię? http://allegro.pl/tuleja-redukcyjna-do- ... 07584.html
Sę jakieł przejłciówki / adaptery do frezarek - z mniejszej łrednicy na większę?
Chyba będę musiał wysłaę to do sprzedawcy - szkoda tylko, że nie ma on odpowiednich frezów w swoim asortymencie.
A może ktoł z was chce odkupię?
Czy taka tuleja to jest to o czym mówię? http://allegro.pl/tuleja-redukcyjna-do- ... 07584.html
Sę tulejki zaciskowe redukujęce łrednicę trzpienia frezu w dół, np. z 8 na 6mm. ęšłĽeby wsadzię 12mm musiałbył prawdopodobnie wymieniaę całe wrzeciono. O tulei z linka zapomnij, bo jest przeznaczona do zupełnie innego sprzętu.
Inna sprawa, że przy takiej długołci frezu, w dodatku jeszcze z łożyskiem, ryzykownie byłoby stosowaę mniejszy trzpieł.
Inna sprawa, że przy takiej długołci frezu, w dodatku jeszcze z łożyskiem, ryzykownie byłoby stosowaę mniejszy trzpieł.
Ta tuleja jest do stacjonarnej , dużej frezarki, a nie do elektronarzędzia.
Nie stosuje się redukcji w górę wymiarów w elektronarzędziach, bo to jest zbyt niebezpieczne - możliwołę powstania niekontrolowanych drgał (bicie) wywołanych brakiem osiowołci i wyważeniem całego układu.
Jakę masz frezarkę i czy nie ma opcji z większę tuleję zaciskowę. Czasami jest taka możliwołę, a jeżeli nie ma , to tylko wymiana lub odsprzedaż.
Następnym razem zapytaj sprzedawcę zanim dokonasz zakupu, a poza tym nie kupuj narzędzi z UK, bo maję bardzo często wymiary w calach i znowu będę problemy.
Pozdrawiam, Ryszard
Nie stosuje się redukcji w górę wymiarów w elektronarzędziach, bo to jest zbyt niebezpieczne - możliwołę powstania niekontrolowanych drgał (bicie) wywołanych brakiem osiowołci i wyważeniem całego układu.
Jakę masz frezarkę i czy nie ma opcji z większę tuleję zaciskowę. Czasami jest taka możliwołę, a jeżeli nie ma , to tylko wymiana lub odsprzedaż.
Następnym razem zapytaj sprzedawcę zanim dokonasz zakupu, a poza tym nie kupuj narzędzi z UK, bo maję bardzo często wymiary w calach i znowu będę problemy.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
U mnie nawet nakrętka na tuleję zaciskowę nie przyjmie więcej niż 8mm.poco pisze: Jakę masz frezarkę i czy nie ma opcji z większę tuleję zaciskowę. Czasami jest taka możliwołę, a jeżeli nie ma , to tylko wymiana lub odsprzedaż.
Pozdrawiam, Ryszard
Co do następnego razu - to nie o dopytanie sprzedawcy chodzi, tylko o moję głupotę... Nie doczytałem w opisie aukcji.
W ogóle, tak dzisiaj szukałem - ciężko znaleźć tak długi frez na 8mm... A jełli są to drogie.
(drogie dla mnie tzn c.a. 200zł)
Więc widzę opcje dwie jak dla mnie:
(daje sobie spokój z tym frezem co posiadam - może ktoł kupi)
1. albo ładuję kasą w kolejny odpowiedni frez (ciekawe skęd wezmę te 200zł)
2. albo kupię krótszy - ale z łożyskiem górnym - wtedy takę np. deskę na korpus można by z dwóch stron (ale już wiem, że będę miał z tym trudnołci)
Sę inne rozwięzania?
shopiK, weęšłteż pod uwagę to, że w większołci wypadków będziesz musiał frezowaę na kilka przejłę. Większołę ręcznych frezarek (a domyłlam się, że masz marketówkę za paręset złotych) będzie miała problemy z głębokim frezowaniem w litym drewnie. Więc tak naprawdę nie potrzebujesz długiego frezu (chociaż jest bardzo przydatny), ale zwyczajnie dobrego. Resztę powiedział poco.
Ten frez, to albo jest nie taki , jakiego poszukujesz, albo dane zawarte na stronie z linka Esperala są niewłałciwe.
Jak spojrzeę na zdjęcie oryginału, to widaę 'prawie' takę sama łrednicę łożyska , jak i freza. Jak spojrzeę niżej i porównaę wymiary z rysunku , to 13 mm jest wymiarem łożyska, a jaki wymiar ma frez? Dalej, rysunek wyględu po obróbce sugeruje, że łożysko jest większe niż łrednica freza, i pod spodem prowadzone jest po szablonie, więc przed zakupem przejrzyj ofertę i ewentualnie zapytaj u ęšłródeł.
Zobacz jeszcze ten link http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i- ... dlugi.html
Pozdrawiam, Ryszard
Jak spojrzeę na zdjęcie oryginału, to widaę 'prawie' takę sama łrednicę łożyska , jak i freza. Jak spojrzeę niżej i porównaę wymiary z rysunku , to 13 mm jest wymiarem łożyska, a jaki wymiar ma frez? Dalej, rysunek wyględu po obróbce sugeruje, że łożysko jest większe niż łrednica freza, i pod spodem prowadzone jest po szablonie, więc przed zakupem przejrzyj ofertę i ewentualnie zapytaj u ęšłródeł.
Zobacz jeszcze ten link http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i- ... dlugi.html
Pozdrawiam, Ryszard
Ostatnio zmieniony 2012-07-15, 14:10 przez poco, łącznie zmieniany 1 raz.
via vita curva est